Csőgyomor képzés

Csőgyomor képzés

Csőgyomor képzés Az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek egyik oka az, hogy az elhízás a fejlett világban szinte járványos méreteket ölt, másik az, hogy a hagyományos kezelések, így a fogyókúra, a gyógyszeres terápia sikertelensége esetén a műtéti megoldás hatásos megoldást jelenthet. A két leggyakrabban alkalmazott műtéttípus a sleeve gastrectomia, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük. A korábban gyakran alkalmazott gyomorgyűrű ma már a perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.

Csőgyomor műtét (gastric sleeve)

A műtétet elsődleges célja nem esztétikai: a műtétet követő testsúlycsökkenés mellett számos, a túlsúlyos betegek körében gyakori betegség állapota is javul, illetve sok esetben gyógyul. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, a magas vérzsírszint, az alvási apnoe, a nemzőképtelenség vagy az izületi kopás. A fogyással meghatározóan csökken számos daganat kialakulásának valószínűsége és javul az önbecsülés, magabiztosság is. Összességében a műtéten átesett betegek hosszabb ideig, és egészségesebben élnek. A csőgyomor műtét hatásossága megközelíti a gyomor áthidalásét, viszonyt lényegesen kisebb a szövődmények, mint például a varratelégtelenség, a belső sérv, a hajhullás, a csontritkulás, a vashiány, a vérszegénység,valamint a vitaminhiány kialakulásának kockázata.


A csőgyomorképzés lényege, hogy a gyomor körülbelül 85%-át eltávolítják, és csak egy szűk "cső" marad vissza. A páciens így csak kisebb mennyiségű ételt képes megenni, mert az hamar és hosszabb ideig okoz teltségérzetet, ugyanakkor nem érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel az "éhséghormon" (ghrelin) termelő sejtek is eltávolításra kerülnek.


A műtétet egy 2,5 cm-es, egy 1,5 cm-es és kettő 5 mm-es hasfali metszésen keresztül végezik el. A Duna Medical Center innovatív szellemiségével összhangban, az országban elsőként, egy Gastrisail nevű speciális méretező szondát használunk, ami precízebb kialakítást és biztonságosabb műtétet tesz lehetővé.

LAPAROSZKOPIÁS CSŐGYOMOR KÉPZÉS

Az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek oka, hogy a fogyókúra vagy a gyógyszeres terápia sikertelensége esetén a műtéti beavatkozás hatásos megoldást jelenthet. A csőgyomor műtét 35 feletti testtömeg index (BMI) esetén ajánlható.

A beavatkozás elsődleges célja nem esztétikai: a műtétet követő testsúlycsökkenés mellett számos, a túlsúllyal összefüggő betegség állapota is javul, sok esetben gyógyul. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, a magas koleszterin szint, az alvási apnoe, a nemzőképtelenség vagy az ízületi kopás. A fogyással meghatározóan csökken számos daganattípus kialakulásának valószínűsége, és javul az önbecsülés, a magabiztosság is. Összességében a műtéten átesett betegek életminősége és élettartama is javul.

A csőgyomorképzés lényege, hogy a gyomor jelentős részét apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel eltávolítjuk. A gyomorból csak egy szűk, kb. 2-3 cm átmérőjű, kb. 150 ml űrtartalmú "cső" marad, így a páciens csak kisebb mennyiségű ételt képes megenni. Az elfogyasztott táplálék hamarabb és hosszabb időre okoz teltségérzetet. A páciens kevésbé érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel az "éhséghormon" (ghrelin) termelő sejteket is eltávolítjuk. A beavatkozást követő 18-24 hónap alatt a páciensek általában a súlyfeleslegük 70-80 %-át leadják, a sikerhez azonban a műtéten kívül életmódváltás is szükséges.

A modern, laparoszkópiás műtéti eljárásnak köszönhetően a kórházi tartózkodás rövid: a műtétet követő második nap reggelén a páciensek általában hazamehetnek, és ha nem fizikai munkát végeznek, akkor 5 nap múlva a munkába is visszatérhetnek.

A csőgyomorképzés az USA-ban, Kanadában és Ázsiában a túlsúly kezelésére leggyakrabban alkalmazott műtéti megoldás, és a világ többi részén is gyors ütemben növekszik az elvégzett beavatkozások száma. Népszerűségének oka, hogy hatásossága megközelíti a gyomor áthidalásét (gyomor bypass), viszonyt lényegesen kisebb a szövődmények, mint például a varratelégtelenség vagy a belső sérv, illetve későbbiekben a hajhullás, a csontritkulás, a vashiány, a vérszegénység, valamint a vitaminhiány kialakulásának kockázata.

A műtét előtti teendők

A műtét előtt az alábbi szakorvosi és szűrővizsgálatok elvégzésére, illetve kivizsgálásra van szükség, hogy megállapíthatók legyenek a műtét kockázatai és annak elvégezhetősége:

 • bariátriai sebészeti szakorvosi konzultáció
 • gasztroszkópiás vizsgálat (a felső tápcsatorna endoszkópos vizsgálata)
 • dietetikai konzultáció
 • obezitológiai szakorvosi konzultáció
 • kardiológiai szakorvosi vizsgálat szívultrahanggal
 • hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat (csak bizonyos esetekben)
 • pszichológiai konzultáció
 • aneszteziológiai konzultáció
 • mellkasröntgen
 • laborvizsgálatok

A műtétet megelőző kivizsgálások - a kardiológiai és az aneszteziológiai vizsgálat kivételével - bármely egészségügyi intézményben elvégezhetők.

A szükséges vizsgálatok elvégzésére azonban kialakítottuk kedvezményes csomagajánlatunkat, mellyel 10% árengedménnyel, 257.000 forintért igénybe vehetők mindezek. Az elsőként elvégzendő bariátriai sebészeti szakorvosi konziltáció nem tartozik bele a kedvezményes csomagba.

A műtétet követő kétnapos kórházi ellátás 105.000 Ft, az eltávolított gyomorrészlet kötelező szövettani vizsgálata pedig 37.000 forint további költséget jelent. 

A beavatkozásokhoz kapcsolódó Covid tesztek a mindenkor érvényes jogszabályi követelmények megfelelően szükségesek.

A fent ismertetett kivizsgálási és ápolási költségek a mindenkori műtéti áron felül értendők.

A műtétet végző szakorvosunk dr. Káposztás Zsolt.

Jelentkezés: +36 (1) 790 7070 │sleeve@dunamedical.com


Dr. Káposztás Zsolt
Dr. Káposztás Zsolt
Sebész
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Dr. Káposztás Zsolt
Dr. Káposztás Zsolt
Sebész
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Laparoszkopiás csőgyomor képzés
  2 058 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek