Gyomor bypass műtét

Gyomor bypass műtét

Gyomor bypass műtét Az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek egyik oka az, hogy az elhízás a fejlett világban szinte járványos méreteket ölt, másik az, hogy a hagyományos kezelések, így a fogyókúra, a gyógyszeres terápia sikertelensége esetén a műtéti megoldás hatásos megoldást jelenthet. A két leggyakrabban alkalmazott műtéttípus a sleeve gastrectomia, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük. A korábban gyakran alkalmazott gyomorgyűrű ma már a perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.

Gyomor bypass műtét (gyomor áthidalás)

Nyugat-Európában a gyomor bypass műtét a leggyakoribb beavatkozás a kóros kövérség kezelésére.
A műtétet laparoszkópos technikával végezzük, melynek során a sebész 5 apró metszést ejt a hasfalon, és a beavatkozást az ezeken keresztül bevezetett eszközökkel, műszerekkel végzi el. A beavatkozás kb. 2 óra alatt zajlik le, a sebészi team bélvarrógépek segítségével készíti el a gyomor áthidalását. A műtét egyszerre csökkenti a gyomor térfogatát, valamint a tápanyag útjának megváltoztatásával annak felszívódását is. Mivel a gyomor táplálékbefogadó képessége jelentősen csökken, a jóllakottság érzése már kis mennyiségű étel elfogyasztása után kialakul. Ez segít kontolálni a táplálékbevitelt. Az emésztőcsatorna egy részének kiiktatásával, áthidalásával az elfogyasztott tápanyag felszívódása is korlátozódik, ez szintén hozzájárul az egészséges testsúly kialakulásához.

Gyomor bypass műtét

A gyomor bypass műtéteknek köszönhetően a betegek testsúlyfeleslegének várhatóan 70-80%-a eltűnik 18-24 hónappal a műtét után. A tartós eredményhez új táplálkozási szokások kialakítására és fenntartására valamint életmódváltásra van szükség.

Az ár nem tartalmazza a műtétet megelőző vizsgálatok és a műtétet követő ápolási csomag díját, valamint a műtét során esetlegesen felmerülő szükséges speciális eszközök és szövettani vizsgálat árát.

Testsúlycsökkentő műtét komoly árelőnnyel!

A műtét előtti teendők
 • Műtét előtt bariátriai szakorvosi konzultáción kell részt venni az operáló orvossal.
 • Ha az orvos javasolja a műtétet, akkor el kell végeztetni a műtét előtti kivizsgálást: labor, EKG, szívultrahang, hasi ultrahang, mellkas röntgen, gyomortükrözés, dietetikus konzultáció, pszichológus és aneszteziológiai (altatóorvosi) konzultáció. Ezeket a Duna Medical Centerben, vagy – a kardiológiai és az aneszteziológiai konzultáció kivételével – bármely egyéb intézményben el lehet végeztetni.
 • A műtét előtt 2-4 hétig májzsugorító diéta alkalmazása szükséges. Ennek célja, hogy javítsa a műtét kivitelezhetőségét. A diéta egy csökkentett szénhidrát tartalmú, 1200 kcal/nap-os étrend, amit dietetikusunk állít össze.
 • A műtét előtti napon este egy véralvadást csökkentő injekció beadására van szükség. Ez történhet intézményünkben vagy akár otthon.

Mire számíthatok a műtét után?
 • A műtét után 4 órával a betegek általában felkelnek és WC-re mennek. A műtét során katétert nem alkalmazunk.
 • 12 órával a műtét után a páciensek folyadékot fogyaszthatnak, a műtét utáni második napon pedig hozzátartozó kíséretével haza mehetnek.
 • A műtét után 2 héten keresztül hétig vérhígító injekció adása szükséges
 • A műtét után 6 héten keresztül dietetikus által összeállított étrendet kell követni, a 6 hét elteltével lehet szilárd, darabos ételt fogyasztani.
 • A műtét után 6-8 héttel szakorvosi konzultáció szükséges.
 • Minden páciens számára előírás, hogy élete végéig vas-, kalcium- és multivitamin tablettát kell naponta szednie, 3 havonta pedig B12 vitamin injekciót kell kapnia.

A műtét utáni utánkövetésre részletes leírást küldünk a háziorvosának, de igény esetén a Duna Medical Center orvosa is rendelkezésre áll ennek kivitelezésére.


Árak
 • Gyomor bypass műtét
  2 174 000 Ft
 • Gyomor bypass műtét jelenlegi kedvezményes ára
  1 950 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek