Gyomor bypass műtét

Gyomor bypass műtét

Az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek egyik oka az, hogy az elhízás a fejlett világban szinte járványos méreteket ölt, másik az, hogy a hagyományos kezelések, így a fogyókúra, a gyógyszeres terápia sikertelensége esetén a műtéti megoldás hatásos megoldást jelenthet. A két leggyakrabban alkalmazott műtéttípus a sleeve gastrectomia, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük. A korábban gyakran alkalmazott gyomorgyűrű ma már a perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.

Gyomor bypass műtét (gyomor áthidalás)

Nyugat-Európában a gyomor bypass műtét a leggyakoribb beavatkozás a kóros kövérség kezelésére.
A műtétet laparoszkópos technikával végezzük, melynek során a sebész 5 apró metszést ejt a hasfalon, és a beavatkozást az ezeken keresztül bevezetett eszközökkel, műszerekkel végzi el. A beavatkozás kb. 2 óra alatt zajlik le, a sebészi team bélvarrógépek segítségével készíti el a gyomor áthidalását. A műtét egyszerre csökkenti a gyomor térfogatát, valamint a tápanyag útjának megváltoztatásával annak felszívódását is. Mivel a gyomor táplálékbefogadó képessége jelentősen csökken, a jóllakottság érzése már kis mennyiségű étel elfogyasztása után kialakul. Ez segít kontolálni a táplálékbevitelt. Az emésztőcsatorna egy részének kiiktatásával, áthidalásával az elfogyasztott tápanyag felszívódása is korlátozódik, ez szintén hozzájárul az egészséges testsúly kialakulásához.

Gyomor bypass műtét

A gyomor bypass műtéteknek köszönhetően a betegek testsúlyfeleslegének várhatóan 70-80%-a eltűnik 18-24 hónappal a műtét után. A tartós eredményhez új táplálkozási szokások kialakítására és fenntartására valamint életmódváltásra van szükség.

Az ár nem tartalmazza a műtétet megelőző vizsgálatok és a műtétet követő ápolási csomag díját, valamint a műtét során esetlegesen felmerülő szükséges speciális eszközök és szövettani vizsgálat árát.

Testsúlycsökkentő műtét komoly árelőnnyel!

A műtét előtti teendők
 • Műtét előtt bariátriai szakorvosi konzultáción kell részt venni az operáló orvossal.
 • Ha az orvos javasolja a műtétet, akkor el kell végeztetni a műtét előtti kivizsgálást: labor, EKG, szívultrahang, hasi ultrahang, mellkas röntgen, gyomortükrözés, dietetikus konzultáció, pszichológus és aneszteziológiai (altatóorvosi) konzultáció. Ezeket a Duna Medical Centerben, vagy – a kardiológiai és az aneszteziológiai konzultáció kivételével – bármely egyéb intézményben el lehet végeztetni.
 • A műtét előtt 2-4 hétig májzsugorító diéta alkalmazása szükséges. Ennek célja, hogy javítsa a műtét kivitelezhetőségét. A diéta egy csökkentett szénhidrát tartalmú, 1200 kcal/nap-os étrend, amit dietetikusunk állít össze.
 • A műtét előtti napon este egy véralvadást csökkentő injekció beadására van szükség. Ez történhet intézményünkben vagy akár otthon.

Mire számíthatok a műtét után?
 • A műtét után 4 órával a betegek általában felkelnek és WC-re mennek. A műtét során katétert nem alkalmazunk.
 • 12 órával a műtét után a páciensek folyadékot fogyaszthatnak, a műtét utáni második napon pedig hozzátartozó kíséretével haza mehetnek.
 • A műtét után 2 héten keresztül hétig vérhígító injekció adása szükséges
 • A műtét után 6 héten keresztül dietetikus által összeállított étrendet kell követni, a 6 hét elteltével lehet szilárd, darabos ételt fogyasztani.
 • A műtét után 6-8 héttel szakorvosi konzultáció szükséges.
 • Minden páciens számára előírás, hogy élete végéig vas-, kalcium- és multivitamin tablettát kell naponta szednie, 3 havonta pedig B12 vitamin injekciót kell kapnia.

A műtét utáni utánkövetésre részletes leírást küldünk a háziorvosának, de igény esetén a Duna Medical Center orvosa is rendelkezésre áll ennek kivitelezésére.


Dr. Káposztás Zsolt
Dr. Káposztás Zsolt
Sebész
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Dr. Káposztás Zsolt
Dr. Káposztás Zsolt
Sebész
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Gyomor bypass műtét
  2 174 000 Ft
 • Gyomor bypass műtét jelenlegi kedvezményes ára
  1 950 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek