Hírek

Hírek

186 kilóról az egészségig

2018-08-09
Ismét rekordot döntöttünk: az eddig nálunk műtött pácienseink közül Lakatos Anita BMI-je (testtömeg indexe) volt a legmagasabb: 157 cm-es magasságához 186 kg-os súly társult, amikor 2018 áprilisában gyomor bypass műtétet végeztünk el nála a Duna Medical Centerben.
186 kilóról az egészségig

A műtét komoly kihívás volt számunkra, ám rutinos, összeszokott csapatunk már több mint 150 sikeres bypass műtét tapasztalatával vállalta a beavatkozást. A műtét alaposan megváltoztatta páciensünk életét: Anita egy hatalmas esélyt adott egy egészséges, teljes életre.

A gyomorgyűrű nem segített
25 éves páciensünknek már gyerekkora óta voltak problémái a súlyával, ami állandó küzdelmet jelentett számára. 17 éves korában gyomorgyűrűt helyeztek fel neki, ám ez sem jelentett hosszútávú megoldást: 3 év után szövődmények léptek fel, így a gyűrűt el kellett távolítani. Bár sikerült 25 kilót fogynia a gyomorgyűrűvel, a kilók visszakúsztak.

Evés és mozgáshiány: egyenes út az elhízásig
Anita súlytöbbletének oka egyértelműen az étkezés és a mozgáshiány, és ezzel ő is egyetért: „Bárki, aki nem figyel oda, könnyen meghízhat. Egyik nap felkeltem és azt mondtam, hogy elég. Nehezemre esett a járás, fájtak a térdeim”. ekkor kereste fel, Dr. Vasas Pétert, aki a szükséges vizsgálatok elvégzését követően alkalmasnak találta a műtétre. Volt benne egy kis félelem a beavatkozást megelőzően, de a családja mindvégig támogatta.

-33 kg alig több mint három hónap alatt!
A műtét óta jelentősen megváltozott az élete. Kevesebbet eszik, könnyebben képes mozogni, és levegőt is könnyebben kap, ha lépcsőznie kell. Nem dagad a lába és káros szenvedélyeiről is lemondott a korábban szinte elképzelhetetlen célsúly elérésének érdekében: „az álmom a 70 kg, de az első cél, hogy 100 kiló alá megyek.” A legjobb úton jár: a műtétet követő negyedik hónapban már csak 153 kg a súlya.

Most már nem csak ő, hanem családja is egészségesebben étkezik, így különösen örülünk ennek a pozitív változásnak!

 

Páciensünk közvetlenül a műtét után és három hónappal a műtét után.