Fül-, orr-, gégészet

Szakrendelések

Fül-, orr-, gégészet

Fül-, orr-, gégészet Élete során minden ember találkozik valamilyen felső-légúti betegséggel - ezek a fül-orr-gégészeti szakterülethez tartoznak. A legtöbb ilyen jellegű probléma gyerekkorban jelentkezik, de megjelenésük gyakori a későbbi életszakaszok során is. Intézményünkben mind felnőtt, mind gyermek fül-orr-gégészeti ellátást nyújtunk.

Milyen problémákkal érdemes fül-orr-gégészhez fordulni?

Az alábbi tünetekkel már érdemes felkeresni a fül-orr-gégészeti szakrendelést:

 • a fülfájás: ezt általában fertőzés okozza, és pár nap alatt elmúlik, lehet érintett a hallójárat vagy a középfül. A fülfájás éles, tompa vagy égető, állandó vagy időszakosan előforduló. Csak az egyik, de mindkét fül is érintett lehet. Okai lehetnek a fül fertőzése, gyulladása, sérülése, esetleg fülzsír vagy idegen tárgy a fülben. Ha a fülfájás torokfájdalommal is jár, akkor ez légúti fertőzés tünete lehet.

 • a heveny torokgyulladás, mandulagyulladás: ritkábban vírusos fertőzés, súlyosabb esetben bakteriális fertőzés okozhatja. Leggyakrabban gyerekeknél, tinédzsereknél és fiatal felnőtteknél fordul elő. Tünetei a torokfájás, nyelési fájdalom, esetleg fülfájás, láz, köhögés, fejfájás. A bakteriális eredetű fertőzés legsúlyosabb formája a tüszős mandulagyulladás. Ennek kezelésére antibiotikumot írnak fel. Előfordul, hogy a mandulagyulladást középfülgyulladás is kíséri. Amennyiben a gyulladás visszatérően jelentkezik, akkor szükség lehet a mandulák műtéti eltávolítására.

 • mandula körüli tályog: az idült mandulagyulladás legsúlyosabb szövődménye, azonnali orvosi ellátást, leggyakrabban sebészeti beavatkozást igényel.

Számos egyéb, nem fertőzéses eredetű kórkép, panasz is fül-orr-gégészeti területhez tartozik, ilyenek például

 • a füldugulás: számos egyéb ok mellett a fülzsír túlzott felgyülemlése okozhatja, hajlamosít rá az un. seborrhoeás bőr, a szűk vagy szőrös hallójárat. Időskorban a fülzsír szárazabbá válik, így a kor előrehaladtával gyakrabban jelentkezhet. A dugulást az is előidézheti, ha rendszeresen valamit a hallójáratba helyezünk: például fültisztító pálcát, fülhallgatót, hallókészüléket. A fülzsír felgyülemlése a fülben okozhat fülfájást, hallásromlást, fülzúgást, viszketést, szédülést és hallójárat gyulladásra is hajlamosíthat. Ha füldugulást észlelünk, fontos, hogy ne próbáljuk meg ujjal vagy bármilyen segédeszközzel kitisztítani a fület, mert csak nagyobb problémákat okozhatunk. Minden esetben kérjük szakember segítségét!

 • az orrdugulás: számos ember életét megkeseríti az orrdugulás, melynek hátterében különféle okok állhatnak, így például allergia, idült gyulladás, esetleg orrpolip képződés. Fontos, hogy orrcseppet, orrsprayt – bármilyen jó hatású is – ne használjunk 5-7 napnál hosszasabban orrdugulás tüneti kezelésére, mert hozzászokást, nyálkahártya károsodást, tartós függőséget okozhat! Szakemberek felderítik az orrdugulás okát, és gyógyszeres, ritkábban sebészi kezelésekkel legtöbb esetben meg tudják szűntetni ezt a kellemetlen panaszt

 • a horkolás: ebben az esetben alvás közben a szájpadlás és a száj, az orr vagy a torok vibrálásából eredő, zavaró, kellemetlen hang keletkezik. A horkolás mértéke és hangereje személytől függően eltérhet. Érdemes szakemberhez fordulni, mert a horkolás befolyással van az életminőségre és az alvótárs komfortjára, továbbá súlyosabb szövődményeket is okozhat! Kevésbé közismert ugyanis, hogy a szokványos, inkább csak enyhe tüneteket okozó horkolásos formák mellett súlyos és veszélyes alvászavar jele is lehet ez a tünet. Ez az alvási légzéskimaradás (sleep apnea), amikor a légutak részben vagy teljesen elzáródnak néhány másodpercre, mialatt az agy oxigén-ellátottsága jelentősen romlik. Ilyenkor fuldokolva, horkantva ébred (felületesebb alvási állapotba kerül) a beteg, ami napközbeni fáradtságot, koncentráció csökkenést, sőt egyes esetekben akár súlyosabb betegségeket, így magas vérnyomást, szív- és érrendszeri problémákat okozhat. Precíz nemzetközi protokollok (előírások, javaslatok) határozzák meg a horkolás helyes kivizsgálását és ellátását. Első lépésként un. alvás-monitorozás szükséges (akár otthoni körülmények között is lehetséges), melynek során több életfunkciót vizsgál alvás közben egy egyszerű szerkezet (poligráf). Ennek kiértékeléséből eldönthető, hogy a már említett, veszélyesebb formáról van-e szó (ez esetben speciális alvás-terápiás kezelés szükséges), vagy a szokványos, un. jóindulatú horkolásról. Utóbbi eredetét mesterséges, rövid, felületes altatásban végrehajtott un. alvási endoscopia (sleep endoscopy) hivatott tisztázni; tehát azt, hogy az orrüregtől a gégéig milyen struktúrák működési vagy alaki eltérése váltja ki a horkolást? Ennek eredménye alapján választható ki az a speciális beavatkozás, ami célzottan az érintett szervet kezeli (pl. orrsövény, orrkagylók, orrmandula, lágyszájpad, garatívek, nyelvgyök, gégefedő, mandulák), és ezáltal a legjobb eséllyel lehet a horkolást megszűntetni/csökkenteni, és a felesleges, sikertelen beavatkozásokat elkerülni.

 • idült orrmelléküreg-rendszeri gyulladás: számos ok által kiváltott, egészében ismeretlen okú; orrdugulással, hátsó garati váladékcsorgással, néha fájdalommal járó tünetegyüttes. Kivizsgálásának fontos része az endoszkópos orrvizsgálat, a CT. Kezelése legtöbb esetben gyógyszeres, de egyes formáknál, így például az orrpolipózisnál endoszkópos sebészeti megoldás a legtöbb esetben kitűnő eredménnyel kecsegtet.

Ritkább fej-nyaksebészeti kórképek ellátása is biztosított a Duna Medical Centerben, például:

 • jóindulatú daganatok eltávolítása a fültőmirigy, egyéb nyálmirigyek, a nyak, a gége, a fül területéről;
 • pajzsmirigy betegségek, struma fej-nyaksebészeti ellátása;
 • hallásjavító műtétek idült középfül gyulladás esetén.

Gyermekek esetében a megkésett beszédfejlődés esetén is szükséges lehet a kivizsgálás.

Hogyan történik a fül-orr-gégészeti vizsgálat?

Mint általában minden rendelés esetében, először kikérdezzük a beteget aktuális panaszairól, az előzményekről, átnézzük a korábbi orvosi dokumentációt, hogy a szakorvos minél pontosabban felmérhesse a beteg állapotát. Ez után a panaszt okozó területet vizsgálata történik. A fül esetében tükrözéssel, egy tölcsér alakú eszköz segítségével ellenőrizzük a hallójárat és a dobhártya állapotát, ritkább esetekben endoszkóppal vagy mikroszkóppal. Kisebb problémák esetén, mint például a füldugulás, a kezelésre azonnal sor is kerülhet, például a fülmosásra. Ez után az orr megtekintése következik orrtükör és/vagy endoszkóp segítségével, ezt követi a torok, orrgarat, algarat, gége tükrözéses vizsgálata. Ez speciális endoszkóppal is történhet. A gége mozgását stroboszkóppal is tudjuk vizsgálni. Mindez teljesen fájdalommentes, és csupán néhány percet vesz igénybe. A vizsgálatok eredményétől függően az orvos javasolhat gyógyszeres kezelést, de akár műtéti beavatkozást is.

Audiológiai vizsgálatra jelenleg intézményünkben nincs lehetőség, megértésüket köszönjük.

Dr. Aglan Wahbi Ahmed
Dr. Aglan Wahbi Ahmed
Fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Majoros Tatjána
Dr. Majoros Tatjána
Fül-orr-gégész, Gyermek fül-orr-gégész, Allergeológus, Foniáter
Dr. Mészáros Krisztina
Dr. Mészáros Krisztina
Fül-orr-gégész, Foniáter
Dr. Miltényi Csilla
Dr. Miltényi Csilla
Fül-orr-gégész, Foniáter
Dr. Szalai György
Dr. Szalai György
Fül-orr-gégész
Prof. Dr. Gerlinger Imre
Prof. Dr. Gerlinger Imre
Fül-orr-gégész
Prof. Dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor
Gyermek fül-orr-gégész
Prof. Dr. Tamás László
Prof. Dr. Tamás László
Fül-orr-gégész
Dr. Aglan Wahbi Ahmed
Dr. Aglan Wahbi Ahmed
Fül-orr-gégész, audiológus
Dr. Majoros Tatjána
Dr. Majoros Tatjána
Fül-orr-gégész, Gyermek fül-orr-gégész, Allergeológus, Foniáter
Dr. Mészáros Krisztina
Dr. Mészáros Krisztina
Fül-orr-gégész, Foniáter
Dr. Miltényi Csilla
Dr. Miltényi Csilla
Fül-orr-gégész, Foniáter
Dr. Szalai György
Dr. Szalai György
Fül-orr-gégész
Prof. Dr. Gerlinger Imre
Prof. Dr. Gerlinger Imre
Fül-orr-gégész
Prof. Dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor
Gyermek fül-orr-gégész
Prof. Dr. Tamás László
Prof. Dr. Tamás László
Fül-orr-gégész
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Fül-, orr-, gégészeti kontroll vizsgálat
  32 000 Ft
 • Fül-, orr-, gégészeti professzori kontroll vizsgálat
  36 000 Ft
 • Fül-, orr-, gégészeti professzori konzultáció
  43 000 Ft
 • Fül-, orr-, gégészeti szakorvosi vizsgálat
  37 000 Ft
 • Idegen test eltávolítása orrból, fülből
  23 000 Ft
 • Orrvérzés- vérzéscsillapítás
  23 000 Ft
 • Otoneurológiai vizsgálat
  49 000 Ft
 • Szédülés kivizsgálása, szükség esetén repozíciós manőverrel
  43 000 Ft
 • Szövettani mintavétel (hisztológiai vizsgálati ár nélkül)
  33 000 Ft
 • Video-stroboscopia, rekedtség kivizsgálás, foniátriai tanácsadás (szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként)
  54 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek