Urológia

Szakrendelések

Urológia

Urológia Az urológia az orvostudomány egy speciális területe, amely az alsó húgyúti rendszer (húgyhólyag, húgycső, prosztata, here) betegségeinek diagnosztizálásával és kezelésével foglalkozik. Az urológusok a húgyúti rendszer funkciójának zavaraira és kóros elváltozásaira összpontosítanak, beleértve a vesebetegségeket, a húgyúti rendszer daganatait, a húgyúti rendszer funkciójának megsértését, valamint a nemi szervek és a prosztata betegségeit. A betegségek diagnosztizálása magában foglalhatja a laboratóriumi vizsgálatokat, az ultrahangos vizsgálatokat, a vizelet- és vérvizsgálatokat, valamint más szakorvosi vizsgálatokat. A kezelések lehetnek sebészi beavatkozások, gyógyszeres terápiák, sugárkezelések, vagy a betegség konzervatív kezelése. Az urológia fontos szerepet játszik a férfiak egészségének megőrzésében, beleértve a prosztatabetegségek és a férfi nemi szervek megbetegedéseinek kezelését. Az urológiai betegségek gyakoriak, és számos életminőséget befolyásoló tünetet okozhatnak, mint például a fájdalom, a vizeletürítési zavarok és a vér a vizeletben. Az urológia a modern orvostudomány egyik legfejlődőbb területe, és folyamatosan fejlődik az új diagnosztikai és kezelési módszerek fejlesztése révén. Az urológusok a betegek személyre szabott kezelése érdekében dolgoznak együtt más szakorvosokkal, beleértve a sebészeket, onkológusokat, endokrinológusokat és más területek szakembereit. Mint a húgy- és nemi szervekkel foglalkozó orvosi szakterület, mindkét nemnél foglalkozik a szervezet méregtelenítésében fontos szerepet játszó vizeletelválasztó és -elvezető rendszerrel: a vese, a vesevezetékek, a húgyutak, a húgyhólyag és a húgycső betegségeivel, illetve a nemi szerveket érintő betegségekkel. Férfiaknál az urológus vizsgálja és kezeli: a hímvessző, a herék, mellékherék és a prosztata megbetegedéseit is.

Milyen panaszokkal érdemes urológushoz fordulni?

Férfiaknál:

 • vizelési panaszok, véres vizelet
 • gyakori és sürgető vizelési inger
 • vizeletürítési nehézségek, vizeletelakadás
 • elváltozás, fájdalom a herében, hímvesszőben (pl. csomó, duzzanat)
 • görcsös deréktáji, hasi fájdalom

Nőknél:

 • vizelettartási problémák, inkontinencia
 • gyakori vizelési inger, láz, alhasi fájdalom
 • fájdalommal járó vizelés, véres vizelet

Az urológiai vizsgálat menete

A vizsgálat első felében az urológus megkéri a pácienst, hogy számoljon be a panaszairól, tüneteiről, korábbi betegségeiről, illetve arról, hogy a családjában előfordult-e urológiai betegség. Ezután következik a fizikális vizsgálat, és amennyiben a szakorvos szükségesnek ítéli, sor kerül a hasi és a végbélen keresztül végzett - un. rectális - ultrahang vizsgálatra is. A hasi ultrahang vizsgálat során jól vizsgálhatók a vesék, a vese környezete, a mellékvese, a vesevezeték felső szakasza, az alsó húgyutak. A végbélen keresztül végzett ultrahang vizsgálat fájdalmatlan. A vizsgálat előtti székletürítés a képi megjelenítést javítja.

Az urológiai területhez kapcsolódó további vizsgálatok, szűrések a következők: 

Urológiai daganatok kezelésével kapcsolatos másodvélemény

A here-, vese-, húgyhólyag-, prosztata daganatok kivizsgálásával kapcsolatos második vélemény segíthet megbizonyosodni a diagnózis helyességéről.

Prosztata biopszia

Ha felmerül a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése, akkor mintát kell venni a prosztata szövetéből. A biopszia eredménye alapján kizárható vagy megerősíthető a betegség jelenléte, illetve segít a kezelés kiválasztásában is.

Andrológiai vizsgálat

Az andrológia foglalkozik a férfi meddőség, merevedési zavarok, szexuális úton terjedő betegségek és hormonhiányos állapotok kivizsgálásával és kezelésével.

Katéter behelyezés, csere, öblítés

A katétert leggyakrabban a húgyhólyag tartalmának kiürítésére használják. Gumi- vagy műanyag csövet vezetnek a hólyagba a húgycsövön keresztül és a távozó vizelet egy műanyag tasakban gyűlik össze.

Cisztoszkópia

A húgyhólyagtükrözés egy speciális optikai eszközzel, endoszkóppal történik. A vizsgálat alkalmas tumorok, kövek és egyéb rendellenességek kimutatására.

Komplex prosztata szűrés (PSA, FREE PSA, UH)

A PSA egy olyan fehérje természetű molekula, melyet a prosztata mirigysejtjei termelnek. A PSA vizsgálat lényegében egy vérvételt jelent, melyből megállapítható a PSA szint, ez pedig segítséget nyújthat a prosztatarák diagnózisának meghatározásához.

A Free PSA vizsgálat annak megállapítására alkalmas, hogy a prosztata jóindulatú vagy rosszindulatú megnagyobbodásáról van szó.

A prosztata ultrahang célja a prosztata megtekintése, ami történhet a hason át vagy a végbélen keresztül is.

A komplex prosztata szürés 2 alkalomból áll: először egy laborvizsgálatot kell elvégeznünk, majd néhány nap múlva a laboreredménnyel (amit általában a laborvizsgálat másnapján elküldünk páciensünknek emailben) kell felkeresni a szakorvosi rendelést.

PROSZTATASZŰRÉS 

Intézményünk lehetőséget biztosít a 40 év feletti férfiak számára a prosztataszűrés gyors és egyszerű elvégzésére.

A szűréshez szükséges három vizsgálatot egyidejűleg végezzük.

1. Laboratóriumi vérvizsgálat

Egy kialakulóban lévő betegség esetén a vérből kimutatható PSA (prosztata specifikus antigén) szintje biztosan megemelkedik, a laborvizsgálat eredménye ezt mutatja meg. Fontos tudni azonban, hogy pozitív lelet esetén is előfordul, hogy a további vizsgálatok aztán nem igazolják vissza a prosztatarák jelenlétét.

2. Manuális prosztatavizsgálat

A prosztata végbélen keresztül történő manuális vizsgálata - amitől néhányan tartanak - fájdalommentes, az orvos diszkrécióval és kíméletesen végzi. A tapintás alapján következtetni lehet az esetleg fennálló betegségekre, mint például a jóindulatú prosztatamegnagyobbodásra, a krónikus prosztatagyulladásra vagy a prosztatarákra.

3. Ultrahangos prosztatavizsgálat

Az ultrahangos vizsgálat képet és azonnali visszajelzést ad a prosztata állapotáról. Általa a még tüneteket nem okozó prosztatarák is nagy valószínűséggel kiszűrhető.

Tudnivalók a prosztataszűrés előtt

Az intenzív fizikai testedzés, a hosszú ideig tartó kerékpározás, a prosztatamasszázs, a végbélen át történő prosztatavizsgálat és a nemi aktus megemelheti a PSA értékeket, ezért PSA vizsgálata előtti két napban javasolt tartózkodni ezektől a hatásoktól.

Az ultrahangvizsgálat telt hólyag esetén végezhető el sikerrel, ezért a szűrővizsgálatra érkezés előtt javasolt a bő folyadékfogyasztás, illetve tartózkodni kell a vizeletürítéstől.

Tájékoztatás a szűrés eredményéről

A laboratóriumi vizsgálat elkészülte után szakorvosunk összeveti az elvégzett három vizsgálat eredményét. Ha az eredmények együttes értékelése felveti a kezelendő elváltozás kockázatát, akkor intézményünk felveszi önnel a kapcsolatot.

Dr. Buzogány István
Dr. Buzogány István
Urológus
Dr. Dombóvári Iván Péter
Dr. Dombóvári Iván Péter
Urológus
Dr. Kovács Gábor
Dr. Kovács Gábor
Urológus
Dr. Nagy Károly
Dr. Nagy Károly
Urológus
Dr. Porath Sharon
Dr. Porath Sharon
Urológus
Dr. Sebestyén László Géza
Dr. Sebestyén László Géza
Urológus
Dr. Buzogány István
Dr. Buzogány István
Urológus
Dr. Dombóvári Iván Péter
Dr. Dombóvári Iván Péter
Urológus
Dr. Kovács Gábor
Dr. Kovács Gábor
Urológus
Dr. Nagy Károly
Dr. Nagy Károly
Urológus
Dr. Porath Sharon
Dr. Porath Sharon
Urológus
Dr. Sebestyén László Géza
Dr. Sebestyén László Géza
Urológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Hólyagtükrözés - Cystoscopia
  86 000 Ft
 • Katéter behelyezés, csere, öblítés
  25 000 Ft
 • Prosztata komplex szűrés, PSA, free PSA, ultrahang professzori konzultávióval
  70 000 Ft
 • Prosztata komplex szűrés, PSA, free PSA, ultrahang szakorvosi konzultációval
  61 000 Ft
 • Szövettan - prosztata biopszia 10 minta
  133 000 Ft
 • Szövettan - prosztata biopszia 16 minta
  204 000 Ft
 • Szövettan - prosztata biopszia 20 vagy több minta
  236 000 Ft
 • Urológiai kontroll vizsgálat
  32 000 Ft
 • Urológiai professzori kontroll vizsgálat (Prof. Dr. Tenke Péter)
  40 000 Ft
 • Urológiai professzori konzultáció
  43 000 Ft
 • Urológiai szakorvosi vizsgálat
  37 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek