Gasztroenterológia

Szakrendelések

Gasztroenterológia

Gasztroenterológia A gasztroenterológia a belgyógyászat emésztőszervi betegségekkel foglalkozó, speciális szakterülete. A Duna Medical Centerben képzett szakemberek, kiváló diagnosztikus lehetőségek állnak rendelkezésre a panaszok okának kiderítésére és a gyógyítására, amely a gyógyszeres kezelést, az életmódi, diétás tanácsadást, sőt az operatív endoszkópos és sebészeti beavatkozásokat is jelenti.

Hogyan történik a gasztroenterológiai vizsgálat?

Pácienseink diagnózisának felállítását több vizsgálat előzi meg, ezek típusa függ a panaszoktól és a kórelőzményektől:

Laboratóriumunkban a rutin vizsgálatok mellett speciális tesztek végzésére is lehetőség van (pl. ételallergia).

Kétféle kilégzési tesztet használunk a különböző eredetű gasztroenterológiai problémák felderítésére:

 • A H2 – azaz hidrogén kilégzési teszt - több betegség és érzékenység kimutatására is alkalmas, a vizsgálat során alkalmazott tesztanyagtól függően.

  • A fruktózzal végzett H2 kilégzési teszt során a fruktózintolerancia, avagy gyümölcscukor-intolerancia mutatható ki. A vizsgálat éhgyomorra történik és 3 órát vesz igénybe. A vizsgálat előtt számos szabály szigorú betartására van szükség, melyről a szakorvos ad pontos tájékoztatást.

  • A laktózzal végzett H2 kilégzési teszt a laktózintolerancia, avagy tejcukor-érzékenység kimutatására alkalmas. A vizsgálatot megelőzően a tejtermékek, és az antibiotikum elhagyása szükséges. Éhgyomri beavatkozás, melynek időtartama 3 és fél óra. A tesztfolyadék elfogyasztása után 20 percenként, egy speciális mérőműszerbe történik a kilégzés.

 • Az UBT teszt a gyomor Helicobakter pylori fertőzöttségét mutatja ki. Utóbbiról meg kell említenünk, hogy intézményünkben ez a vizsgákat stabil izotóppal történik, tehát gyermekek és terhes kismamák is vizsgálhatók ezen a módon. A vizsgálatra teljesen éhgyomorra kell érkezni, azaz enni, inni, gyógyszert bevenni (a vizsgálatot megelőző 6 órában), fogat mosni, dohányozni (a vizsgálatot megelőző 12 órában) nem lehet. A tesztfolyadék elfogyasztását követően 30 perccel a mintavételi eszközbe kell a páciensnek lélegezni. A vizsgálat teljes időtartama 60 perc.

A gyomortükrözés (gasztroszkópia) a nyelőcső, a gyomor és a vékonybél kezdeti szakaszának a diagnosztikájában leggyakrabban alkalmazott vizsgálat, melynek során a szakorvos egy flexibilis videó endoszkópot vezet a beteg felső tápcsatornájába. Ez az eljárás a reflux betegség, a fekélybetegség, a daganatok és gyulladások kimutatásának legjobb módszere. A vizsgálat során – a diagnosztizálás mellett - szövetminta vételére és kisebb elváltozások eltávolítására is lehetőség van.

A gyomortükrözés az alábbi esetekbe alkalmazható:

 • gyomorfekélyek, gyulladások, polypok, daganatok diagnosztizálására
 • nyelőcső, gyomor és nyombél területi vérzések és felhasi fájdalom okának felderítésére, a vérzés csillapítására
 • szövettani mintavételre

A vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) egy endoszkópos vizsgálat, amely a végbél, a vastagbél, valamint a vékonybél utolsó szakaszát belülről tekinti át. A vizsgálati módszernek különösen nagy a jelentősége, mivel a gyulladásos bélbetegségeknek és daganatoknak nagyon nagy az előfordulása, a vastagbél daganat a második leggyakoribb halálozási ok Magyarországon. A vastagbéltükrözés segítségével idejében eltávolíthatók a vastagbél polipok, melyek 80-90 százalékban a vastagbélrák okozói. Az alábbi esetekben célszerű tehát a vastagbél tükrözését elvégezni:

 • vastagbél polipok, gyulladások, daganatok diagnosztizálására
 • vastagbél polipok eltávolítására
 • végbél és vastagbél vérzések és alhasi fájdalom okának felderítésére
 • hasi és székelési panaszok esetén orvosi javaslatra
 • szűrő jelleggel

A vizsgálatokat és beavatkozásokat kellemes körülmények között végezzük. Ha a páciens igényli, akkor mély bódítást alkalmazunk, így a beteg az esetleges kellemetlenségből semmit sem érez.

Fentiek mellett rendelkezünk képalkotó diagnosztikával is (ultrahang, röntgen), a vizsgálatokat jól képzett, tapasztalt, a gasztroenterológiai tünetek felismerésében jártas szakemberek végzik.

Ha kiderül, hogy operálni kell…

Ha olyan betegségre derül fény, ami csak műtéttel gyógyítható, sebészeink a beavatkozások jelentős részét el tudják végezni, a műtét utáni időszakra pedig intenzív megfigyelést és kezelést tudunk biztosítani.
Invazív gasztroenterológiai sebészeti beavatkozásainkról ide kattintva olvashat!

A refluxról:

A fejlett országok egyik leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegsége, amely a statisztikák szerint a felnőttek 25-40%-át is érintheti, a reflux. Areflux a savas és/vagy lúgos gyomortartalom nyelőcsőbe, légcsőbe vagy a szájüregbe történő visszaáramlását jelenti, melynek következtében a nyelőcső nyálkahártyája felmaródhat, begyulladhat, s akár fekély is kialakulhat.

Legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögött jelentkezik kellemetlen nyomás, fájdalom vagy égő érzés formájában, de okozhat köhögést, torokfájást, vagy szájszárazságot is. Ha a gyomorégés hetente két alkalomnál többször jelentkezik, akkor már felmerül a reflux jelenléte és javasolt egy belgyógyász/gasztroenterológus szakorvos felkeresése.

Az életmód optimalizálásával és az étkezés változtatásával a tünetek általában javulnak, de gyakran szükséges a gyógyszeres kezelés is, és vannak esetek, amikor a műtéti beavatkozás jelenti a megoldást.

Mit értünk életmód optimalizálás alatt?

 • Kerüljük a refluxot okozó ételek, alkohol, szénsavas italok, koffein- és kávé fogyasztását!
 • Szokjunk le a dohányzásról!
 • Vacsoránkat fogyasszuk el a megszokottnál korábban!
 • Éjszakára emeljük meg az ágy fejrészét!

Gyógyszeres kezelési lehetőségek:

Recept nélküli lehetőségek: javasoljuk a gyomor savanyúságát csökkenteni vagy megszűntetni képes gyógyszerek, az úgynevezett antacidák (pl Gaviscon) szedését, amelyek megszűntetik a gyomorégést.

Receptköteles lehetőségek:

a H2 blokkolók (Ranitidin, Famotidine) általában rövid időre tudják a tüneteket csökkenteni. A proton-pumpa gátló gyógyszerek (Omeprazol, Controloc, Losec) jelentősen képesek csökkenteni a gyomor savtermelését, 4-6 hetes alkalmazásuk jelentősen csökkenti a tüneteket, de abbahagyásuk után gyakori azok visszatérte.

Amennyiben a fenti kezelések nem vezetnek eredményre, vagy nem tarthatók fent hosszú távon, úgy sor kerülhet a sebészeti beavatkozásra, melyről ide kattintva olvashat részletesen.

Dr. Kósa Imre
Dr. Kósa Imre
Gasztroenterológus
Dr. Pósfai Gábor
Dr. Pósfai Gábor
Gasztroenterológus
Prof. Dr. Dubecz Sándor
Prof. Dr. Dubecz Sándor
Gasztroenterológus
Dr. Kósa Imre
Dr. Kósa Imre
Gasztroenterológus
Dr. Pósfai Gábor
Dr. Pósfai Gábor
Gasztroenterológus
Prof. Dr. Dubecz Sándor
Prof. Dr. Dubecz Sándor
Gasztroenterológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Altatás gasztroszkópiához és kolonoszkópiához
  73 000 Ft
 • Altatás gasztroszkópiához vagy kolonoszkópiához
  57 000 Ft
 • Biopszia (endoszkópos vizsgálat során)
  15 000 Ft
 • Endoszkópos polypectomia (norm. hurok, max. 2 klip)
  117 000 Ft
 • Endoszkópos polypectomia (polip eltávolítás)
  84 000 Ft
 • Endoszkópos polypectomia (szig. hurok vagy min. 3 klip)
  134 000 Ft
 • Endoszkópos polypectomia további minta
  33 000 Ft
 • Gasztroenterológiai kontroll vizsgálat
  37 000 Ft
 • Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
  43 000 Ft
 • Gasztroszkópia (gyomortükrözés)
  97 000 Ft
 • Gasztroszkópia és kolonoszkópia
  218 000 Ft
 • H2 kilégzési teszt
  25 000 Ft
 • Helicobacter kilégzési vizsgálat
  33 000 Ft
 • Kolonoszkópia (vastagbéltükrözés)
  138 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek