Gyakran ismételt kérdések

Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük a szerződéskötéssel és a szüléssel kapcsolatban leggyakrabban felmerülő kérdéseket, hogy a válaszokkal megkönnyítsük a várandós kismamák tájékozódását. Ha nem találja meg a keresett információt, kérjük, írjon a szuleszet@dunamedical.com email címre.

Fizetési tájékoztatónkban információkat talál a fizetési és számlázási módokról és az egészségbiztosítási kártyával történő fizetési feltételekről.

Tájékoztató szülésre érkező várandósok részére. Itt találják összefoglalónkat arról, hogyan készüljenek fel a szülésre érkező kismamák az intézményünkben töltendő napokra, és megosztjuk az ehhez kapcsolódó praktikus tudnivalókat.

(English version: Information for expectant mothers coming to delivery, Information on birth registration)

Gyakori kérdések és válaszok a szerződéskötéssel és a szüléssel kapcsolatban

1. Mikortól lehet szerződést kötni?

A szerződés megkötése a 35-36. hét között ajánlott.

2. Hányadik héttől lehet jönni szülni a Duna Medical Centerbe?

A betöltött 36. terhességi héttől lehetséges a Duna Medical Centerben szülni, koraszülést – koraszülött intenzív terápiás részleg (PIC) működésének hiányában – még nem tudunk vállalni. Koraszülés esetén a csomag kifizetett díját visszatérítjük.

3. Hogyan történik a szerződéskötés?

Szerződéskötési szándékát kérjük, jelezze Abért Borbála munkatársunknál a +36 70 332 1594 telefonszámon vagy írjon e-mailt a szuleszet@dunamedical.com címre. Mindenképpen felvesszük önnel a kapcsolatot.

Kizárólag szerződéskötés időpont egyeztetése után, kérjük, hogy a szerződés elkészítéséhez beszkennelve vagy jó minőségben lefotózva e-mail csatolmányként küldje el nekünk a szuleszetdmc@gmail.com címre az alábbi dokumentumokat:

 • édesanya lakcímkártyája, TAJ kártyája, személyi igazolványa;
 • édesapa lakcímkártyája- és személyi igazolványa;
 • ha házasok, a házassági anyakönyvi kivonat;
 • amennyiben nem házasok, akkor az apasági nyilatkozatot a szülésre kell elhozni, mert abból az eredeti példányra van szükségünk
 • kiskönyv, 1., 3., 7., 15. oldal – a 15. oldalt csak abban az esetben küldje el, ha a gyermekorvos már kitöltötte és lepecsételte a szükséges részt.

A beküldött dokumentumok, valamint a telefonon és e-mailben egyeztetett információk alapján elkészült végleges szerződés aláírásának két lehetséges módja van:

 1. Személyes aláírás: a szerződés személyes aláírására Abért Borbála munkatársunknál lehetséges időpontot egyeztetni telefonon a +36 70 332 1594 telefonszámon, vagy e-mailben a szuleszet@dunamedical.com címen.
 2. Postai úton: kiküldjük Önnek a végleges szerződést és a kapcsolódó hozzájáruló nyilatkozatokat, melyeket aláírás után Ön postai úton visszajuttat részünkre. A DMC részéről aláírt szerződéspéldányt visszaküldjük Önnek, az eredeti példányt pedig a DMC-ben tett következő látogatásakor adjuk át.
   

4. Mit kell tenni a szerződéskötéskor megkapott beleegyező nyilatkozatokkal?

Beleegyező nyilatkozatot adunk:

 • aneszteziológiai vizsgálatra, melyet aláírva, kitöltve kérünk visszaküldeni a szuleszet@dunamedical.com Meghatározott esetekben az aneszteziológus szakorvos dönthet úgy a beleegyező nyilatkozat alapján, hogy személyes vizsgálatra van szükség, ebben az esetben időpontot egyeztetünk rá Önnel. Tervezett császármetszés esetén kötelező a személyes vizsgálat.
 • császármetszés elvégzéséhez, melyet aláírva kérünk elhozni a CTG vizsgálatra vagy a szülésre. A császármetszésre szóló beleegyező nyilatkozatot abban az esetben is alá kell írni előre, ha természetes szülésre készülünk, hiszen anyai vagy magzati ok miatt szükség lehet sürgős műtétre, és egy ilyen váratlan helyzetben nem egy pillanat alatt kell átolvasni és aláírni. Aláíráskor/kitöltéskor fontos, hogy ne írjon rá dátumot.
 • szülésvezetésre természetes szülés esetén, melyet aláírva kérünk elhozni a CTG-re, vagy a szülésre. Aláíráskor/ kitöltéskor fontos, hogy ne írjon rá dátumot.

Fentieken túl átadunk egy tájékoztatót az anyakönyvezés menetéről, melyet csak átolvasni kell, aláírni nem. Fontos, hogy ezt a dokumentumot tartsák meg a szülésig, hiszen az anyakönyvvezető elérhetőségét ezen találják.

5. Ha orvost, szülésznőt szeretnék választani, mit kell tennem, és hogyan tudok velük kapcsolatba lépni?

Szakembereink – orvosaink és szülésznőink - rövid szöveges és fényképes bemutatkozása megtalálható weboldalunkon.

Orvosválasztás esetén kérjük a szuleszet@dunamedical.com e-mail címen jelezze a választott orvos nevét. Ha az adott orvos nem intézményünkben végez várandósgondozást, munkatársunk megadja elérhetőségét, melyen Ön be tud jelentkezni hozzá egy konzultációra, melyen személyesen egyeztethetik, hogy tudja-e vállalni a szülést. Érdemes legalább 3-4 alkalmat már a választott orvosnál eltölteni a szülés előtt.

Ha választott szülésznővel szeretne szülni, kérjük, hogy vegye fel vele a kapcsolatot. Minden szülésznő személyes, Duna Medical Centeres e-mail címe megtalálható a honlapunkon, így az Ön számára szimpatikus szülésznővel közvetlenül tudnak egyeztetni arról, hogy a gyermek érkezésének várható időpontja alapján tudja-e vállalni az Ön szülését.

Érdemes 3 szülésznőt megjelölni a szimpátia sorrendjében, hogy esetleges foglaltság esetén gyorsíthassuk a szülésznő kiválasztását.

Kérjük, ha a Duna Medical Centerbe jár terhesgondozásra, akkor a kezelőorvosa nevét és a kiírt szülési időpontját is írja meg, valamint azt, hogy hányadik szülésére készül.

A választott orvos és szülésznő személyét a szerződéskötésig véglegesíteni kell, mert a szerződésben a nevüket szerepeltetjük.

6. Az Alap csomag nem tartalmazza a 38. heti CTG vizsgálatot. Ettől függetlenül igénybe lehet venni ezt a szolgáltatást a DMC-ben?

Igen, igénybe lehet venni, alkalmanként 36.000 Ft-ért, amely összeg magában foglalja a vizeletvizsgálatot és a vérnyomásmérést is.

7. Ha az Alap csomagot választom, akkor is biztonságban szülhetek a kórházban?

Mindhárom szülészeti csomagunk tartalmazza a biztonságos és harmonikus szülés támogatásához szükséges szolgáltatásokat.

Emelt szintű csomagjaink személyes igények szélesebb körű kielégítésére is hangsúlyt helyeznek és az orvos- és szülésznőválasztás lehetőségét is tartalmazzák.

8. Mi a teendőm, ha a várandósságomat nem a Duna Medical Centerben gondozzák, de szeretnék szülési csomagra szerződést kötni?

Ebben az esetben kérjük, hogy a 36. terhességi héten jöjjön el hozzánk egy úgynevezett szülésengedélyeztetésre, amelyen szülészetünk vezető szakorvosainak egyikével átbeszélik az előzetes leleteit, vizsgálat történik és megbeszélik, milyen módon fog születni az újszülött. A találkozóra a 70/332-1594 vagy a 1/790-7080 telefonszámon lehet időpontot kérni Dr. Gerencsér Gézához vagy Dr. Bőze Tamáshoz. A szakorvosi konzultáció díja 38.000 Ft, melyet nem tartalmaznak szülészeti csomagjaink.

Erre az előzetes vizsgálatra és a szülésengedélyeztetésre tehát abban az esetben van szükség, ha az édesanya nem a DMC-ben dolgozó, vagy a DMC-vel szerződött orvossal gondoztatja a várandósságát.

9. Hogyan történik a fizetés, és mivel lehet fizetni? A számlát meg lehet bontani?

A fizetési feltételekről és módokról külön tájékoztató dokumentumot készítettünk, ami ezen a linken érhető el.

10. Mi történik a szülési szerződés alapján befizetett összeggel abban az esetben, ha a szülés önhibámon kívül nem a Duna Medical Centerben történik? (pl. nem érünk be időben, a mentős orvos nem engedi, hogy odáig elszállítsanak)

Ebben az esetben a szülés és a szülést követő szolgáltatások díját visszautaljuk, koraszülés - azaz 36. hét előtti születés - esetén pedig a teljes csomag árát visszatérítjük.

11. Hogyan készüljek a kórházban töltött napokra? Mit kell magammal hozni és mi az, amit a kórház biztosít?

Weboldalunkon megtalálható és letölthető a szülésre érkező várandósok részére összeállított tájékoztató anyagunk, melyben minden praktikus kérdésre választ adunk.

12. Mi a DMC szülészeti központjának a háttérintézménye?

A Semmelweis Egyetem, Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika (Üllői út), korábbi nevén SOTE II. Női Klinika.

13. Milyen esetekben kerülünk átszállításra a háttérintézménybe a babával?

Ezzel a kérdéssel kapcsolatban kérjük, hogy konzultáljon szakorvosával!

14. Milyen szabályok vannak most érvényben A Duna Medical Centerben?

Látogatás:

A szülészeten tartózkodó kismamákhoz naponta legfeljebb 2 látogató mehet be 30-30 percre, vagy 1 látogató, legfeljebb 60 percre. A látogatás lehetséges helyszíne jelenleg a nappali. A látogatási idő: 16:00-19:00-ig.

Szülés:

Hüvelyi szülés és császármetszés esetén a kísérő is jelen lehet a szülőszobán/műtőben.

COVID-19 járvány esetén:

A Duna Medical Center a mindenkori hatályban lévő járványügyi szabályoknak megfelelően jár el.

15. Támogatják a természetes, háborítatlan szülést a DMC-ben? Hogyan állnak a szülésindításhoz? Mi a véleményük a szabad pozíció választásról, természetes fájdalomcsillapításról?

Szülészetünk gyakorlatában előtérbe helyezzük a természetes és háborítatlan szülést, melyben az orvosok és a szülésznők teljes mértékben partnerek. Ugyanakkor élvonalbeli műtéti eszközparkunkkal és szakszemélyzetünkkel fel vagyunk készülve a szülő nők és a születendő gyermekek biztonsága érdekében szükségessé váló – akár tervezett, akár sürgős, a szülés folyamata során felmerülő – szülészeti műtéti beavatkozásokra is. Fontosnak tartjuk, hogy pácienseinknek ne csak biztonságos egészségügyi ellátást, hanem a biztonságérzetüket megalapozó, jól érthető tájékoztatást és lelki támogatást is nyújtsunk.

Amennyiben a szülés nem indul be a kiírt napon, és az édesanya és a magzat állapota megfelelő, tehát nincsen orvosi indoka a szülés megindításának, úgy a 41. hétig várunk a spontán indulásra vagy a megindításra.

Szakembereink az észszerűség és szakmaiság határain belül támogatnak mindenfajta pozitúrát a vajúdás és szülés alkalmával. Lehetőség van intézményünkben a természetes fájdalomcsillapításra is, úgy mint melegvizes fürdő, zene, aromaterápia, illóolajok, párologtató, bordásfal, melegvizes borogatás, vajúdószék és labda.

16. Lehet kádban szülni? A gátvédelem ebben az esetben lehetséges?

Igen, lehet kádban szülni, amennyiben az orvos engedélyezi a kismama állapota alapján. A kádban szülés esetén történő gátvédelemről kérdezze orvosainkat vagy szülésznőinket. A kádban szülés árát mindhárom csomagunk tartalmazza.

17. Támogatják a császármetszés utáni hüvelyi szülést?

Igen, amennyiben azt az orvos biztonságosnak ítéli meg.

18. Ha én császármetszéssel szeretném világra hozni a gyermekemet, mert nem szeretném átélni a vajúdás fájdalmát, ez lehetséges Önöknél?

Intézményünkben abban az esetben lehet császármetszéssel szülni, amennyiben annak van orvosi indikációja. Természetesen, ha hüvelyi szülés, vajúdás során merül fel olyan tényező, ami miatt sürgős császármetszésre van szükség, úgy azonnal sor kerül a műtétre.

19. Az újszülött velem lehet a szobában a bentlétem alatt?

Természetesen igen. Intézményünkben az újszülött ellátása során is a legújabb szakmai elvek az irányadóak. Ennek értelmében a zéró szeparáció elvét preferáljuk, természetesen figyelembe véve az Önök és gyerekük mindenkori állapotát és igényeit.

20. Tudják garantálni a családi szobát, ha már kifizettük, de nagyon sok kismama van az osztályon?

Igen.

21. Van rá esély, hogy már megkötöttük a szerződést, és mégis elutasítanak a szüléskor, mert teltház van?

Nem, a már megkötött szerződéssel érkező édesanyákat nem utasítja el a kórház, fel vagyunk készülve a teltházas időszakokra.

22. Mi a teendő őssejt levétel esetén?

Az őssejt levétel igényét kérjük, előre jelezze pl. a 38. heti CTG alkalmával, vagy ha nem itt történik a CTG, akkor a szülésre érkezéskor. Ha már szerződtek az őssejt bankkal, akkor csak a bank által biztosított dobozt, csomagot kell magukkal hozni, a többi teendőt mi díjmentesen elvégezzük. Ha nem szerződtek előre, akkor az DMC-vel szerződésben álló őssejt bankok közül választhatnak az adott intézmény által biztosított feltételek alapján.

23. Hogyan működik Önöknél az anyakönyvezés?

A 3. pont tartalmazza, milyen dokumentumokat kérünk e-mailben előzetesen elküldeni vagy a szerződéskötésre elhozni. Védőnőnk ezek alapján elindítja az anyakönyvezést, erről a szülés után egyeztet is majd Önökkel.

A vidéki címmel rendelkezők postán kapják meg a kiállított okmányokat, a budapestieknek pedig be kell menni értük a Bakáts téri hivatalba. Az okmányok elkészülési ideje 10 munkanap, érdeklődni telefonon lehetséges a hivatalnál. Ehhez személyesen adunk majd elérhetőséget, információs anyagot.

Az Anyakönyvi Hivatal az adókártyát, lakcímkártyát és TAJ kártyát állítja ki, valamint az anykönyvi kivonatot. A személyi igazolványt egy kormányablakban kell majd a szülőknek intézni az újszülött részére. 

24. Kislányunk lesz, szeretnénk fülbelövést. Van rá lehetőség Önöknél?

Jelenleg szülészetünkön még nincs lehetőség fülbelövésre.

25. A csomag tartalmazza a babafotózást, de pontosan mi tartozik bele?

Maga a fotózás az, amit a csomag ára tartalmaz, valamint 1 db képet díszkeretben. A további lehetőségekről és az árakról (különböző méretű fotók, naptárak stb.) a www.babyboxphoto.hu oldalon találnak bővebb információt.

26. Szeretném megnézni a Szülészeti Központot. Van erre lehetőségem?

Igen, szülészeti központunkat személyesen, minden csütörtökön előzetes regisztrációval 17:00 órától lehet megtekinteni. Továbbá a honlapunkon elérhető egy virtuális séta, amellyel beláthatja a szülészeti központ legfontosabb helyszíneit, illetve ajánljuk videó- és fotótárunkat.

27. Végez a Duna Medical Center SMA szűréshez szükséges mintavételt?

A Duna Medical Centerben végzünk veleszületett gerincvelői izomsorvadás (spinális muscularis atrophia, SMA) újszülöttkori szűrővizsgálathoz szükségez mintavételt. A szűrés államilag támogatott és nem jár egyéb költséggel.

28. Van Önöknél ügyeleti ellátás is?

Igen, szülészeti központunkban ügyeletet is biztosítunk, hétköznap 16:00 óra és reggel 08:00 óra között, valamint a hétvégéken.

Bármilyen nőgyógyászati, vagy terhességhez kapcsolódó problémával kérjük, ügyeleti időben is hívja a +36 1 790-7080 telefonszámot!

Fontos, hogy mielőtt elindulna, mindenképpen egyeztessen kollégáinkkal telefonon, hogy előre felmérhessük, az adott probléma ellátása a hatáskörünkbe tartozik-e.

Az ügyeleti ellátásért a mindenkori ellátás (pl. szakorvosi vizsgálat) díja felett 13.200 Ft ügyeleti díjat számítunk fel.

29. Mit kell tennem, ha beindul a szülés?

Az alábbi esetekben kérjük, hogy hívja szülészetünket a 06 (1) 790 7080-as telefonszámon:

 • ha elfolyik a magzatvíz;
 • ha rendszeres, 5 percenként jelentkező és 30-40 másodpercig tartó fájások jelentkeznek egy órán keresztül;
 • ha élénkpiros színű, erős vérzést

A szülészeti központba történő érkezés előtt közvetlenül, amikor már a Lechner Ödön fasorba érnek, hívják fel a DMC portát a 06 30 674 9940-es számon, hogy leadják a rendszámot és be tudjanak állni a mélygarázsba. A mélygarázst a gépjárművel a szülés után, az aranyóra végén el kell hagyni!