Endokrinológia

Szakrendelések

Endokrinológia

Endokrinológia Az endokrinológia a belgyógyászat egy speciális szakterülete, amely a belső elválasztású (endokrin) mirigyek betegségeivel, rendellenességeivel foglalkozik. Az endokrin rendszer termeli a hormonokat, amelyek a véráramon keresztül jutnak el a test különböző részeibe és segítik a szervek megfelelő működését. Az endokrin rendszer legfontosabb feladata a szervezet anyagcsere-működésének biztosítása, a külső és belső környezet változó igényeihez való alkalmazkodás.

Fontos: Endokrinológiai szakrendelésünk jelenleg szünetel!

Miből tevődik össze az endokrin rendszerünk?

Endokrin szerveink a következők: az agyalapi mirigy, a pajzsmirigy, a mellékpajzsmirigy, a mellékvese, a hasnyálmirigy. A hormonok az alábbi területeken töltenek be jelentős szerepet: szaporodás, egyedfejlődés, növekedés, a szervezet belső egyensúlyának fenntartása, valamint az energiatermelés, energiafelhasználás és raktározás szabályozása.

Mikor érdemes endokrinológushoz fordulni?

A hormonháztartás zavarai számos problémát okozhatnak, mint pl. a pajzsmirigy alul- vagy túlműködése, a petefészek működési zavarai, a férfi nemi működés hormonális zavarai, növekedési zavar, vízháztartási zavar, magas vérnyomás, mellékpajzsmirigy problémák, csontritkulás. Gyakran előfordul, hogy a páciensek nem endokrinológushoz fordulnak panaszaikkal, hanem valamely másik szakterület orvosához (belgyógyász, nőgyógyász, bőrgyógyász, stb.), aki a tünetek alapján irányítja tovább a pácienst. A kezelés is gyakran igényel együttműködést a különböző szakterületek szakorvosai között.

Árulkodó tünetek lehetnek:

  • fáradékonyság
  • drasztikus súlyváltozás
  • haj- és bőrproblémák
  • menstruációs zavar, termékenységi problémák
  • kóros izzadékonyság
  • hasmenés vagy székrekedés
  • hangulatingadozás, pánik, idegesség

Hogyan zajlik az endokrinológiai szakorvosi vizsgálat?

Az első konzultáció alkalmával az endokrinológus részletesen kikérdezi a pácienst a tüneteiről, a korábbi kórtörténetéről. Ez után laborvizsgálatokat rendel el az adott problémát okozó hormonok kivizsgálására. A további konzultációk során az eredményeket kiértékeli, és megállapítja a páciens számára szükséges terápiát, szükség esetén együttműködve más szakterületekkel.