Csontsűrűség mérés

Radiológiai diagnosztika

Csontsűrűség mérés

Csontsűrűség mérés A radiológia a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok összefoglaló elnevezése. A képalkotó diagnosztika segítségével nagy részletességgel leképezhető a test bármely területe, szerve. A legtöbb radiológiai vizsgálat, az ultrahang-diagnosztika kivételével, röntgensugár alkalmazásával történik. A Duna Medical Center radiológiája korszerű, csúcstechnológiát képviselő eszközökkel van felszerelve. Az eszközök minősége mellett a radiológus és a radiológiai szakasszisztensek szakértelme és tapasztalata is döntően befolyásolja a vizsgálatok értékelhetőségét, ezért intézményünkben magasan képzett és tapasztalt szakemberek várják a pácienseket.

DEXA (csontsűrűség mérés, csont denziometria, osteodenzitometria)

A csontsűrűség mérés a csont ásványi anyag tartalmának mérésére szolgál. Segítségével megállapítható a csontritkulás és a töréskockázat és utánkövethető a kezelés eredményessége is.

A csontritkulás kialakulásának oka az esetek 70-80%-ában genetikai eredetű, emellett szerepet játszhat a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a kalcium és vitaminszegény étrend, az alacsony D vitamin bevitel, továbbá bizonyos betegségek megléte (pl. hormonális betegségek, a bélrendszer betegségei és felszívódási zavarok, kóros soványság, anorexia, krónikus vese és májelégtelenség, pajzsmirigy hormon túltermelés, asztma) és bizonyos gyógyszerek (pl. szteroidok, immunrendszert gyengítő gyógyszerek, epilepszia gyógyszerek) tartós szedése is.

Kiknek ajánlott elvégezni a vizsgálatot?

A Nemzetközi Csontdenzitometriai Szövetség (ISCD) ajánlása alapján csont denzitomertriai vizsgálat csak bizonyos csoportokban végzendő annak jegyében, hogy a vizsgálat befolyással lesz a páciens kezelésére, illetve alátámasztja azt. Ezek a csoportok a következők:

 • Nők 50 éves kortól és utána, főleg anyai ágon előforduló csontritkulás és törések esetén
 • 50 évnél fiatalabb nők, akiknél a menopauza utáni tünetei jelentkeznek
 • Nők, akiknek családjában magas arányban fordult elő a három fő töréstípus (alkar, csigolya, csípő)
 • Minden korosztály, akiknél magas rizikójú alapbetegség van jelen (kóros máj, vese betegség, I. típusú diabetes, felszívódási zavarok, anyagcsere eredetű csontbetegség, pajzsmirigy betegség, stb.)
 • Férfiak 70 éves kortól és utána, valamint magas rizikójú alapbetegség illetve csontritkulást okozó gyógyszerek szedése esetén
 • Felnőtt nők patológiás törésekkel, vagy olyan klinikai háttérrel ami csonttömeg csökkenéssel jár
 • Hosszabb idejű ágyhoz kötöttség után vagy szteroid kezelést követően
 • Terhes nőknél nem végezhető DEXA vizsgálat!

Hogyan lehet vizsgálatot kérni?

Klinikánkon a DEXA vizsgálathoz beutalót nem kérünk, de célszerű, hogy a beküldő orvos leírja azokat az előzményeket, klinikai kérdéseit, amik miatt a csontsűrűség mérési vizsgálatot kezdeményezte.


Mi történik a vizsgálat alatt?

A vizsgálatra nem szükséges éhgyomorral érkezni.

A vizsgálat megkezdése előtt az órát, ékszereket, piercinget el kell távolítani, hölgyek esetében a melltartót is (póló vagy hosszú ujjú ruházat marad). A páciens ezután egy egyszer használatos öltözéket kap, súlyát és testmagasságát megmérik és egy részletes kérdőívet is kitölt (korábbi csonttörések, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerek, stb).

A vizsgálat során az ágyéki gerinc, mindkét oldali csípő és egyes esetekben a teljes test vizsgálatára kerül sor háton fekvő helyzetben, a vizsgálat alatt elfordulni nem kell. A mérések időtartama kb 15-20 perc.

A páciens részéről fontos, hogy mozdulatlanul feküdjön és egyenletesen lélegezzen.


További fontos tudnivalók DEXA vizsgálat előtt:
 • Fém tárgyak eltávolítása, kivéve fém protézisek, implantátumok
 • Ha a vizsgálat előtt pár nappal valakinek kontrasztanyagos röntgen/nyelés vagy CT vizsgálata volt, a vizsgálat során alkalmazott orális kontrasztanyag (nem a vénás) potenciálisan még a belekben panghat. Ez a mérés alkalmával súlyos műterméket okozhat és lehetetlenné teszi a vizsgálatot. Ezért célszerű a DEXA-t ilyen esetben elnapolni. Idősebb páciensek esetében ez az anyag akár hosszabb ideig is jelen van a bélrendszerben, így ajánlatos legalább 2-3 hetet várni.
 • Előző intézményből hozott DEXA lelet összehasonlítása nem lehetséges: mivel a vizsgálat nem ugyanazon a gépen és intézményben készült, így összehasonlító értékelést ez esetben nem tudunk adni.

A terhesség alatt nem végezhető az eljárás, mert veszélyes lehet a magzatra.


Milyen kockázattal, mellékhatással jár a vizsgálat?

A vizsgálat alacsony dózisú röntgensugárzással jár. Ez a dózis körülbelül megfelel a szabad térben található úgynevezett természetes háttérsugárzásnak. Mindazonáltal a terhesség abszolút kizáró ok.


Mikor kapok leletet?

A DEXA vizsgálat eredményeit a páciensek általában a mérés után azonnal kézhez kapják. A radiológus orvos összegzését pár nap múlva emailben továbbítjuk.


Milyen időközönként kell a vizsgálatot megismételni?

Panaszmentes, átlagos kockázatú esetben 3 évente javasolt csontritkulás szűrés. A páciens részére a klinikus a DEXA vizsgálat megismétlését írhatja elő követés céljából, például csontritkulás ellenes gyógyszerek hatékonyságának mérése esetén. Ez általában 12-18 hónap vagy 2 év is lehet attól függően, hogy milyen gyógyszereket szed a páciens, illetve, hogy mennyire csökkent a csonttömeg.

Ajánlott, hogy a páciens oda menjen vissza, ahol az előző (baseline) vizsgálat megtörtént, ugyanis így lehet az akkor mért adatokat és a frisset összehasonlítani kiértékelni a változást, esetleg kezelés típust váltani vagy leállítani.


Teljes test szöveti összetétel vizsgálat

Fontos tudni, hogy teljes test vizsgálat esetén nem a csontok sűrűségéről kapunk információt, hanem a zsírszövet és a kötőszövet %-os megoszlásáról.

A teljes test összetétel mérés speciális javallatai a következők: HIV pozitív betegek esetében, túlsúlyos pácienseknél, akiknél a zsírszövet műtéti eltávolítását tervezik, valamint izomgyengeségben szenvedők és gyenge fizikai funkciókkal rendelkező betegeknél klinikailag ajánlott a teljes testszöveti összetétel mérése.

Árak
 • Csontsűrűség mérés (osteodenzitometria, DEXA) - testtájanként
  17 000 Ft-tól
 • Teljes test szöveti összetétel mérés (osteodenzitometria, DEXA) - csak orvosi beutalóval
  25 000 Ft-tól
Az árak tájékoztató jellegűek és nem tartalmazzák az ápolási csomag díját