Röntgen

Radiológiai diagnosztika

Röntgen

Röntgen A radiológia a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok összefoglaló elnevezése. A képalkotó diagnosztika segítségével nagy részletességgel leképezhető a test bármely területe, szerve. A legtöbb radiológiai vizsgálat, az ultrahang-diagnosztika kivételével, röntgensugár alkalmazásával történik. A Duna Medical Center radiológiája korszerű, csúcstechnológiát képviselő eszközökkel van felszerelve. Az eszközök minősége mellett a radiológus és a radiológiai szakasszisztensek szakértelme és tapasztalata is döntően befolyásolja a vizsgálatok értékelhetőségét, ezért intézményünkben magasan képzett és tapasztalt szakemberek várják a pácienseket.

Röntgen

A röntgen alkalmas a csonttörések, csontfertőzések, ízületi ficamok, ízületkopás, gerincdeformitások kimutatására, illetve vizsgálható vele a tüdő, bizonyos lágyszövetek és a hasi szervek is. A felvétel készülhet:

- a test vázrendszerét alkotó csontokról sérülés, degeneratív eltérés, törés gyanúja, csontelváltozás, egyéb kóros folyamatok kizárása, fejlődési rendellenesség miatt;
- ízületekről zúzódás, krónikus fájdalom stb. esetén;
- bizonyos mellkasi és hasi kórképek összességét adó panaszokról, mint akut has, PTX-HTX, TBC stb.,
- fül-orr-gégészeti elváltozásokról, a melléküregek gyulladásos elváltozásairól, valamint
- műtétek előtt és
- üzemorvosi vizsgálat kiegészítéseként.

Milyen korosztálynak végezhető a vizsgálat?

A röntgen vizsgálat bármelyik életkorban elvégezhető, megfelelő orvosi indikáció alapján. Kérdéses vagy hiányzó indikáció esetén a radiológus orvos kérdezi ki a pácienst a vizsgálat előtt a pontosabb leletezés érdekében. Az esetek nagy százalékában ez az első diagnosztikai módszer egy alapos fizikális vizsgálat után.

Terhesség ennél a vizsgálatnál kizáró feltétel, ettől eltérni csak a radiológus szakorvossal és a küldő orvossal történő egyeztetést követően, indokolt esetben lehetséges.


Hogyan kérhető a vizsgálat?

Intézetünkben a röntgen vizsgálatok térítés ellenében vehetők igénybe, előzetes időpontfoglalással, az ügyfélszolgálatunkon történő bejelentkezést követően.

A Duna Medical Centerben a mellkas röntgen kivételével minden radiológiai vizsgálathoz szükséges a beutaló, amelyben a beküldő orvos leírja azokat az előzményeket, klinikai kérdéseit, amik miatt a kérdéses régióról röntgen felvételt szeretne kérni.


Hogyan működik? Van-e kockázata?

A röntgen vizsgálatok során a képalkotás ionizáló sugárzás előállításával történik. A szervekben a röntgensugárnak egy része elnyelődik, másik része pedig áthalad a testen vagy irányt változtatva szóródik. A sugárzás káros hatással lehet az élő szervezetre, azonban a várható információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata. Intézetünkben a legkorszerűbb, alacsony sugárdózissal műkődő digitális röntgen készülékünk és a páciensek tudatos sugárvédelme teszi lehetővé, hogy a vizsgálathoz szükséges legalacsonyabb dózissal dolgozhassunk.


Hogyan zajlik a vizsgálat?

A röntgenvizsgálatok semmilyen előkészületet nem igényelnek, enni-inni szabad, a rendszeresen szedett gyógyszerek bevehetők.

A röntgen vizsgálat semmilyen fájdalommal nem jár. A páciens az asszisztens irányításával a vizsgálatnak megfelelően eltávolítja az adott testrészről a ruhadarabokat és az ékszereit, vagy bármilyen sugárfogó anyagból készült kiegészítőit. A kért felvételektől függően különböző pozíciókban zajlik a vizsgálat, amit az asszisztens állít be. Általában minden testrészről két irányú felvétel készül. Az expozíció ideje alatt mozdulatlan helyzetben, és gyakran be- vagy kilégzésben történik a felvételezés. Ezek után a képet radiológus orvos nagyfelbontású monitorok előtt kielemzi, és papír alapú leletben rögzíti. Szükség esetén az orvos kérhet kiegészítő felvételeket, amelyekkel pontosabb diagnózist tud felállítani.

A vizsgálat ideje nagyban függ az elkészített képek számától, de egy felvétel általában mindössze pár percet vesz igénybe.


Mikor kapok leletet?

Az írásos leletet a felvételt követően 2-3 munkanapon belül emailben juttatjuk el ügyfeleinknek. A páciens előzetes kérésére CD-re is kiírjuk. Klinikánkon a felvételek minden esetben digitálisan kerülnek archiválásra, így a házon belül dolgozó klinikus is hozzáfér páciense képanyagához.


Árak
  • Általános röntgenfelvétel testtájanként
    18 000 Ft
  • Gerinc röntgen vizsgálat (2 szakaszig)
    27 000 Ft
  • Gerinc röntgen vizsgálat teljes (3 gerincszakaszig) - csak orvosi beutalóval
    37 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek