Diabetológia

Szakrendelések

Diabetológia

Diabetológia A diabetológia a cukorbetegséggel (diabétesszel), annak gyógyításával és a szövődmények megelőzésével foglalkozó orvostudományi ág. A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely során a szervezetbe jutott és fel nem használt cukor elárasztja a szöveteket. A betegséget a vércukorszint kóros megemelkedése jelzi.

Ha bármilyen okból nem szeretne vagy nem tud otthonról kimozdulni, kedvezményes távkonzultációval is rendelkezésére állunk. Tudjon meg többet ide kattintva: https://dunamedicalcenter.org/hirek/telefonos-tavkommunikacios-szolgaltatas

A cukorbetegséget kiváltó okok:

A cukorbetegség kialakulását okozhatja, hogy a hasnyálmirigy nem termel elég inzulin hormont, de előfordulhat az is, hogy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány) a kiváltó ok.

A cukorbetegség fajtái:

 • 1-es típusú cukorbetegség: a hasnyálmirigy nem képes az inzulin elválasztására, vagy a termelt inzulin mennyisége nem elegendő. Ebben az esetben minden nap pótolni kell az inzulint, akár többször is, injekció formájában. Az 1-es típusú cukorbetegség a legritkább, a betegek kevesebb, mint 10%-a tartozik ide.
 • 2-es típusú cukorbetegség: a szervezet termel inzulint, de nem képes azt jól felhasználni. Ez a diabétesz leggyakoribb formája és általában 40 éves kor felett alakul ki. Kétféle módon lehet kezelni: gyógyszerekkel vagy inzulinnal. Ám a legfontosabb a helyes étrend és a megfelelő fizikai aktivitás. A betegség korai szakaszában nincsenek tünetek, később azonban a következők fordulhatnak elő: fáradtság érzés, bőrviszketés, zsibbadás a kézfejben vagy lábfejben, gyakori fertőzések, szájszárazság, gyakori vizeletürítés, homályos látás, súlycsökkenés, stb.

Diabetológiai vizsgálat

A diabetológiai vizsgálat során a diabetológus szakorvos tájékozódik a páciens kórelőzményéről, életmódjáról, étrendjéről. Kitér az esetleges szövődményekre, ha szükséges, további vizsgálatokat javasol. A fizikális vizsgálatot követheti a kezelési lehetőségek megbeszélése.

Vércukor terhelés (4 vérvétellel)

A szénhidrát anyagcsere zavarának kimutatására szolgáló vizsgálat. Az első vérvétel éhgyomorra történik, majd 75 g szénhidrát tartalmú folyadék elfogyasztása után, további három vérvétel szükséges. A teljes vizsgálat kb. két és fél órát vesz igénybe.

Keményítő próba (4 vérvétellel)

A hasnyálmirigy működését vizsgáló eljárás. Keményítő fogyasztása után ismételt vérvételek történnek, amelyekből meghatározzák a vércukrot. Ha az értékek nem emelkednek, az a keményítő bélben történő elbontásának zavarára utal.

Dr. Kertész Tamás
Dr. Kertész Tamás
Belgyógyász, Diabetológus
Dr. Sipos Anikó
Dr. Sipos Anikó
Diabetológus, Belgyógyász
Dr. Kertész Tamás
Dr. Kertész Tamás
Belgyógyász, Diabetológus
Dr. Sipos Anikó
Dr. Sipos Anikó
Diabetológus, Belgyógyász
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Diabetológiai kontroll vizsgálat
  34 000 Ft-tól
 • Diabetológiai professzori kontroll vizsgálat
  38 000 Ft-tól
 • Diabetológiai professzori konzultáció
  45 000 Ft-tól
 • Diabetológiai szakorvosi vizsgálat
  41 000 Ft-tól
 • Diabetológiai távkonzultáció
  26 000 Ft-tól
Az árak tájékoztató jellegűek és nem tartalmazzák az ápolási csomag díját