Végbéltáji műtétek

Sebészeti műtétek

Végbéltáji műtétek

Végbéltáji műtétek A proktológia az általános sebészetnek egy speciális szakterülete, ami a végbél és környezetének megbetegedéseivel foglakozik. A leggyakoribb végbelet érintő betegségek: az aranyér, a végbélrepedés, a végbélpolip, a végbélgyulladás és a végbélrák. A proktológiai vizsgálat eredménye alapján a szakorvos különböző eljárásokat javasolhat a probléma kezelésére. Ha a konzervatív módszerek nem elegendők a gyógyuláshoz, akkor kerül sor a sebészeti beavatkozásra.

A végbéltáji problémák felderítésére a proktológus szakorvos először egy végbéltükrözést vagy anoscopiát (a végbél záróizomzatára lokalizálódó szakasz megtekintése) végez. A leletet a Duna Medical Centerben fotodokumentáljuk, amit az ambuláns lappal a páciens is megkap. Ha ismét panasza adódna, így könnyebben összehasonlítható a korábbi elváltozás, vagy megítélhető a javulás mértéke.

Aranyerek sebészi kezelése

Az aranyereket nagyságuk és kitüremkedésük alapján 4 csoportba osztjuk. Tünet, illetve panaszmentes esetben, ha az aranyér kicsi (1-2-es stádium) az aranyerességet nem szükséges sebészi úton kezelni. Enyhébb panaszok esetén elegendőek lehetnek a konzervatív kezelések: életmód-változtatás, kenőcs használata, illetve tablettás kezelés is megoldást jelenthet.

Aranyér kezelése Barron ligatúra felhelyezésével

További lehetséges konzervatív kezelési módszer bizonyos aranyér típusok eseténa Barron ligatúra felhelyezése. Az eljárás során az előretüremkedő aranyeres csomót gumigyűrűvel kötjük le. Ez megszünteti annak vérellátását, így az aranyér elhalásához vezet. Az elhalt csonk a gumigyűrűvel együtt leesik, és általában székletürítéskor távozik a szervezetből. A vérzésveszély megakadályozása érdekében gyakran két gumigyűrűt helyezünk fel azonos helyre. Emellett a vérző aranyeret infravörös fénnyel zárhatjuk el. A beavatkozás fájdalommentes, utókezelésre általában nincsen szükség. A megerőltető fizikai munka nem javasolt a kezelést követő napokban, de a megszokott mindennapi tevékenységek nyugodtan folytathatóak.

HAL-RAR műtét

Ha a konzervatív eljárások nem alkalmasak az aranyér kezelésére, akkor klasszikus műtéti beavatkozásra is sor kerülhet. A 2-3-as stádiumú aranyereknél elég lehet a megfelelő irányban elvégzett eltávolítás, vagy csak az ellátó ér lekötése az úgynevezett HAL módszerrel – ultrahang ellenőrzés mellett. A legsúlyosabb esetekben ez kiegészül a RAR technikával.

A HAL-RAR eljárással vágás nélkül, így szinte fájdalommentesen szabadulhatunk meg aranyeres panaszainktól.

Az eljárás lényege, hogy vágás nélkül történik, érzéstelenítésben, és mindössze kb. 20 percet vesz igénybe. Egy speciálisan kifejlesztett ultrahang érzékelőt felvezetve a végbélbe, az meghatározza az aranyeres csomókat tápláló erek helyét. Ezeket az ereket a sebész „aláölti és leköti”, azaz a vérellátásukat megszűnteti. Így ezek a panaszokat okozó csomók elkezdenek zsugorodni, majd néhány hét alatt eltűnnek. Ezt nevezzük HAL technikának.

A legsúlyosabb stádiumban, amikor a végbélben az aranyeres csomók már annyira tágultak, hogy folyamatosan kitüremkednek a végbélből, jön szóba kiegészítésként a RAR technika. Ennek az eljárásnak a során a „lecsúszott” nyálkahártyát egy varrat segítségével „felhúzzuk”, azaz a kilógó aranyeres csomót visszaemeljük az eredeti helyére. A szövet aztán így hegesedik, rögzül és nyom nélkül gyógyul.

A műtétet követően a páciens még aznap elhagyhatja a kórházat, 1-2 nap múlva pedig visszatérhet a munkájához.

A kíméletes HAL-RAR eljárásról és annak előnyeiről ide kattintva olvashat részletesen.

A körkörös aranyér vagy esetleges nyálkahártya prolapsus (kifordulás) esetén szóba jöhet a varrógépes Longo módszer.

Végbélsérv

Nőknél alakulhat ki a végbél hüvelybeli kitüremkedése, amit végbélsérvnek nevezünk. Kezelése a kitüremkedő rész eltávolításaval lehetséges, amire a szintén varrógéppel elvégezhető STARR műtét javasolt.

A varrógéppel végzett műtét előnye a kisebb fájdalom, a megbizható bélvarrat, a kisebb megterhelés és trauma.

Az egyéb végbélelváltozások eltávolítására használjuk a transanalis mucosa resectiót, amely során a laparoscopos technikának megfelelő vékony műszerekkel dolgozunk a végbélben, azt gázzal feltöltve biztosítva az áttekinthetőséget (TAMIS).

Végbélsipoly (fistula) műtét

Sipolynak nevezzük azt az elváltozást, amikor kóros összeköttetés alakul ki a testben lévő szervek vagy testüregek között, vagy kóros összeköttetés jön létre a külvilággal. Ezek a kóros összeköttetések lehetnek veleszületettek, vagy kialakulhatnak baleset, fertőzés vagy műtéti beavatkozás következményeként is.

A sipoly és ezzel együtt a tályog kialakulása:

Korábbi gyulladás vagy tályog, idegentest okozta perforáció, Crohn betegség, vagy a bélfal izomrétegei között található mirigyek begyulladásának következményeként a végbél környezetében genny gyülemlik fel, ami aztán igyekszik eltávozni a végbél körüli szövetekbe, és eközben járatokat alakít ki magának – ezt nevezzük sipolynak. Ha a felszínre tör, általában tályog formájában jelentkezik, ami egy fájdalmas csomó a végbélnyílás mellett. A gyulladt tályog általában lázzal jár és azonnali műtéti megoldást igényel.

Az érzéstelenítésben zajló műtét során a tályogüreget szélesen megnyitjuk és kitakarítjuk. A végbéltályog nyitva kezelt sebe feltárást követően rendszerint néhány hét elteltével meggyógyul. Azonban, ha az eredeti fertőzést okozó apró járat a végbél belseje felől nyitva marad, akkor ezen keresztül a váladékozás tovább fennállhat. A végbélnyílás mellett a bőrön egy vagy több, nem gyógyuló apró nyílás maradhat vissza változó mennyiségű, gennyes jellegű váladékozással, akár még évekkel a tályog kialakulását követően is. Beavatkozás nélkül a járatok – azaz a végbélsipoly - gyógyulása nem várható, gyakorlatilag csak sebészi beavatkozással szüntethető meg.

A végbélsipoly tünetei:

A végbélsipoly betegség kialakulásához nem szükséges azonban előzetesen a tályog megjelenése, enélkül is fennállhat. A leggyakoribb panasz a folyamatos, vagy rövidebb-hosszabb megszakításokkal jelentkező gennyes, véres váladékozás, az átmeneti feszítő fájdalmak. A panaszok tartós fennállása esetén a környező lágyrészekben krónikus gyulladás alakul ki, időnként akár (de nem szükségszerűen) tályogot okozva. Mivel a betegség akár a végbélzáróizom funkcióját is károsíthatja, nagyon fontos a proktológus szakorvos mielőbbi felkeresése.

A végbélsipoly műtétet különböző technikával végezhetjük. Minden esetben célunk, hogy a végbélzáróizom megkímélésével megelőzzük a műtét után későbbi szövődményként kialakuló záróizom elégtelenséget és az ezzel járó szél és széklet visszatartási problémákat.

Ha a sipoly felületesen fut a bőr alatt és nem érinti a záró izomzatot, akkor egy viszonylag egyszerű sebészeti beavatkozást végzünk, aminek során érzéstelenítésben felnyitjuk a bőrt, és a sipoly belsejét kitakarítjuk. Ezt követően a járatot nyitva hagyjuk, és alulról sarjadva hagyjuk begyógyulni, hasonlóan egy sebhez. Mivel a műtét nem érinti a végbélzáróizmot, így nem alakulhat ki széklettartási zavar.

Ha a végbélsipoly azonban feljebb helyezkedik el a végbélben, és áthalad a végbél záró izomzaton, akkor egy napos ellátás keretében, altatásban, vagy gerinc közeli érzéstelenítésben végezzük a műtéti beavatkozást.

A fő műtéti típusok a következők:

 • Fistula eltávolítása és a sipoly zárása: Ilyenkor a külső nyílást és a sipolyt a záróizomig eltávolítjuk. A záróizmon átfutó részt általában öltésekkel zárjuk és a belső nyílást nyálkahártyából képzett lebennyel fedjük.
 • A végbélsipoly lézeres megszüntetése: A műtét során csak a sipoly belső, végbélben elhelyezkedő, valamint a külső nyílását metsszük ki. A fennmaradó, sipolyjáratba ezt követően egy speciális lézerszálat vezetünk, mely körkörösen leadott energiája által „összehegeszti” a sipolyjárat falát, így teljesen elzárva azt. Ezáltal megszűnik a váladékozás, a sipolyjárat felszívódik. Az eljárás nagy előnye, hogy nem kell szétbontani a sipolyjárat teljes környezetét, így gyors, és szinte fájdalommentes felépüléssel jár. A keletkező minimális sebek mellett a megszokott életvitel már 1-2 nap után folytatható.

További eljárások:

 • Fistula dugó, plug alkalmazása
 • Saját szöveti ragasztó használata, vérlemezkében gazdag plazma
 • OTC klipp használata, általában Crohn betegségben, speciális esetekben

Műtét utáni teendők

A műtétet és a szükséges megfigyelési időt követően a beteg saját lábán, kísérővel elhagyhatja a kórházat. Az első egy hétben tartózkodni kell a fizikai megterheléstől. A műtét után jelentkező fájdalom az első 5-7 napban elsősorban székeléskor jelentkezik. A fájdalom megszüntetésére fájdalomcsillapító tabletta és kúpegyüttes alkalmazása javasolt.

Nagyon fontos a rendszeres és puha széklet, főként a gyógyulási időszak alatt, javasoljuk a napi 3x1 evőkanál paraffinolaj fogyasztását, ami mellett egyéb hashajtó használata általában nem szükséges. Tartós hőemelkedés, láz, esetleg nagyobb vérzés esetén, vagy ha egyéb - a gyógyulás normális folyamatától eltérő - tünetet észlel, azonnal jelentkezzen intézményünkben.

Árak
 • Aranyér műtét (LONGO)
  798 000 Ft
 • Barron ligatúra, 2 darabonként
  29 400 Ft
 • Fissura műtét (végbélrepedés)
  469 000 Ft
 • HAL-rar aranyér műtét
  578 000 Ft
 • Kis aranyér, végbéltáji műtétként
  381 000 Ft
 • Rectocele Starr műtét / teljes falkimetszés
  657 000 Ft
 • Végbélsipoly műtét (fistula)
  374 000 Ft
 • Végbéltályog műtét
  347 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek