CT vizsgálatok

Radiológiai diagnosztika

CT vizsgálatok

CT vizsgálatok A radiológia a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok összefoglaló elnevezése. A képalkotó diagnosztika segítségével nagy részletességgel leképezhető a test bármely területe, szerve. A legtöbb radiológiai vizsgálat, az ultrahang-diagnosztika kivételével, röntgensugár alkalmazásával történik. A Duna Medical Center radiológiája korszerű, csúcstechnológiát képviselő eszközökkel felszerelt. Az eszközök minősége mellett a radiológus és a radiológiai szakasszisztensek szakértelme és tapasztalata is döntően befolyásolja a vizsgálatok értékelhetőségét, ezért intézményünkben magasan képzett és tapasztalt szakemberek várják a pácienseket.

CT vizsgálatok


A CT vizsgálatok során röntgen sugár alkalmazásával rétegfelvételeket készítünk a test egyes régióiról. Az elkészült képsorozatokat különböző szoftverek segítségével radiológus értékeli ki, és megállapításait, diagnózisát, esetleges további tennivalókat szöveges leletben írja le. A vizsgálat során elkészült több száz - esetenként több ezer - felvételt alapján diagnosztizálhatók olyan elváltozások, melyek egyéb képalkotó diagnosztikai módszerekkel nem állapíthatók meg. Amikor egy szerv működéséről vagy a szervben lévő elváltozásról pontosabb képet kell kapnunk, intravénás kontrasztanyag adása lehet szükséges.

Koszorús erek calcium scoring CT vizsgálata

A szív koszorús ereinek meszesedése az érelmeszesedés illetve szívbetegségek indikátora, azaz előre jelezheti a szívroham kockázatát is. A koszorús erek meszesedése azok szűkületére utalhat, de megjegyezzük, hogy léteznek nem-meszes szűkületek is, amelyek tisztázása más vizsgálatok feladata.

A calcium scoring vizsgálat nagy felbontású CT készülékkel történik, kontrasztanyag adása nélkül, kb. 15 perc alatt. Ezt követően speciális software-es feldolgozás, és radiológus által végzett kiértékelés következik, amiről Ön részletes leletet fog kapni. A vizsgálat alacsony sugárterheléssel készül.

A vizsgálat előtt nyugodtan étkezhet, de 4 órával előtte már ne igyon kávét, teát és ne dohányozzon. A szokásos gyógyszereit nyugodtan beveheti. Amennyiben a mellkasán piercing van, kérjük a vizsgálat előtt távolítsa el.

A Duna Medical Centernél a kóros elváltozások pontos azonosítását egy 128 szeletes Philips Incisive Pro CT készülék szolgálja. A berendezés számos olyan speciális szoftverrel rendelkezik, amelyek hazánkban máshol egy helyen, együttesen nem állnak rendelkezésre. A legkorszerűbb, legfelső kategóriát képviselő eszköz a 0,625 milliméteres legkisebb szeletvastagságnak köszönhetően rendkívül magas térbeli felbontású felvételeket készít. A nagyon gyors, 0,35 másodperces körülfordulási sebesség eredményeként a képek nem mozdulnak el. A nagy érzékenységű NanoPanel Elite detektorrendszer révén a lehető legalacsonyabb sugárdózissal végezzük a vizsgálatokat. A legtöbb CT vizsgálatunk mérései 1-3 légvétel alatt megtörténnek.

A berendezés szoftverének köszönhetően beépített fémek, pl. csípőprotézis esetén is kiváló felvételeket lehet készíteni. A radiológusok munkáját segíti a beépített mesterséges intelligencia a tüdő- és vastagbéldaganatok felfedezésében. Az eszköz alkalmas alacsony dózisú CT tüdőszűrés elvégzésére. További speciális lehetőséget jelent a tüdő elváltozásainak pontos méretkövető, összehasonlító software-e, az érrendszer 3 dimenziós ábrázolása, valamint az onkológiai követő software, ami alkalmas a daganatok változásának mérése, ami a kezelés hatására következik be.

Fontos jellemzője az eszköznek, hogy magas testsúlyú páciensek is vizsgálhatók, 205 kilogrammig.

Hogyan zajlik a CT vizsgálat?

A CT vizsgálatok teljes ideje az esetleges előkészítést követően általában 15-60 perc. A kontrasztanyagos vizsgálatot követően 20 percet még a váróban kell tölteni, hogy a kontrasztanyag okozta - esetlegesen fellépő - mellékhatásokat felismerjük és kezeljük.

A CT vizsgálat menete: a vizsgálat fekvő helyzetben történik, fájdalommal nem jár. A mellkas és a has vizsgálatánál a karokat a fej fölé kell tenni, hogy ne zavarják a képalkotást. A levehető fém tárgyakat, pl. nyakláncot, fülbevalót, illetve a kivehető fogsort el kell távolítani, mert ezek szintén zavarják a képalkotást. A vizsgálat előtt 6 órával tartózkodni kell az evéstől, de vizet bőven kell fogyasztani. A rendszeresen szedett gyógyszereket a vizsgálat előtt vízzel be kell venni.

Vizsgálat közben nem szabad mozogni. Egy-egy mérési sorozat 5-30 másodperc alatt készül el. A mellkasi és hasi vizsgálatoknál erre az időre a légzést vissza kell tartani, erre a vizsgálatot végző operátortól mikrofonon keresztül kapunk utasítást. A hasi és a kismedencei vizsgálatoknál bizonyos esetekben a vizsgálat előtt kb. 1-1,5 óra alatt 1-1,5 l vizet vagy higított kontrasztanyagot kell meginni. Erre azért van szükség, hogy a beleket a környezetüktől el lehessen különíteni, illetve a bélfal vizsgálható legyen. A végbél és a vastagbél vizsgálatához ritkán szükség lehet a végbél vagy a vastagbél feltöltésére – beöntésre. Szív vizsgálatoknál szükség lehet előkészítő gyógyszer adására. Ilyen speciális vizsgálatok esetén a vizsgálat teljes ideje az előkészületekkel együtt 1,5 óra is lehet.


Mit lehet tudni a CT tüdőszűrésről?


Mivel jár a kontrasztanyag beadása?

Bizonyos vizsgálatoknál kontrasztanyag adását írják elő. A kontrasztanyag olyan jódtartalmú vegyület, amely az erek ábrázolására és a szervek, szövetek vérkeringésének vizsgálatára alkalmas. Ezt legtöbbször a karvénán keresztül juttatjuk a szervezetbe. A rendszeresen szedett gyógyszerek közül a cukorbetegségben alkalmazott bizonyos gyógyszerek esetén jód tartalmú kontrasztanyag adása kerülendő. Kontrasztanyagos vizsgálat előtt és azt követően 2 napig ezek az antidiabetikus gyógyszerek nem szedhetők. A gyógyszer felfüggesztésének módját a kezelőorvossal meg kell beszélni.

Normál veseműködés mellett a kontrasztanyag a vesét nem károsítja, de fontos, hogy kontrasztanyag adása előtti és utáni napokban bőven fogyasszunk folyadékot!

A kontrasztanyaggal, mint bármely gyógyszerrel szemben ritkán előfordulhat túlérzékenység. A túlérzékenység nem önmagára a jódra, hanem a jód és a vele összekapcsolt molekula együttesére, azaz a vegyületre jelentkezhet.

Hasi, kismedencei CT-vizsgálatokhoz egy más típusú kontrasztanyag ivására is szükség van a belek jobb megítélése és elkülönítése céljából. Ez a kontrasztanyag hasmenést okozhat.


Végezhető-e CT vizsgálat várandósoknál vagy szoptató anyáknál?

Terhességben csak speciális esetekben vagy súlyos betegség gyanúja esetén végezhető CT-vizsgálat, mivel a röntgensugárzás a magzatot károsíthatja. Szoptatás alatt nyugodtan végezhető CT vizsgálat. Amennyiben vénás kontrasztanyagos vizsgálatra van szükség, akkor a kontrasztanyag adását követően két napig ne szoptasson, a tejet fejje le, de ne adja gyermekének.


Szükséges-e beutaló a vizsgálthoz?

A CT vizsgálatokhoz nem szükséges hivatalos beutaló, viszont a CT vizsgálat megfelelő megtervezéséhez, és a pontos leletezéshez szükség van a páciens előzményeire, tüneteire, panaszaira, iránydiagnózisára, és a vizsgálandó régió, a vizsgálattípus pontos megadására.

Célszerű, ha az ezeket az információkat a páciens kezelőorvosa, háziorvosa leírja, mert úgy az információk átadása pontosabb, a vizsgálat magasabb minőségű lesz. Előfordulhat, hogy információk hiányában a vizsgálatot el sem tudjuk végezni. 

A páciens érdeke és felelőssége a fenti információk megadása, beszerzése.


Mit kell még magunkkal hozni a vizsgálatra?

A vizsgált testrégióra vagy betegségre vonatkozó összes előző leletet, képet, CD-t, zárójelentést, szövettant, műtéti leírást a páciensnek magával kell hoznia.
Néhány kivétellel (pl. orrmelléküreg, tüdőszűrés, csont) minden CT vizsgálat kontrasztanyaggal készül.
Ezekhez 1 hónapnál nem régebbi laboreredményt kell a páciensnek magával hoznia. A laborvizsgálat a Duna Medical Centerben is elvégezhető.


Hogyan kapják meg a páciensek a leletet?

A vizsgálatot követően maximum 3 munkanap alatt történik meg az eredmény kiértékelése. Az eredmény átvehető elektronikusan az EESZT (Egészségügyi Elektronikus Szolgáltatási Tér) használatával az Ügyfélkapun keresztül, egy megbeszélt időpontban személyesen vagy meghatalmazott útján, illetve emailben. Erről a vizsgálatot végző asszisztenssel és a recepcióval szükséges egyeztetni.

A CD-re írt képanyag átvétele kizárólag személyesen lehetséges.


Dr. Cs. Jánvári Máté
Dr. Cs. Jánvári Máté
Radiológus
Dr. Daróczi Nóra
Dr. Daróczi Nóra
Radiológus
Dr. Forrai Gábor
Dr. Forrai Gábor
Radiológus
Dr. Tombácz Andrea Éva
Dr. Tombácz Andrea Éva
Radiológus
Dr. Cs. Jánvári Máté
Dr. Cs. Jánvári Máté
Radiológus
Dr. Daróczi Nóra
Dr. Daróczi Nóra
Radiológus
Dr. Forrai Gábor
Dr. Forrai Gábor
Radiológus
Dr. Tombácz Andrea Éva
Dr. Tombácz Andrea Éva
Radiológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • CT - Csak kontrasztos vizsgálat régiónként
  55 000 Ft
 • CT Angiográfia alsó végtag rekonstruálva
  128 000 Ft
 • CT Angiográfia mellkas vagy has rekonstruálva - régiónként
  106 000 Ft
 • CT Has - medence vizsgálat natívan
  62 000 Ft
 • CT Has -medence vizsgálat, natívan és kontrasztanyaggal
  106 000 Ft
 • CT Has-medence vizsgálat natívan és kontrasztanyaggal urographiával kiegészítve
  114 000 Ft
 • CT koponya + carotis angio
  128 000 Ft
 • CT koszorúér meszesedés mérés (calcium scoring)
  60 000 Ft
 • CT Mellkas-has-medence vizsgálat natívan
  92 000 Ft
 • CT Mellkas-has-medence vizsgálat natívan és kontrasztanyaggal
  128 000 Ft
 • CT nyak-mellkas-has-kismedence vizsgálat natívan
  106 000 Ft
 • CT nyak-mellkas-has-kismedence vizsgálat natívan és kontrasztanyaggal
  128 000 Ft
 • CT tüdőszűrés - natív vizsgálat, csökkentett sugárterheléssel
  33 000 Ft
 • CT vizsgálat natív + kontrasztos régiónként (agykoponya, arckoponya, sella, belső fül, nyaki lágyrész, orbita, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc,csípő, végtag, mellkas, has, medence)
  84 000 Ft
 • CT vizsgálat natív, régiónként (agykoponya, arckoponya, sella, belső fül, nyaki lágyrész, orbita, nyaki gerinc, háti gerinc, lumbalis gerinc,csípő, végtag, mellkas, has, medence)
  41 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek