Tüdőgyógyászat

Szakrendelések

Tüdőgyógyászat

Tüdőgyógyászat A tüdőgyógyászat, más néven pulmonológia a légutak és a tüdő megbetegedéseivel foglalkozik első sorban, amelyhez szorosan kapcsolódik a légúti allergológia is. A betegségek gyakran nem csupán a tüdőt, de a keringési rendszert is érintik, ekkor beszélünk kardio-respiratórikus megbetegedésről. Amivel ez a szakterület foglalkozik: asztma, tüdőfibrózis, tüdődaganat, krónikus légúti gyulladás (COPD), tüdőembólia, tbc, légzési elégtelenség, a tüdő keringési zavarai, szisztémás gombafertőzések, hörgőgyulladás.

Tünetek, amikre érdemes odafigyelni

A nehézlégzés, az éjszakai izzadás, a fulladás, a köhögés, a mellkasi fájdalom, a fokozott váladékképződés mind általános előjelei lehetnek a különböző megbetegedéseknek. Emellett azonban minden kórnak megvan a saját tünetcsoportja, amelyek közül a leggyakoribbakat szedtük össze.

 • Asztma: mellkasi feszülés, nehézlégzés, ingerköhögés, sípoló légzés
 • Tüdőgyulladás: láz, hőemelkedés, köhögés, mellkasi fájdalom, légszomj
 • COPD: krónikus köhögés, köpettermelődés, nehézlégzés
 • Tüdőembólia: hirtelen kezdődő nehézlégzés, éles mellkasi fájdalom, köhögés, vérköpés, szapora légzés és pulzus
 • TBC: kezdeti stádiumban tünetmentes, súlyosabb esetben köhögés, vérköpés, étvágytalanság, súlyvesztés, hőemelkedés, éjszakai izzadás

A tüdőgyógyászati kivizsgálás folyamata

A kivizsgálás gyakran egy általános felméréssel kezdődik a beteg körülményeit illetően: van-e olyan örökletes betegség, amely befolyásolhatja a tüdő állapotát, ki van-e téve mérgező vagy fertőző anyagoknak, stb.

A diagnózis felállítása során a tüdőgyógyászok gyakran használnak különböző képalkotó eljárásokat, mint a CT és az MR. Az allergiatesztekhez pedig a vérvizsgálatot vagy a bőrpróbát, ún. Prick tesztet szokták alkalmazni, de ezen kívül használják még a spirometriát (légzésfunkciós vizsgálat, segít a tüdő állapotának felmérésében) és a vérgázvizsgálatot is. A vizsgálatoktól függően szükség lehet gyógyszeres és nem gyógyszeres kezelésre, vagy akár műtéti beavatkozásra is. A gyógyszeres kezelések elvégzésének két módja van: belégzés által, vagy szájon át. Egyes betegségek ezek segítségével gyógyíthatók, de vannak olyanok is (pl. COPD), amelyek esetében csak a tünetek csökkenthetők és az életminőség javítható.

A Duna Medical Centerben várjuk a legfiatalabb pácienseket is tüdőgyógyászati szakrendelésünkön, a részletekért kérjük, kattintson ide.

Dr. Bűdi Lilla
Dr. Bűdi Lilla
Tüdőgyógyász (Pulmonológus)
Dr. Pető László
Dr. Pető László
Tüdőgyógyász (Pulmonológus)
Dr. Bűdi Lilla
Dr. Bűdi Lilla
Tüdőgyógyász (Pulmonológus)
Dr. Pető László
Dr. Pető László
Tüdőgyógyász (Pulmonológus)
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Diffúziós kapacitás mérés
  25 000 Ft
 • Prick bőrteszt, 18 allergénenként
  25 000 Ft
 • Pulmonológiai kontroll vizsgálat
  32 000 Ft
 • Pulmonológiai szakorvosi vizsgálat
  37 000 Ft
 • Spirometria (légzésfunkció)
  13 000 Ft
 • Tüdőtérfogat és légzésfunkciós vizsgálat (szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként)
  25 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek