Proktológia

Szakrendelések

Proktológia

Proktológia A proktológia a sebészetnek egy speciális szakterülete, ami a végbél betegségeinek vizsgálatával és kezelésével foglakozik. Ehhez a szakterületéhez tartozik az aranyér és a végbél környezetében jelentkező elváltozások, gyulladásos folyamatok ellátása, vizsgálata és kezelése. A proktológia foglalkozik a végbél jó- és rosszindulatú daganataival is. Gyakran előforduló betegség az aranyér. Ha székelés közben fájdalmat, esetleg vérzést tapasztal vagy kitüremkedést vesz észre a végbéltájon, akkor gyanakodhat rá, hogy a panaszokat aranyér okozza. Az aranyér a végbélnyílásban elhelyezkedő vénás, úgynevezett érpárna, aminek a funkciója a végbél biztos, víz és légmentes zárása. Amennyiben ezek az erek kitágulnak, megnyúlnak különböző panaszt okozhatnak. A kórosan tágult érhálózatot hívjuk aranyérnek, ami különböző fokú lehet. Kialakulását okozhatja az ülő életmód, székrekedés, nagy emelés, erőlködés, a rost- és folyadékszegény étrend, a terhesség, kismedencei térfoglaló folyamat.

A proktológiai vizsgálat

A proktológiai vizsgálattól gyakran tartanak a páciensek, pedig normális esetben egyáltalán nem jár fájdalommal. A konzultáció a beteg részletes kikérdezésével kezdődik. Ezután következik a fizikális vizsgálat, majd a műszeres diagnosztika, mint végbéltükrözés, esetleg végbél ultrahang vizsgálat és ha szükség van rá, akkor szövettani mintavétel is. Ezek után állapítható meg a megfelelő kezelés.

Fistula

A végbélsipoly (fistula) a végbélben lévő nyálkatermelő mirigyek gyulladását követően alakulhat ki, amikor a bélben levő baktériumok a bélfalon átjutva először egy tályogot képeznek, majd a bőr felé kitörve egy járatot hoznak létre. Ritkán baleset, fertőzés, műtéti beavatkozás következményeként is létrejöhet. Ennek eltávolítása történhet mesterségesen kialakított lebennyel, vagy egy szövetbarát, dugóként funkcionáló Pluggal vagy közvetlen elzárással, mint például LIFT (ligation of intersphincteric tract) módszerrel.

Fissura

Végbélrepedés során a végbél nyálkahártyája sérül és ennek következtében a záróizom görcsbe szorul. A kezelés célja az izomgörcs oldása, illetve a nyálkahártya regenerálódásnak segítése. A probléma megoldására több eljárás is alkalmazható, különböző anyagok felhasználásától a fissura teljes eltávolításáig.

Condyloma

A végbélnyílás körül és a nemi szerveken jelentkező human papilloma vírusok okozta szemölcs a condyloma. Kezelésére több eljárás is alkalmazható: kezelhető ecsetelő folyadékkal, lefagyasztható folyékony nitrogénnel vagy akár kimetszhető szikével is. Mi többek között a legmodernebb és legkíméletesebb lézeres eltávolítást is biztosítani tudjuk betegeinknek.

Rektoszkópia (végbéltükrözés)

Rektoszkópia során a vastagbél alsó 15-20 cm-es szakaszának műszeres vizsgálata történik. Általában végbélpanaszok esetén szükséges elvégezni. Nemcsak a végbél nyálkahártyája látható, hanem szövettani mintavételre is lehetőséget ad. A vizsgálat kellemetlen lehet, de fájdalmat nem okoz.

Dr. Fehérvári Imre
Dr. Fehérvári Imre
Sebész, Proktológus, Májsebész
Dr. Sipos Péter
Dr. Sipos Péter
Sebész, Proktológus
Dr. Fehérvári Imre
Dr. Fehérvári Imre
Sebész, Proktológus, Májsebész
Dr. Sipos Péter
Dr. Sipos Péter
Sebész, Proktológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Proktológiai kontroll vizsgálat
  32 000 Ft
 • Proktológiai szakorvosi vizsgálat
  37 000 Ft
 • Proktológiai vizsgálat + anoszkópia
  63 000 Ft
 • Rektoszkópia (végbél tükrözés)
  81 000 Ft
 • Végbél incisio, excisio, condyloma eltávolítás
  81 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek