Szemműtétek

Szemműtétek

Szemműtétek A szemészet a szem betegségeivel és működésének zavaraival foglalkozó szakterület. Ezek kezeléséhez és korrigálásához sebészeti beavatkozásra is szükség lehet. Teljes körű szemészeti kivizsgálás után állapítható meg, hogy mi a páciens számára a legmegfelelőbb kezelési eljárás.

Szürkehályog műtét

A szürkehályog (cataracta) a szemlencse elszürkülésével és jelentős látásromlással járó betegség. Megjelenése általában a korral áll összefüggésben, így leginkább a 65 év felettieket érinti, de kialakulhat sérülés következtében, bizonyos gyógyszerek hatására, vagy egyéb betegségek (pl. cukorbetegség) jelenléte miatt is. A szürkehályog a szemlencse olyan mértékű elhomályosodását okozza, ami már akadályozza, hogy éles kép alakuljon ki a retinán. A betegség előrehaladtával a látás olyanná válik mintha a beteg egy vízfüggönyön nézne keresztül, később vaksághoz is vezethet.

A látás helyreállítása gyógyszeres kezeléssel nem, kizárólag a károsodott szemlencse műtéti eltávolításával és műlencsével történő helyettesítésével lehetséges. A műlencse beültetés ma már egy rendkívül biztonságos és hatékony rutin eljárás.

A szemlencse helyére általában műanyagból vagy szilikonból készült, szövetbarát műlencsét ültetünk be. A beültetendő műlencse pontos típusa (pl. monofokális, multifokális, tórikus, aszferikus) számos tényezőtől függ, megtervezése személyre szabottan zajlik a szemész szakorvosi vizsgálat során.

Hogyan zajlik a műtét?

A műtét szinte mindig helyi érzéstelenítésben zaljik, érzéstelenítő szemcsepp formájában, amely biztosítja a teljesen fájdalommentes beavatkozást. Előfordulhat emellett, hogy a szem körüli szöveteket is helyi érzéstelenítő injekcióval érzéstelenítjük. Altatásra csak speciális esetben kerül sor.

A szürkehályog műtét során a szemészorvos egy 2 mm-nél alig nagyobb vágást ejt a szaruhártyán. Ezen keresztül ultrahang segítségével mikrosebészeti úton apró darabokra bontja a lencsét, majd eltávolítja. Ezután kerül beültetésre a műlencse. A vágási seb általában varrat nélkül, magától záródik, vérzés nem történik.

A műtét végén fedőkötést helyezünk el az operált szemen, és szemcseppet írunk fel, amit több héten át szükséges használni. A sebgyógyulás 4-8 hétig tart, ugyanígy a végleges látóélesség kialakulásához is időre van szükség.

A szürkehályog megszűntetése mellett másodlagos célként megjelenhet a látás javítása is. Ekkor olyan lencsét ültetünk be, amely korrigálja a látáshibákat, legyen szó akár közellátásról, akár távollátásról. A műtéttel a látás teljesen visszanyerhető, a szemüveg elhagyható.

Kúszóhályog eltávolítás

A kúszóhályog olyan kötőhártya-kettőzet, ami a szaruhártya középpontja felé kúszik. A megvastagodott érdús, vérbő kötőhártya a szaruhártyára húzódva a látást is veszélyeztetheti. Kezelése műtéti úton történik. A műtét során eltávolítjuk a kúszóhályogot és megtisztítjuk a szaruhártyát. Amíg kis területet érint, könnyebb az eltávolítás és a gyógyulás is gyorsabb, így érdemes minél hamarabb szakorvoshoz fordulni, ha ilyen jellegű problémát észlel.

Glaukóma (zöldhályog) műtét

A glaukóma olyan szembetegség, amely károsítja a látóideget. Ennek oka legtöbbször a fokozott belső szemnyomás. Kezelés hiányába a látótér beszűküléséhez és akár vaksághoz is vezethet. Bizonyos esetekben elegendő gyógyszeres vagy lézeres kezelést alkalmazni, de van amikor műtétre van szükség. A zöldhályog ellenes műtét (trabeculectomia) során egy mesterséges csatornát hozunk létre, amin keresztül távozni tud a felesleges csarnokvíz, ezáltal pedig csökken a szemnyomás.

Járóbeteg szemészeti szolgáltatásainkról ide kattintva olvashat!

Dr. Erdős Andrea
Dr. Erdős Andrea
Szemész
Dr. Futó Gábor
Dr. Futó Gábor
Szemész
Dr. Olajos Ágnes
Dr. Olajos Ágnes
Szemész
Dr. Staud Dóra
Dr. Staud Dóra
Szemész
Dr. Erdős Andrea
Dr. Erdős Andrea
Szemész
Dr. Futó Gábor
Dr. Futó Gábor
Szemész
Dr. Olajos Ágnes
Dr. Olajos Ágnes
Szemész
Dr. Staud Dóra
Dr. Staud Dóra
Szemész
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Kúszóhályog műtét
  224 000 Ft
 • Szürkehályog műtét aszférikus hajlítható műlencse beültetéssel
  403 000 Ft
 • Szürkehályog műtét egy szem esetén EDOF lencsével
  795 000 Ft
 • Szürkehályog műtét két szem esetén
  679 000 Ft
 • Szürkehályog műtét két szem esetén EDOF lencsével
  1 275 000 Ft
 • Szürkehályog műtét tórikus hajlítható műlencse beültetéssel
  530 000 Ft
 • Szürkehályog műtét tórikus, multifokális hajlítható műlencse beültetéssel
  851 000 Ft
 • Trabeculectomia (zöldhályog ellenes műtét)
  326 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek