Meddőségi rendelés

Szakrendelések

Meddőségi rendelés

Meddőségi rendelés A meddőség mindig valamilyen háttérben húzódó kóros állapot következménye. A pontos kivizsgálásnak azért is nagyon nagy a jelentősége, mert számos olyan betegségre derülhet fény, ami a nő vagy a férfi későbbi életét, egészségét komolyan befolyásolhatja. Ilyen pl. a cukorbetegség, a fokozott véralvadási hajlam vagy a pajzsmirigy-betegségek, autoimmun állapotok.

Felhívjuk kedves Pácienseink figyelmét, hogy a jelenleg érvényes új szabályozás szerint mesterséges megtermékenyítési (reprodukciós) kezelés magán intézményben nem végezhető, ciklusindítást csak állami finanszírozású meddőségi központ vállalhat.

Meddőség gyanúja esetén fontos, hogy a kivizsgálásnak egyszerre kell érintenie a pár női és férfi tagját. Az kivizsgálás folyamata nagyjából két hónapot vesz igénybe. A háttérben kb. 40%-ban találunk női, 30%-ban férfi okot és közel 10%-ban mindkét félnél van eltérés. A maradék 10%-nál vagy egyáltalán nem tudunk okot találni, vagy tudományos kutatásokból ismerjük ugyan az eltérést, de jelenleg sajnos még nincs alkalmazható diagnosztikus eljárás vagy kezelés.

Női meddőségi vizsgálatok

 • Rutin nőgyógyászati vizsgálat: ultrahang, nőgyógyászati rákszűrés, mikrobiológiai vizsgálatok (hüvelyváladék-tenyésztés, STD-vizsgálatok /Chlamydia, Ureaplasma, Neisseria, Gardnerella)

 • A méhüreg és a petevezetők vizsgálata: A Duna Medical Centerben rendelkezésre álló ultrahang-készülék térben képes leképezni a méhüreget és a méhnyálkahártyát, valamint az alatta lévő szövetek esetleges eltéréseit (polypus, myoma, sövény, kettéosztottság (adenomyosis). Segítségével térbeli képet alkothatunk az egyes anatómiai képletekről, a fejlett számítógépes technika segítségével utólagosan akár körbeforgatva is megtekinthetjük azokat. A készülék alkalmas tetszőlegesen beállítható rétegek sorozatvizsgálatára is - hasonlóan a CT vagy MR-készülékek működéséhez. Sikertelen terhességek kivizsgálása során - amikor a méhüreg deformitásait keressük - kiválthatja a méhtükrözést is. Az ultrahang segítségével megítélhető a petevezetők átjárhatósága is, de ehhez előbb ultrahangon jól látható kontrasztanyagot kell egy vékony katéter segítségével bejuttatni (az eljárást HYCOSY-nak: HysteroContrastSalpingoGraphia nevezzük). Lehetséges a szövetek elaszticitásának vizsgálata is: ennek segítségével pontosabban tudjuk elkülöníteni az ép és kóros szöveteket egymástól (pl. kis méretű endometriosis felismerése)

 • A hormonrendszer vizsgálata: Ennek során ellenőrizzük az agyalapi mirigy (hypophysis) petefészket irányító hormonjait (FSH, LH), a petefészek hormonjait (ösztradiol, progeszteron), a petefészek tartalék-kapacitását jelző hormont (AMH), a tejelválsztásért felelős hormont (prolactin), részletesen vizsgáljuk a pajzsmirigyet, ill. az esetlegesen ellene termelődő ellenanyagokat, a hím nemi hormont (tesztoszteron) és az azt szállító fehérjét (SHBG), a mellékvese működését (ACTH, DHEAS, kortizol), valamint a szervezet szénhidrát-háztartását (esetleges inzulin-rezisztencia). Utóbbi különösen fontos magas testtömeg-index (BMI ≥ 25) és rendszertelen, főleg kimaradozó menstruációs ciklusok esetén.

 • A véralvadási rendszer vizsgálata (gyanú esetén): Természetesnek vesszük, hogy az erekben vérünk folyékony állapotban van, pedig léteznek olyan állapotok (thrombophyliák), amikor sérülés nélkül, az ép érpályán belül is véralvadékok alakulnak ki. Ezek a kóros állapotok lehetnek veleszületettek (legismertebb formája az V. alvadási faktor Leiden mutációja) vagy az élet során szerzettek. Utóbbiak gyakran autoimmun elváltozásokhoz kapcsolódnak. Ezeknél az elváltozásoknál a páciensnél mélyvénás thrombózis vagy tüdőembolia alakulhat ki, különösen terhesség vagy fogamzásgátló tabletta szedése, esetleg hormonkezelés (pl. meddőségi kezelések) során. Terhesség esetén a lepényhez futó kis végartériák elzáródása a lepény elhalásához, ennek következtében pedig a terhesség megszakadásához vezethet. A diagnózishoz a páciens részéről elegendő egy vérvétel, a mintát pedig speciális laboratóriumba kell küldeni a diagnózis megállapításához.

 • Az immunrendszer vizsgálata: Az immunrendszer sejtjeinek fejlődése során azok a sejtek, melyek a saját szervezet sejtjeit, szöveteit támadják, kiszelektálódnak. Ennek ellenére sajnos léteznek olyan állapotok, amikor az immunrendszer saját gazdaszervezetét támadja meg, ezeket hívjuk autoimmun állapotoknak. Ilyenkor a támadás irányulhat a lepény sejtjei ellen, károsítva azok működését; gyakran a véralvadási rendszer is aktiválódik (szerzett thrombophyliák). Ezek az elváltozások szintén vérvételből, speciális (és általában igen időigényes) laboratóriumi vizsgálatokkal mutathatóak ki. Szintén vizsgálunk egy különleges immunsejt-csoportot, melyeket természetes ölősejteknek (Natural Killer: NK sejt) nevezünk. Ezek a sejtek kimutathatóak a perifériás vérből, de egy alcsoportjuk igen nagy mennyiségben megtalálható a méhnyálkahártyában is. Ha számuk vagy aktivitásuk fokozódik, károsíthatják a fejlődő méhlepényt (tulajdonképpen az NK-sejtek döntenek arról, hogy a terhesség megmaradhat, vagy sem, az immun eredetű vetélésekben a „végrehajtó” szerep hárul rájuk). Lehetőség van olyan vizsgálatra is, melynek során megállapítjuk, hogy a női szervezet hogyan reagál párjának sejtjeire, ezt összeférhetetlenségi vizsgálatnak hívjuk.

Férfi meddőségi vizsgálatok

 • Andrológiai vizsgálat :Ennek során a férfi nemi szervek esetleges kóros eltéréseit kutatjuk. Legismertebb a varicokele, vagyis a here visszértágulata.

 • Az ondó mikrobiológiai vizsgálata:Tenyésztés és az ún. STD-vizsgálatok (mint a nőknél).

 • Spermiogramm: Az ürített ondó mennyisége, a spermiumok száma, koncentrációja, mozgása, alakja értelemszerűen mind-mind befolyásolja a megtermékenyítési képességet.

 • Speciális laboratóriumi vizsgálatok: Segítségükkel sokkal pontosabb képet kapunk a spermiumok megtermékenyítő-képességéről, az embrió további sorsáról. Ide tartoznak: spermium acrosoma reakció, HBA-teszt, spermium DNS-fragmentáció (töredezettség) vizsgálata (SCSA), az ondóban lévő reaktív szabad gyökök (ROS) vizsgálata, de lehetséges különböző, az immunrendszer által termelt anyagok (interleukinek) vizsgálata is. Vizsgálataink kiterjedhetnek a női partner által esetlegesen termelt spermium-ellenes anitestekre is, ezeket az ondóból vagy a nő véréből mutathatjuk ki.

 • Hormonális kivizsgálás: A férfiban ugyanazok a hormonok termelődnek, mint a nőben, csak más arányban, vagy másutt, más hatást fejtenek ki (pl. az FSH a herében hat) ennek megfelelően vizsgáljuk az FSH, LH, TSH, oestradiol, ttron és prolactin-szinteket. Túlsúly esetén férfinál is érdemes vizsgálni esetleges inzulin-rezisztenciát vagy cukorbetegséget (a zsírszövet egyik enzimje képes a hím nemi hormonokat női nemi hormonná-ösztogénné-alakítani; ez nyilván nem tesz jót a férfi nemi működésének).

Mindkét partnernél

Egyes esetekben - főleg ismétlődő vetéléseknél, vagy ismételten sikertelen IVF (lombikbébi) kezeléseknél - szükség lehet mind a nő, mind a férfi örökítőanyagának (kromoszómáinak) vizsgálatára (karyotipizálás).

Árak
 • Hycosy - petevezeték átjárhatósági vizsgálat
  142 000 Ft-tól
 • Meddőségi szakorvosi vizsgálat
  58 000 Ft-tól
 • Ovuláció indukció alkalmanként
  17 000 Ft-tól
Az árak tájékoztató jellegűek és nem tartalmazzák az ápolási csomag díját