Ultrahang vizsgálatok

Radiológiai diagnosztika

Ultrahang vizsgálatok

Ultrahang vizsgálatok A radiológia a képalkotó diagnosztikai vizsgálatok összefoglaló elnevezése. A képalkotó diagnosztika segítségével nagy részletességgel leképezhető a test bármely területe, szerve. A legtöbb radiológiai vizsgálat, az ultrahang-diagnosztika kivételével, röntgensugár alkalmazásával történik. A Duna Medical Center radiológiája korszerű, csúcstechnológiát képviselő eszközökkel felszerelt. Az eszközök minősége mellett a radiológus és a radiológiai szakasszisztensek szakértelme és tapasztalata is döntően befolyásolja a vizsgálatok értékelhetőségét, ezért intézményünkben magasan képzett és tapasztalt szakemberek várják a pácienseket.

Ultrahang vizsgálatok

Az ultrahang vizsgálatokkal számos probléma, szervi elváltozás fedezhető fel. Az ultrahang vizsgálat fájdalommentes. Legtöbbször gasztroenterológiai, nőgyógyászati, belgyógyászati, endokrinológiai, urológiai, érrendszeri (Doppler ultrahang) és ízületi panaszok esetén indokolt az ultrahang vizsgálat.

Hasi/ kismedencei ultrahang vizsgálat

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat a rekeszizomtól a szeméremcsontig minden szervről képet alkot: a hasi szervek, lágyrészek (máj, epehólyag, epeutak, hasnyálmirigy, lép, vesék, hólyag) valamint nyirokcsomók láthatók. Ez a vizsgálat leggyakrabban tisztázatlan eredetű hasi panaszok, vizelési, menstruációs problémák esetén javasolt. Ezek mellett ismert betegség ellenőrzésére és daganatos betegségek kontrollvizsgálatára is alkalmas.

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat éhgyomorra történik, minimum 6 órás teljes éhezésnek kell megelőznie. Ha a páciens gyógyszert szed, azt reggel éhgyomorra beveheti, de kizárólag szénsavmentes vízzel. Ahhoz, hogy a kismedencei szervek tisztábban láthatók legyenek, telt húgyhólyag szükséges, a vizsgálat előtt 2 órával a páciens már ne ürítsen hólyagot.

Hogyan zajlik a vizsgálat?

A hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat általában háton fekve történik egy speciális vizsgálófej, és egy úgynevezett vízoldékony kontakt gél segítségével, amit a vizsgálandó területre viszünk fel. A vizsgálat során fontos, hogy mozdulatlanul feküdjünk és kövessük a vizsgáló orvos utasításait. Olykor előfordul, hogy valamely oldalra kell elfordulni, hogy egyes szerveket jobban meg lehessen ítélni. A vizsgálat végén a zselé egyszerű mozdulattal letörölhető, nem hagy nyomot.

A vizsgálat általában 20-30 percet vesz igénybe, fájdalommentes, ionizáló sugárzás mentes és semmilyen szövődménnyel nem jár.


Milyen korosztálynak ajánlott és milyen időközönként kell elvégezni?

Maga a vizsgálat korosztálytól teljesen független, bárkin elvégezhető, a terhesség sem kizáró ok. Nagy előnye, hogy gyors, könnyen elérhető, nagy felbontó képességű részletgazdag képet ad, és nem alkalmaz ionizáló sugárzást. Szűrési célból 1-2 évente ajánlatos általános állapottól függően elvégezni. Panasz esetén annak jellegétől függően végezhető.


Milyen esetben ajánlatos elvégezni a vizsgálatot?

Hasi diszkomfort, alhasi görcsök, ismeretlen eredetű hasi panaszok esetén általában elsődleges képalkotó módszer. A klinikus alapos fizikai vizsgálata, részletes anamnézis, illetve laborvizsgálat ismeretében végezhető. Ekkor általában már egy iránydiagnózis meg is fogalmazódik a kivizsgáló orvosban. Egy jó felbontású hasi ultrahang vizsgálattal sok betegség kizárható, viszont ha az előkészítés nem megfelelő, akkor előfordulhat, hogy nem kapunk eredményt, mert egyes hasi és kismedencei szervekről nem lehet érdemben nyilatkozni (például üres hólyag esetén a kismedence állapotáról és a húgyhólyagról).


Mit kell tennem hasi ultrahang vizsgálat előtt?

A vizsgálat napján éhgyomorral kell érkezni, de szénsavmentes vízet szabad fogyasztani.


Mikor kapok leletet?

Írásos leletet az ultrahang vizsgálat befejeztével azonnal adunk.


Nyaki lágyrész, pajzsmirigy, erek, here, ízületek ultrahangos vizsgálata

A nyaki lágyrészek és a pajzsmirigy ultrahang vizsgálata nyaki fájdalom, nyelési diszkomfort érzés, a pajzsmirigyműködés zavara esetén, illetve ismert betegség ellenőrzése, daganatos betegségek, műtét utáni kontrollvizsgálat vagy szűrővizsgálat céljából lehet indokolt. Doppler ultrahang eljárással az erek (artériák, vénák, főverőér) kóros állapota vagy sérülése is ellenőrizhető. Az ízületek és a here vizsgálata pedig izomsérülések, elváltozások és gyulladások esetén lehet szükséges. Ezeknek a területeknek az ultrahang vizsgálata nem igényel előkészületet.

A vizsgálat időtartama anatómiai területtől függően 15-20 perc.

A Duna Medical Centerben nem kell hivatalos beutalót hozni, de javasolt, hogy a beküldő orvos leírja azokat az előzményeket, klinikai kérdéseit, amik miatt ultrahang vizsgálatot kezdeményezett. Az előzmények bemutatása (amennyiben van) fontos, kérjük ezeket hozza magával!

Szívultrahang-vizsgálat

Szív ultrahang a szakorvosi vizsgálat mellett zajlik, mely során mozgóképet nyernek a szívről, így vizsgálhatóvá válnak a szívüregek, az azokat határoló falak, a billentyűk és a szívburok is. Kíméletes és káros hatással nem járó, fájdalmatlan vizsgálat. Kimutathatók vele például az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedés, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög.

Az első kardiológiai konzultáció során a szív állapotának megítéléséhez indokolt az igen sok információt nyújtó szívultrahang-vizsgálat (echocardiographia) elvégzése.

Terhességi ultrahang

Intézményünkben a terhesgondozás keretein belül a terhesség korai szakaszától kezdve folyamatosan végezzük a terhességi 2D, 3D, 4D ultrahang vizsgálatokat.

Részletes információk a Terhesgondozási vizsgálatok és Terhesgondozási csomagok oldalon olvashatók.

Dr. Bercsényi Anikó Júlia
Dr. Bercsényi Anikó Júlia
Radiológus
Dr. Cs. Jánvári Máté
Dr. Cs. Jánvári Máté
Radiológus
Dr. Tombácz Andrea Éva
Dr. Tombácz Andrea Éva
Radiológus
Yassin Yassef
Yassin Yassef
Szonográfus
Dr. Bercsényi Anikó Júlia
Dr. Bercsényi Anikó Júlia
Radiológus
Dr. Cs. Jánvári Máté
Dr. Cs. Jánvári Máté
Radiológus
Dr. Tombácz Andrea Éva
Dr. Tombácz Andrea Éva
Radiológus
Yassin Yassef
Yassin Yassef
Szonográfus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Aspirációs citológia - patológiai feldolgozás
  10 000 Ft
 • Aspirációs citológiai mintavétel vékonytűvel emlőből vagy lágyrészből, ultrahang vezérelt - második vagy másodlagos vizsgálat
  14 000 Ft
 • Aspirációs citológiai mintavétel vékonytűvel emlőből, ultrahang vezérelt - első vizsgálat
  27 000 Ft
 • Aspirációs citológiai mintavétel vékonytűvel lágyrészből vagy pajzsmirigyből ultrahang vezérelt - első vizsgálat
  27 000 Ft
 • Core biopszia - szövettan
  31 000 Ft
 • Core biopszia (mintavétel) emlőből, ultrahang vezérelt - első vizsgálat (a szövettani vizsgálat árát nem tartalmazza)
  40 000 Ft
 • Core biopszia (mintavétel) emlőből, ultrahang vezérelt - második vagy másodlagos vizsgálat ( a szövettani vizsgálat árát nem tartalmazza)
  21 000 Ft
 • Core biopszia (mintavétel) lágyrészből, ultrahang vezérelt - első vizsgálat (a szövettani vizsgálat árát nem tartalmazza)
  40 000 Ft
 • Core biopszia (mintavétel) lágyrészből, ultrahang vezérelt - második vagy másodlagos vizsgálat vizsgálat (a szövettani vizsgálat árát nem tartalmazza)
  21 000 Ft
 • Doppler ultrahang, testtájanként (nyaki erek, vese, végtag)
  37 000 Ft
 • Hasi és kismedencei ultrahang vizsgálat
  37 000 Ft
 • Here ultrahang Dopplerrel
  37 000 Ft
 • Ultrahang vizsgálat testtájanként (pl. pajzsmirigy, váll, térd)
  33 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek