Obezitológia

Szakrendelések

Obezitológia

Obezitológia A felnőtt magyar lakosság közel kétharmada a testtömeg-index alapján túlsúlyos vagy elhízott. A testtömeg felesleg azonban nem egyszerűen csak esztétikai kérdés. Az elhízás amellett, hogy önértékelési zavart, akár depressziót okozhat, az esetek kb. 70%-ban súlyos szövődménnyel járhat. A cél ezek megelőzése, illetve minél korábbi szakaszban történő felismerése, kezelése. Célunk, hogy több fős szakembergárda segítségével, korrekt, teljeskörű útmutatással támogassuk az egészséges életmódot választókat. Legyen szó a megfelelő diétáról, testmozgásról és a már kialakult szövődmények kezeléséről, mindezt egyénre szabottan. Az elhízás legfőbb oka a kalória-dús étrend és a mozgásszegény életmód. 10-15%-ban másodlagos okok (genetikai, hormonális, gyógyszermellékhatás, az agy bizonyos ritka betegségei, pszichés zavarok) állnak a háttérben. Ezek kezelésével csökkenhet az elhízás mértéke.

Ha bármilyen okból nem szeretne vagy nem tud otthonról kimozdulni, kedvezményes távkonzultációval is rendelkezésére állunk. Tudjon meg többet a linkre kattintva: https://dunamedicalcenter.org/hirek/telefonos-tavkommunikacios-szolgaltatas

Hogyan zajlik az obezitológiai vizsgálat?

Az orvosi vizsgálat során részletes kikérdezést és fizikális vizsgálatot követően megállapítják az elhízás mértékét, típusát, a lehetséges másodlagos okokat.

Kérdéseket tesznek fel a súlygyarapodás alakulásáról, az étkezési és mozgási szokásokról, korábbi és aktuális egészségügyi problémákról, gyógyszer és vitaminszedésről, a családban előforduló betegségekről, korábban alkalmazott diétákról.

A vizsgálat során megmérik a testmagasságot, a testsúlyt, a haskörfogatot, meghatározzák a testzsír arányát, az oxigén telítettséget, a vérnyomást és a pulzust. Meghallgatják a szívét és a tüdejét, megtapintják a hasát, ellenőrzik mozgásszervrendszerét. Szükség esetén kardiológiai vagy ortopédiai kivizsgálást javasolnak a fizikai mozgás és terhelhetőség elbírálása miatt. 

Ezután laborvizsgálat történik (vércukor-inzulin rezisztencia, vércukor terheléses vizsgálat (OGTT), lipidprofil, húgysav, máj- és vesefunkció, ionok, vizelet, TSH, kortizol). A laborvizsgálat díját a szakorvosi konzultáció ára nem tartalmazza.

Ezt követően meghatározzák a testtömeg vesztés szükséges arányát és célértékét.

Mi várható az elhízás kezelésétől? 10%-os testsúlycsökkenés esetén:

 • 10-20 Hgmm-rel csökkenő vérnyomás
 • 10-15%-kal csökkenő koleszterin szint
 • 30%-kal csökkenő triglicerid szint
 • 50%-kal csökkenő vércukor szint
 • gyógyszer elhagyása
 • diabétesz visszafejlesztése prédiabéteszbe (cukorbetegség megelőző állapotba)
 • prédiabétesz normalizálása
 • 40%-kal kevesebb elhízás függő daganat
 • 30%-kal kevesebb diabéteszes halálozás
 • 20%-kal csökkenő összhalálozás

A következő fontos állomás a testsúly megtartása. Ha a testsúly csökken, az étvágy nő, az energiafelhasználás csökken. Ebben a hosszantartó folyamatban nagy segítség a naplóvezetés, a gyakori kapcsolattartás szakemberrel, viselkedésterápia. Professzionális, széles látókörű csapat kell ahhoz, hogy az elhízott egyént a megfelelő módon kezelje, oktassa, motiválja.

Az életmódprogram pillérei: diéta – mozgás – életmódváltás. Az egyes elemek önmagukban sokkal lassabban, és kevésbé látványos eredményhez vezetnek, mint a teljes életmód-változtatás.

Ezek mellett szükség lehet gyógyszeres kezelésre, gasztroenterológiai és sebészeti beavatkozásra is.

Hosszú távon azonban elengedhetetlen ismerni a bevitt táplálék energiatartalmát és összetételét, cukorbetegek esetén a szénhidrát-tartalmat is. A napi kalória-bevitel számolása a tudatos étkezés és a siker alapja. A diéta összeállításánál a társbetegségeket, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterin-szint, cöliacia is figyelembe kell vennünk. Ehhez dietetikus szakemberek nyújtanak gyakorlati segítséget.

Ha a testsúly vesztés/megtartás az átfogó életmód változtatás ellenére sikertelen és a BMI ≥30 vagy ≥27 amelyhez más betegség is társul, akkor a további gyógyszeres terápia jelenthet megoldást. Ennek szükségességéről a szakorvos dönt.

Ha BMI ≥40 vagy BMI ≥35 amelyhez más betegség is társul és a fogyni vágyó motivált, de a teljeskörű életmódváltás eredménytelen volt, bariátriai sebészeti beavatkozás javasolható. Ezek a gyomor bypass és a csőgyomor műtétek, amelyek mind elérhetőek a Duna Medical Centerben (a linkekre kattintva részletesebben olvashat az egyes beavatkozásokról).

Miért van szükség kontrollra?

Az ismételt találkozások során megbizonyosodnak arról, hogyan halad az életmódváltás. Van-e újkeletű panasz, mi lehet az oka annak, ha a fogyás megállt. Szükség lehet az esetleges gyógyszerek dózisának változtatására, pl. a fogyás következtében javuló vércukor, vérzsír vagy vérnyomás értékek miatt. Pácienseinkkel a rendszeres és folyamatos kapcsolattartás elengedhetetlen mind a diéta mind a mozgásterápia „vezénylése” szempontjából. Az állandó motiváció, a megfelelő pszichés támogatás is nélkülözhetetlen a tartós siker eléréséhez.

Mikor forduljon obezitológus szakemberhez?

Ha az Ön BMI-je 25 feletti, haskörfogata a normálisnál nagyobb (nőknél nagyobb mint 80 cm, férfiaknál nagyobb mint 94 cm)

 • a túlsúly tényének és mértékének pontos megállapítása és megoldása
 • az elhízást kiváltó okok felderítése
 • a túlsúllyal összefüggő kórképek diagnosztizálása és kezelése céljából
 • az eddig kipróbált fogyókúra (kúrák) eredménytelensége esetén
 • gyógyszeres kezelés, gasztroenterológiai, sebészeti beavatkozás szükségességének szakmai elbírálása miatt
 • más betegségek hátterében felmerülő elhízással kapcsolatos kérdések esetén (pl. magasvérnyomás betegség, magas vérzsír értékek, PCO szindróma, izületi-gerinc problémák, reflux betegség, alvási apnoe szindróma, potenciazavar, depresszió)
 • a családban több esetben előforduló testsúlytöbblet kialakulásának megelőzése
 • az egészség megőrzése érdekében állapotfelmérés, tervezett diéta átbeszélése céljából.

Amennyiben szeretne pontos képet kapni aktuális egészségi állapotáról, tájékozódni a szükséges fogyás mértékéről, foglaljon időpontot obezitológiai szakrendelésre ide kattintva! Kérjük hozza magával korábbi leleteit és az alábbi linkről letölthető Obezitológia kérdőív-et!

Prof. Dr. Karádi István
Prof. Dr. Karádi István
Belgyógyász, Lipidológus, Diabetológus, Obezitológus
Prof. Dr. Karádi István
Prof. Dr. Karádi István
Belgyógyász, Lipidológus, Diabetológus, Obezitológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Obezitológiai professzori kontroll vizsgálat
  49 000 Ft
 • Obezitológiai professzori vizsgálat (30 perc)
  49 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek