Csőgyomor képzés

Bariátria

Csőgyomor képzés

Az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek egyik oka az, hogy az elhízás a fejlett világban szinte járványos méreteket ölt, másik az, hogy a hagyományos kezelések, így a fogyókúra, a gyógyszeres terápia sikertelensége esetén a műtéti megoldás hatásos megoldást jelenthet. A két leggyakrabban alkalmazott műtéttípus a sleeve gastrectomia, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük. A korábban gyakran alkalmazott gyomorgyűrű ma már a perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.

Csőgyomor műtét (gastric sleeve)

A csőgyomor műtét 35 feletti testtömeg index (BMI) esetén ajánlható.

A beavatkozás elsődleges célja nem esztétikai: a műtétet követő testsúlycsökkenés mellett számos, a túlsúllyal összefüggő betegség állapota is javul, sok esetben gyógyul. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, a magas koleszterin szint, az alvási apnoe, a nemzőképtelenség vagy az ízületi kopás. A fogyással meghatározóan csökken számos daganattípus kialakulásának valószínűsége, és javul az önbecsülés, a magabiztosság is. Összességében a műtéten átesett betegek hosszabb ideig és egészségesebben élnek.

A csőgyomorképzés lényege, hogy a gyomor jelentős részét egy 2,5 cm-es, egy 1,5 cm-es és kettő 5 mm-es hasfali bemetszésen keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel eltávolítjuk. A gyomorból csak egy szűk, kb. 2-3 cm átmérőjű, kb. 150 ml űrtartalmú "cső" marad, így a páciens csak kisebb mennyiségű ételt képes megenni. Az elfogyasztott táplálék hamarabb és hosszabb időre okoz teltségérzetet. A páciens emellett kevésbé érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel az "éhséghormon" (ghrelin) termelő sejteket is eltávolítjuk.

A beavatkozást követő 18-24 hónap alatt a páciensek általában a súlyfeleslegük 70-80%-át leadják, a sikerhez azonban a műtéten kívül életmódváltás is szükséges.

A modern, laparoszkópiás műtéti eljárásnak köszönhetően a kórházi tartózkodás rövid: a műtétet követő második nap reggelén a páciensek általában hazamehetnek, és ha nem fizikai munkát végeznek, akkor 5 nap múlva a munkába is visszatérhetnek.

A csőgyomorképzés az USA-ban, Kanadában és Ázsiában a túlsúly kezelésére leggyakrabban alkalmazott műtéti megoldás, és a világ többi részén is gyors ütemben növekszik az elvégzett beavatkozások száma. Népszerűségének oka, hogy hatásossága megközelíti a gyomor áthidalásét (gyomor bypass), viszonyt lényegesen kisebb a szövődmények, mint például a varratelégtelenség vagy a belső sérv, illetve későbbiekben a hajhullás, a csontritkulás, a vashiány, a vérszegénység, valamint a vitaminhiány kialakulásának kockázata.

Testsúlycsökkentő műtét komoly árelőnnyel!

Dr. Káposztás Zsolt
Dr. Káposztás Zsolt
Sebész
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Dr. Káposztás Zsolt
Dr. Káposztás Zsolt
Sebész
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Szakorvosok böngészése

Árak
  • Csőgyomor képzés
    2 337 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek