Csőgyomor képzés

Bariátria

Csőgyomor képzés

Az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek egyik oka az, hogy az elhízás a fejlett világban szinte járványos méreteket ölt, másik az, hogy a hagyományos kezelések, így a fogyókúra, a gyógyszeres terápia sikertelensége esetén a műtéti megoldás hatásos megoldást jelenthet. A két leggyakrabban alkalmazott műtéttípus a sleeve gastrectomia, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük. A korábban gyakran alkalmazott gyomorgyűrű ma már a perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.

Csőgyomor műtét (gastric sleeve)

A csőgyomor műtét 35 feletti testtömeg index (BMI) esetén ajánlható.

A beavatkozás elsődleges célja nem esztétikai: a műtétet követő testsúlycsökkenés mellett számos, a túlsúllyal összefüggő betegség állapota is javul, sok esetben gyógyul. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, a magas koleszterin szint, az alvási apnoe, a nemzőképtelenség vagy az ízületi kopás. A fogyással meghatározóan csökken számos daganattípus kialakulásának valószínűsége, és javul az önbecsülés, a magabiztosság is. Összességében a műtéten átesett betegek hosszabb ideig és egészségesebben élnek.

A csőgyomorképzés lényege, hogy a gyomor jelentős részét egy 2,5 cm-es, egy 1,5 cm-es és kettő 5 mm-es hasfali bemetszésen keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel eltávolítjuk. A gyomorból csak egy szűk, kb. 2-3 cm átmérőjű, kb. 150 ml űrtartalmú "cső" marad, így a páciens csak kisebb mennyiségű ételt képes megenni. Az elfogyasztott táplálék hamarabb és hosszabb időre okoz teltségérzetet. A páciens emellett kevésbé érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel az "éhséghormon" (ghrelin) termelő sejteket is eltávolítjuk.

A beavatkozást követő 18-24 hónap alatt a páciensek általában a súlyfeleslegük 70-80%-át leadják, a sikerhez azonban a műtéten kívül életmódváltás is szükséges.

A modern, laparoszkópiás műtéti eljárásnak köszönhetően a kórházi tartózkodás rövid: a műtétet követő második nap reggelén a páciensek általában hazamehetnek, és ha nem fizikai munkát végeznek, akkor 5 nap múlva a munkába is visszatérhetnek.

A csőgyomorképzés az USA-ban, Kanadában és Ázsiában a túlsúly kezelésére leggyakrabban alkalmazott műtéti megoldás, és a világ többi részén is gyors ütemben növekszik az elvégzett beavatkozások száma. Népszerűségének oka, hogy hatásossága megközelíti a gyomor áthidalásét (gyomor bypass), viszonyt lényegesen kisebb a szövődmények, mint például a varratelégtelenség vagy a belső sérv, illetve későbbiekben a hajhullás, a csontritkulás, a vashiány, a vérszegénység, valamint a vitaminhiány kialakulásának kockázata.

Testsúlycsökkentő műtét komoly árelőnnyel!

Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Dr. Vasas Péter
Dr. Vasas Péter
Sebész
Szakorvosok böngészése

Árak
  • Csőgyomor képzés
    2 337 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek