Prosztataműtétek

Urológiai műtétek

Prosztataműtétek

Prosztataműtétek A jóindulatú prosztata megnagyobbodás (Benignus prosztata hiperplázia, röviden BPH) az idősebb férfiak egyik leggyakoribb betegsége. Az 50 év feletti férfiak közel félét érinti, és az életkor előrehaladtával gyakorisága rohamosan nő (90 éves korban 80 százalékos az előfordulása). A tünetek 50 éves kor körül jelentkeznek, statisztikák szerint a kórkép 30-40 százaléka okoz panaszt.

A prosztata húgycsövön keresztüli részleges eltávolítása (Transurethralis Prostata Resectio, rövidítve TURP)

Súlyos prosztatamegnagyobbodás esetén, amikor a gyógyszeres terápia már nem nyújt segítséget, kerülhet sor a TURP műtétre. A beavatkozás során egy speciális eszközt, az ún. rezektoszkópot felvezetjük a húgycsőbe, aminek segítségével az operáló orvos képes a megnagyobbodott prosztatából annyi szövetet eltávolítani, hogy megszűnjön a húgyúti elzáródás.

A jóindulatú prosztata megnagyobbodásról

A prosztata egy gesztenye nagyságú szerv, a húgyhólyag alapján helyezkedik el, és a húgycső azt átfúrva halad a külvilág felé. 35 éves kor körül a prosztatán áthaladó húgycső melletti mirigyek burjánzásnak indulnak, szűkítve ezzel a rajta áthaladó húgycsövet, vagy akár el is zárhatja azt.

A prosztata megnagyobbodás tünetei

 • nehezített vizeletindítás
 • gyengült, csepegő vizeletsugár, utócsepegés
 • többszöri éjszakai vizelés
 • vizelet elakadása, majd újra elindulása
 • hirtelen kialakuló teljes vizelési képtelenség
 • képtelenség a teljes vizeletmennyiség kiürítésére

A krónikus vizeletürítési zavar a húgyhólyag kitágulásához, falának kötőszövetes átalakulásához, zsákszerű kiboltosulások (diverticulum) képződéséhez vezethet. A a hólyagban a vizelés után visszamaradó vizelet miatt gyakoriak a fertőzések, hólyagkövek alakulhatnak ki. Előfordulhat jelentősebb vérzés a prosztata kitágult visszereiből.

Mikor kerül sor a műtétre?

A TURP-műtét segít a súlyos mértékű, gyógyszerre nem reagáló jóindulatú prosztata megnagyobbodás okozta tünetek kezelésében.

A beavatkozás menete

A műtét előtt néhány nappal – az orvos utasítása szerint – abba kell hagyni a véralvadást csökkentő gyógyszerek szedését. A kezelőorvos antibiotikumos kezelést írhat elő a betegnek, ezzel is csökkentve a húgyúti fertőzés kialakulásának lehetőségét.

A műtétet jellemzően altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítéssel végezzük, így a beteg a műtét alatt semmilyen fájdalmat nem érez. Az altatás módjáról az aneszteziológus szakorvossal történik egyeztetés. A TURP műtét általában egy-másfél órát vesz igénybe.

A műtét kezdetén a terület fertőtlenítése után az orvos felvezeti a kamerával ellátott, hólyagtükrözéshez használt eszközt, azaz a rezektoszkópot a húgycsövön keresztül a prosztata szakaszáig. Az eszköz magas frekvenciájú áramot használva vágásra és vérzéscsillapításra is alkalmas.

A rezektoszkóp segítségével rétegről-rétegre haladva távolítjuk el a megnagyobbodott mirigyállományt, szövetdarabokat vágunk ki a prosztata állományából, amit a mosófolyadék a húgyhólyagba juttat. Ezeket a szövetdarabokat a műtét végeztével teljes egészében eltávolítjuk a beteg húgyhólyagjából, a rezektoszkóppal együtt, és szövettani vizsgálatra küldjük. A műtét végén a húgycsőben lévő sebfelszínen vérzéscsillapítás (coagulatio) történik.

A TURP-műtét után

A műtétet követően általában pár napos kórházi tartózkodás szükséges, amely alatt katétert vezetnek fel a beteg húgyhólyagjába, így segítve a szövettörmelék és a véralvadék ürülését, a sebszélek gyógyulását.

A betegek a műtét után gyakran tapasztalhatnak vérvizelést, húgyúti irritációt és fájdalmat, de ezek idővel megszűnnek.

A műtét utáni mihamarabbi felépülés érdekében javasolt a bőséges folyadékfogyasztás, a magas rosttartalmú ételek fogyasztása, a túlzott fizikai aktivitás valamint a szexuális együttlét kerülése a műtét után 6 hétig.

A TURP műtét eredményeként az azt megelőző nehezített vizeletürítés az esetek legnagyobb részében jelentősen javul. A vizeletsugár erősebbé válik, csökken a vizelés után hólyagban maradó vizelet mennyisége. A gyakori vizeletürítéshez kapcsolódó panaszok csökkennek. Mindezek mellett a műtét után bizonyos ideig vizelet ürítési és tartási nehézségek állhatnak fenn.

A merevedési képességet a beavatkozás általában nem érinti, és nem befolyásolja az orgazmuskészséget sem. A nemi vagy (libido) esetleges csökkenése inkább lelki eredetű, közvetlen összefüggés a műtéttel nem mutatható ki.

A páciensek kb. 20%-nál előfordul azonban az un. „száraz” vagy retrograd ejakuláció, amikor az ondó az ejakuláció során nem a húgycsövön keresztül távozik a külvilágba, hanem a hólyagba jut, majd ezt követően a nemi aktus utáni első vizeléskor a vizelettel távozik. Ez gyakorlatilag nemzőképtelenséget jelent, nem jelent viszont biztonságos fogamzásgátlást.

A TURP-műtét esetleges szövődményei

Mint minden műtétnek, így a húgycsövön keresztüli prosztatakimetszésnek is lehetnek szövődményei. TURP-műtét után előfordulhat átmeneti vizelési nehezítettség, amelynek megszűntéig (rendszerint néhány nap) katéteren keresztül tud ürülni a vizelet. Egyéb szövődményként jelentkezhet még húgyúti fertőzés, átmeneti merevedési zavar, vagy vizelettartási nehézségek. Ezekben az esetekben konzultáljon kezelőorvosával!

Prosztata problémájával keresse fel urológiai szakrendelésünket, melyről ide kattintva talál részletes információt és időpontot is foglalhat szakorvosainhoz.

Dr. Buzogány István
Dr. Buzogány István
Urológus
Dr. Dér János
Dr. Dér János
Urológus - csak operáló orvos
Dr. Dombóvári Iván Péter
Dr. Dombóvári Iván Péter
Urológus
Dr. Járomi Péter
Dr. Járomi Péter
Urológus - csak operáló orvos
Dr. Kovács Gábor
Dr. Kovács Gábor
Urológus
Dr. Nagy Károly
Dr. Nagy Károly
Urológus
Dr. Porath Sharon
Dr. Porath Sharon
Urológus
Dr. Sebestyén László Géza
Dr. Sebestyén László Géza
Urológus
Dr. Buzogány István
Dr. Buzogány István
Urológus
Dr. Dér János
Dr. Dér János
Urológus - csak operáló orvos
Dr. Dombóvári Iván Péter
Dr. Dombóvári Iván Péter
Urológus
Dr. Járomi Péter
Dr. Járomi Péter
Urológus - csak operáló orvos
Dr. Kovács Gábor
Dr. Kovács Gábor
Urológus
Dr. Nagy Károly
Dr. Nagy Károly
Urológus
Dr. Porath Sharon
Dr. Porath Sharon
Urológus
Dr. Sebestyén László Géza
Dr. Sebestyén László Géza
Urológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Húgycsövön keresztüli prosztata bemetszés (TUIP)
  626 000 Ft-tól
 • Laparoszkópos radikális prosztata eltávolítás tumor miatt + medencei nyirokcsomók eltávolítása
  2 760 000 Ft-tól
 • Laparoszkópos radikális prosztata eltávolítás tumor miatt idegkíméléssel
  2 172 000 Ft-tól
 • Prosztata húgycsövön keresztüli részleges eltávolítása (TURP)
  783 000 Ft-tól
Az árak tájékoztató jellegűek és nem tartalmazzák az ápolási csomag díját