Egyéb sebészeti műtétek

Sebészeti műtétek

Egyéb sebészeti műtétek

Egyéb sebészeti műtétek A Duna Medical Center vadonatúj kórháza a magyar egészségügyi ellátásban elérhető legkorszerűbb műtéti infrastruktúrával, eszköz- és műszerparkkal rendelkezik. A laparoszkópos műtéti eljárásokhoz használt speciális nagyfelbontású 3D kamera- és monitorrendszer segíti sebészeink munkáját.

Farokcsont ciszta (cysta pilonidalis, sinus pilonidalis, dermoid ciszta) eltávolítása

A betegséget a szőrnövekedés zavara okozza, elsősorban – de nem kizárólag - férfiakon jelentkezik és jellemzően a farpofák között, a keresztcsont illetve farokcsont felett alakul ki. 

A pilonidális ciszta kialakulása

Ha valami oknál fogva – például az ülő életmód miatt fokozott nyomásnak kitéve - a szőrszálak nem tudnak a bőrfelszínre törni, akkor a bőr alatti zsírban a mélyben fejlődnek. A szőrtüszőkben faggyút és verejtéket termelő mirigyek működnek, amelyeknek a váladéka nem képes a bőrfelszín felé ürülni, így a mélyben, a növekvő szőrgomolyag mellett, bőr alatt csomó formájában meggyűlnek.

Ha a váladék apró sipolyok formájában utat talál a bőrben, akkor alkalomszerűen savós, gennyes váladék kerülhet a felszínre, beszennyezve az alsóneműt. Legtöbbször azonban ez a bőr alatti gyülem befertőződik, és rendkívül fájdalmas, feszítő tályog formájában jelentkezik. A páciensek legtöbbször ezzel a tünettel keresik fel először az orvosukat.

A pilonidalis tályog kezelése

Ha kialakult a tályog, sürgős sebészeti konzultációra, majd műtétre van szükség. Mivel a vastag bőrön keresztül a gyulladásos gyülem nem képes kitörni, a környező laza fartájéki zsírban terjed, és napról napra egyre nagyobb területet pusztít el. Ezért a tályogot helyi érzéstelenítésben, vagy rövid altatásban megnyitjuk, hogy a genny kiürülhessen. A sebet a következő hetekben nyitva kezeljük, míg a gyulladás visszahúzódik, a sebüreg feltisztul, a váladékozás megszűnik. A bőrseb másodlagosan hegesedik, gyógyul.

A tályog megnyitása után a betegnek először naponta, később két - három naponként kell sebkötözésre járnia. A gyógyulási idő akár 4-6 hét is lehet.

Szerencsés esetben a kiürülő gennyel együtt a gyulladást kiváltó szőrcsomó is távozhat, és ekkor végleges gyógyulás várható. Legtöbbször azonban a szőrcsomó a mélyben marad, ezért a váladékozás és tályog kiújulására később számítani lehet.

A tartósan fennálló sipoly kezelése

Ha a tályog feltárását követően a gyulladt, fájdalmas csomó nem is alakul ki újra, fájdalmatlan, gyulladás nélküli, váladékozó sipolynyílás mutatkozhat, melyek évek alatt kiterjedt bőr alatti járatrendszert alkothatnak. Ilyenkor a terület műtéti kimetszése nyújthat végleges megoldást.

Több műtéti megoldás is lehetséges, melyek mindegyike a teljes sipolyrendszer kimetszésével jár, a sebész pedig mindig az adott esetnek és az adott páciensnek legmegfelelőbb beavatkozási módot javasolja.

A Duna Medical Centerben elsősorban a teljes kimetszést és az ezt követő sebzárást javasoljuk pácienseinknek. Ekkor sikeres esetben gyors gyógyulás várható, azonban sajnos 20-30 %-ban a seb fertőződése, a seb szétválás jelentkezhet, amikor a sebet meg kell nyitnunk, és át kell térnünk a nyitott sebkezelésre (lásd később).

Bizonyos esetekben, kiterjedt sipoly, kiújult folyamat során változatos plasztikai módszerekre, lebenyképzésekre is szükség lehet a kimetszett terület fedéséhez.

Kis sipolyok esetén megpróbálható a phenol oldatos kezelés is és egyszerű sipolyok esetén a lézeres kezelés is sikeres lehet.

A másik lehetséges műtéti mód, hogy a sipolyozó bőrfelszínt kimetsszük, a beteg területeket eltávolítjuk, és a sebet nyitva hagyjuk másodlagos sebgyógyulásra, úgynevezett sarjadásra. A sebgyógyulás rövidítésére a sebüreg szélén a bőrt a sebalapra levarrva a sebet erszényesíteni szokás, mely kissé lerövidíti a gyógyulási időt. Azonban ekkor is hosszas sebkezelésekre kell felkészülni, amely az új, innovatív kötszerekkel valamelyest gyorsítható.

A nyitott kezelés átlagos esetben 3-4 hetet vesz igénybe, a kötözés segítő személyzetet igényel, de jó eséllyel várható végleges gyógyulás. Ez a fajta sebgyógyulás váladékozással jár, a gyógyulás teljes időtartama alatt tisztasági betét viselése javasolt. A teljes gyógyulási idő kb. 4-6 hét, ez alatt fizikai kímélet szükséges.