Gyermekgyógyászat

Szakrendelések

Gyermekgyógyászat

Gyermekgyógyászat A Liv Duna Medical Center Gyermekgyógyászati Osztályán elkötelezettek vagyunk a csecsemőkortól a serdülőkorig terjedő átfogó és együttérző egészségügyi ellátás biztosításában. Gyermekorvosaink a gyermek fizikai, érzelmi és társas egészségének szakértői, tudva, hogy a gyermek egészségének egyedi aspektusai mennyire fontosak a növekedésük és fejlődésük szempontjából.

A gyermekgyógyászok a csecsemő- és gyerekkorban előforduló veleszületett és szerzett betegségeket vizsgálják és kezelik. A gyermekgyógyászat kiterjedt és fontos területét öleli fel az orvosi szakmának. Fontos jellemzője, hogy a gyermeki szervezet reakciói gyakran eltérnek a felnőtteknél megszokottól. Kiemelt szerepe van emellett a szülő észrevételeinek is a betegségek feltárásában, különösen fiatal korban. A gyermekkor egyes szakaszainak vannak sajátos betegségei, és talán nincs még egy olyan területe az orvostudománynak, ahol a megelőzésnek ilyen fontos szerepe lenne: erre szolgálnak például a védőoltások is.

Gyermekgyógyászati rendeléseinken az alábbi szakterületeken várjuk pácienseinket:

Gyermek gasztroenterológia

A csecsemőkori és a kisdedkori hasfájások, hányások, hasmenések olykor nehéz helyzet elé állítják a szülőket, a gyermekorvosokat. Ezek hátterében számos betegség is állhat, amelyek időben történő kezelésével megakadályozhatjuk a komolyabb problémák kialakulását.

Amivel a leggyakrabban fordulnak gyermek-gasztroenterológushoz ebben a korosztályban:

 • nem megfelelő fejlődés: nem megfelelő súlyfejlődés, étvágytalanság, csecsemőkori bukás

 • reflux (GERD): a gyomortartalom visszaáramlása irritálja és/vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezáltal gyulladást és felmaródást okozhat. Gyermekkorban jellemző, hogy a tünetek nem tipikusan emésztőszerviek, hanem különböző formákban jelennek meg. Gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezeléssel a betegség jól kezelhető.

 • ételallergia: az első tünetek már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, de később is kialakulhatnak. Tünetei lehetnek: hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet, csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma, néha, orrfolyás, tüsszögés.

 • felszívódási zavar: a bélrendszer valamely szakaszának megbetegedése váltja ki, és megakadályozza a tápanyagok és a víz felszívódását. Ez válthatja ki a különböző táplálékok iránti intoleranciát és allergiát.

 • laktóz intolerancia: a laktáz enzim hiánya, vagy nem megfelelő működése miatt, a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. A laktózérzékenység legjellemzőbb tünetei a has puffadása, fokozott gáztermelés, illetve ürítés, hasmenés, hasi görcsök.

 • coeliakia (lisztérzékenység): olyan gyulladásos állapot, amelyet a szervezet gluténérzékenysége vált ki. A vékonybél bolyhaink különböző fokú károsodását és következményes felszívódási zavart okoz.

Nagyobb gyermekeknél előforduló gasztroenterológiai betegségek:

 • IBS (irritábilis bél szindróma): visszatérően fellépő hasfájások jellemzik, ezen kívül hasmenéssel, székrekedéssel, fokozott bélgáztermelődéssel jár. Kiváltó oka ismeretlen, de a stressz is szerepet játszhat a kialakulásában.

 • krónikus bélbetegségek: az IBS mellett ide tartozik többek között a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség is, melyek gyulladásokkal járnak.

 • májbetegségek: az egyik leggyakoribb, amely gyermekkorban is kialakulhat. Tünetei hasonlóak lehetnek az influenzáéhoz: borzongás, fejfájás, étvágytalanság, néha hasmenés, hasi panaszok, sárgaság.

Sok esetben a különböző hasi panaszok, tünetek mellett bőr, légúti és egyéb szervre, szervekre is kiterjedő, sokszínű tünetegyüttessel találkozunk. A tünetek hátterében sokszor a helytelen táplálkozás és életmód áll, de előfordulhat, hogy a stressz a kiváltó ok.

Megfelelő odafigyeléssel, a szükséges vizsgálatok elvégzésével ezeket a betegségeket, kórképeket jól lehet diagnosztizálni, kezelni. Gyermek-gasztroenterológusaink, Dr. Gimesi Anna, Dr. Horváth Dávid és Prof. Dr. Arató András sok szeretettel várják pácienseiket rendeléseiken!

Dr. Gimesi Anna az első alkalommal érkező, 0-2 év közötti gyermek és szülője számára táplálkozási tanácsadással kiegészített szakorvosi vizsgálatot tart, melynek időtartama 40 perc.


Gyermek bőrgyógyászat

A bőrgyógyászat a bőr, a haj, a körmök és a bőralatti kötőszövet betegségeinek felismerésével, kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik. A bőr tünetei gyakran összefüggenek a szervezet más betegségeivel, ezért mindenképpen oda kell figyelnünk a jelzéseire. A bőrgyógyászat fontos területe a bőrrák szűrése is, illetve elkülönítése a bőr jóindulatú elváltozásaitól.

Bőrgyógyászati vizsgálat menete

A vizsgálat a beteg kórelőzményének felvételével kezdődik: az orvos részletesen kikérdezi a pácienst – illetve szüleit, nagykorú kísérőit - a tüneteiről és korábbi betegségeiről. A korábbi leletek, kezelési lapok hasznos információval szolgálhatnak a kezelőorvos számára, ezért fontos ezeket is magukkal hozni a konzultációra. Ezután következik az elváltozott bőrterület fizikális vizsgálata. A vizsgálat segédeszköze lehet a dermatoszkóp, ami egy nagyítóval és belső világítással ellátott speciális mikroszkóp. Az alapos vizsgálat után a bőrgyógyász javaslatot tesz a probléma kezelésére, vagy szükség esetén további vizsgálatokat is tanácsolhat a betegnek. Az is előfordulhat, hogy a bőrtüneteket valamilyen belső szervi eredetű problémára utalnak, ilyenkor a bőrgyógyász segít eldönteni, hogy milyen szakorvoshoz forduljon. 

Leggyakoribb bőrelváltozások gyerekeknél:

 • Szemölcs: a szemölcsök gyakori típusa a közönséges szemölcs. Ez a bőrelváltozás az ujjakon, talpon, végtagokon alakulhat ki. Másik típusa a futószemölcs, ami leggyakrabban az arcon vagy a végtagokon jelenik meg és rendkívül gyorsan képes terjedni. Az uszodaszemölcs vírus által terjedő elváltozás, ami viszketéssel járhat.

 • Anyajegy: megjelenésük, méretük és színük eltérő lehet. Az anyajegyek egy részéből melanoma (rosszindulatú daganat) alakulhat ki, ezért fontos a rendszeres ellenőrzésük. Ha anyajegyén bármilyen változást tapasztal, érdemes minél előbb orvoshoz fordulnia.

 • Kiütések: A bőrfelszínen megjelenő kiütéseknek különféle okai lehetnek: okozhatja vírus is, vagy ételallergia, ezért a pontos meghatározáshoz és hatékony kezeléséhez a bőrgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen.

 • Ekcéma (dermatitisz): Az ekcéma a bőr gyulladással járó betegsége, amely száraz, piros, erősen viszkető érzéssel, majd apró hólyagok kialakulásával jár, majd a vakarás következtében apró sebek, pörkök, illetve hámlás jelenhet meg. A gyermekkori ekcéma kezelése kiemelten fontos, mert így akár a későbbiekben esetlegesen kialakuló légúti panaszok (asztma, szénanátha, hörghurut) is megelőzhetők.

 • Akne: Az akne egy serdülőkorban kialakuló bőrbetegség, melynek során a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el – általában az arcon. Ennek következtében először zárt mitesszerek jelentkeznek, amik idővel gennyes hólyagocskákká fejlődnek. Megfelelő kezelés nélkül akár hegeket is hagyhatnak, bőrgyógyász által gondozva azonban sikerrel megelőzhetők a maradandó bőrhibák.

 • Hajhullás: Az általánosan, vagy foltokban jelentkező hajhullásnak különböző okai lehetnek, okozhatja anyagcserezavar, gombás fertőzés, a szervezetben lévő bakteriális góc (például mandulagyulladás), vagy vashiányos vérszegénység is, de a gyermekkel minden esetben érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz is fordulni.

Bőrgyógyászati kezelési lehetőségek:

A bőrgyógyászati elváltozások kezelése azok típusától és méretétől függően eltérő lehet.

 • Diatermia: az elektromos áram koncentrált hőhatásán alapuló szövetleválasztási eljárás és vérzéscsillapítás.

 • Bőrelváltozás eltávolítása Volkmann kanállal: bizonyos bőrelváltozások eltávolíthatóak egy speciális éles eszközzel is, Volkmann kanállal.

 • Kryo kezelés: a kryo terápia egy fagyasztásos eljárás, amely során az eltávolítani kívánt bőrszövetet annak fagyásáig hűtjük folyékony nitrogénnal, amitől elpusztul, így a helyén ép, új bőr képződhet.

Bizonyos bőrelváltozások, anyajegyek esetében indokolt lehet azok rendszeres ellenőrzése, illetve fotó-dokumentációja. A felvételek segítségével nyomon követhető az anyajegy változása, így időben felismerhető lehet, ha kóros elváltozásról van szó.


Gyermek kardiológia

A gyermekkardiológia az újszülött-, csecsemő- és gyermekkori veleszületett szívfejlődési rendellenességekkel és a szerzett szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozik. A szerzett betegségek közé tartoznak például a gyulladásos betegségek, a szívritmuszavarok és a szívizom betegségei. A leggyakrabban előforduló veleszületett szívbetegségek a sövényhiányok. Szinte minden kardiológiai betegség kezelhető műtéttel vagy gyógyszeresen, de mint bármilyen más kórképnél, itt is fontos a probléma korai felismerése.

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni?

 • Ajkak, körömágy, bőr szürkés elszíneződése
 • Súlygyarapodás elmaradása, étvágytalanság
 • Fáradékonyság
 • Terhelésre jelentkező szívtáji panaszok
 • Szapora légzés, nehézlégzés

Kik veszélyeztetettek?

 • Akiknek a családjában többször előfordult szívbetegség
 • Kis súlyú koraszülöttek
 • Túlsúlyos gyermekek

Gyermekkardiológiai konzultáció

Gyermekkardiológia konzultáció során a szakorvos tájékozódik a gyermek panaszairól, korábbi betegségeiről és arra is rákérdez, hogy a családban előfordult-e már szívbetegség. Ezt követi a fizikális vizsgálat, ami után további vizsgálatokat is javasolhat az orvos a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Gyermek kardiológiai komplex vizsgálat + szív ultrahang

Komplex vizsgálat során a fizikális vizsgálat kiegészül további műszeres eljárásokkal és szív ultrahang vizsgálattal is. A vizsgálatok nem járnak fájdalommal, csupán szokatlan helyzetet jelenthetnek a gyermek számára. A kardiológus felkeresése előtt a szülőnek érdemes a gyermek életkorának megfelelő szinten megbeszélni vele, hogy mire számíthat a vizsgálat során.


Gyermek nefrológia

A nefrológia a vesék működésével, illetve annak zavarával foglalkozó belgyógyászati szakterület. A gyermeknefrológus szakorvos a vese működésének eltéréseit vizsgálja és gyógyítja, ide tartoznak a húgyutak anatómiai rendellenességei, a húgyuti fertőzések és a vizelettartási zavarok (például szobatisztaság kialakulásának zavarai, egy koron túl is fellépő éjszakai ágybavizelés).


Gyermek sebészet

A gyermeksebészet a sebészeti ellátást igénylő gyermekek széles körét kezeli, beleértve a veleszületett fejlődési rendellenességeket, sérüléseket, daganatos megbetegedéseket és egyéb sebészeti problémákat. A gyermeksebészet a gyermeki szervezet sajátosságainak és a gyermekek egyedi igényeinek megfelelő személyre szabott kezelést nyújt.


Gyermek fül-orr-gégészet

A gyermek fül-, orr-, gégészet olyan betegségek diagnosztizálására és kezelésére specializálódott, amelyek a fül, az orr és a torok területén fordulnak elő gyermekeknél. Ide tartoznak a középfülgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, mandula- és orrmandula-problémák, valamint a hangszalagokkal és légutakkal kapcsolatos zavarok.


Gyermek tüdőgyógyászat és légúti allergológia (pulmonológia)

A légúti tünetek hátterében felmerülő okok tisztázása a gyermekek esetében is nagyon fontos, mert ennek megfelelően speciális kezeléssel segíteni tudunk a tünetek megszüntetésében.

Közösségbe járó gyermekeknél gyakoriak a vírus- és bakteriális infekciók okozta légúti betegségek, de ha egy éven belül a háziorvos már az 5 - 6. antibiotikus kúrát írja fel, akkor gondolni kell más betegségekre is. Ilyenkor érdemes felkeresni egy gyermektüdőgyógyászt, allergológust, immunológust. A gátolt orrlégzés, állandó köhögés, fulladás megviseli a gyermeket, mert nem tud aludni, fáradékony, csökken a koncentráló képessége. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel, illetve a kiváltó okok ismeretében azok kiiktatásával sokat segíthetünk.

Az allergiás betegségek kora gyermekkortól egymást követően fellépő megjelenéseit hívjuk atópiás menetelésnek. Ennek első fázisa a csecsemőkorban fellépő ekcéma. Ezt követi óvodáskorban az asztma, majd iskolás korban a az allergiás nátha. Ha az allergiás nátha tünetei nyáron, jóidőben jelennek meg, akkor virágporok kiváltotta allergiára kell gondolni. Ha a nátha egész évben fennáll, az okok között szerepelhet a háziporatka, a penészgomba, vagy állatok szőre, nyála, ürüléke.

A gyermektüdőgyógyászati ambulancián lehetőség van bőrpróba elvégzésére a légúti és az ételallergiák azonosítására. A légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok elvégzésével felismerhetők a tüdőben lévő elváltozások. Laborvizsgálatokkal igazolható az immunhiányos állapot, ami szintén ismétlődő légúti tünetek okozója lehet.

A Duna Medical Centerben várjuk a legfiatalabb pácienseket is tűdőgyógyászati szakrendelésünkön, ahol kiemelten foglalkozunk az alábbi problémákkal: 

 • asztma, szénanátha
 • allergiás bőrelváltozások
 • rovarcsípés allergia
 • tüdőgyulladás
 • arcüreggyulladás
 • krupp
 • laringitis
 • bronchitis
 • csalánkiütés

Gyermekpszichológia

Miben segít a gyermekpszichológus?

A gyermekpszichológus a gyermek életkorát figyelembe véve tárja fel a gyermek érzéseit, gondolatvilágát, a probléma okait, gyökereit. A gyermekpszichológus a gyermekkel folytatott munkát játékok, rajzvizsgálat segítségével végzi. A gyermekek kisgyermekkorban még nem tudják szavakba önteni problémáikat, rajzaikon, játékukban viszont megmutatkozik, mi zavarja őket. A gyermekkel folytatott munkában nagy szerep jut a szülőkkel való konzultációs folyamatnak is, hiszen a szülők azok, akik észreveszik a gyermekük problémájára utaló jeleket, tüneteket. A kamaszokkal, serdülőkkel folytatott munkában fontosabbá válik a verbalitás, ebben az időszakban problémára utalhat a hirtelen, tartós viselkedésváltozás a serdülő esetében, ami megmutatkozhat visszahúzódó magatartás, viselkedési, tanulási problémák, vagy deviáns viselkedés formájában.

Amivel hozzánk fordulhatnak:

 • beilleszkedési, viselkedési problémák
 • stresszkezelés, szorongásoldás
 • önértékelési problémák, önismeret fejlesztése
 • krízisek (pl.: gyász, válás, intézménybe szoktatás, testvér születése)
 • serdülőkori problémák, hangulat- vagy viselkedésbeli változás
 • életvezetési problémák
 • nevelési tanácsadás: gyermek érkezése a családba, csecsemő- és koragyermekkori interakció fejlesztése, gyermeknevelés, szülő-gyermek kapcsolat javítása, anyaság megélése
 • szobatisztasággal kapcsolatos problémák
 • tanulással kapcsolatos nehézségek, tanulástechnika
 • mozaikcsaláddal kapcsolatos kérdések
 • pályaválasztási tanácsadás

Gyermekpszichiátria

A gyermekpszichiátria a gyermekek és serdülők mentális, érzelmi és viselkedési zavarainak diagnosztizálására, kezelésére és megelőzésére összpontosít. Ez magában foglalja a szorongásos zavarokat, a depressziót, az ADHD-t, az autizmus spektrum zavarokat és egyéb mentális egészségügyi állapotokat.


Gyermekneurológia

A gyermekneurológia az agy, a gerincvelő, az idegek és az izmok betegségeivel foglalkozik gyermekeknél. Ez magában foglalja az epilepsziát, a fejlődési rendellenességeket, a mozgászavarokat, valamint a tanulási és viselkedési problémák neurológiai aspektusait.


Újszülöttgyógyászat

Az újszülöttgyógyászat a csecsemőkor első napjaitól az első életév végéig tartó időszakra összpontosít, különös tekintettel az újszülöttek egészségének megőrzésére és kezelésére. Ez a szakterület kritikus jelentőségű a korai életben felmerülő egészségügyi problémák, mint például a veleszületett rendellenességek, légzési nehézségek, táplálkozási problémák és fertőzések kezelésében. Szakembereinket ide kattintva tekinthetik meg.


Dr. Bense Tamás
Dr. Bense Tamás
Gyermeknefrológus
Dr. Bökönyi Anna
Dr. Bökönyi Anna
Gyermekpszichiáter
Dr. Czelecz Judit
Dr. Czelecz Judit
Gyermek-gasztroenterológia
Dr. Daoud Salim
Dr. Daoud Salim
Radiológus
Dr. Gimesi Anna
Dr. Gimesi Anna
Gyermek-gasztroenterológus
Dr. Horváth Dávid
Dr. Horváth Dávid
Csecsemő-és gyermekgyógyászat, gyermek-gasztroenterológia
Dr. Horváth Erzsébet
Dr. Horváth Erzsébet
Csecsemő- és gyermekgyógyász, Gyermekkardiológus
Dr. Huang Wenjing
Dr. Huang Wenjing
Csecsemő és gyermekgyógyász
Dr. Kárász Hajnalka
Dr. Kárász Hajnalka
Germekgyógyász, gyermek pulmonológus
Dr. Kretzer András
Dr. Kretzer András
Gyermekradiológia
Dr. Majoros Tatjána
Dr. Majoros Tatjána
Fül-orr-gégész, Gyermek fül-orr-gégész, Allergológus, Foniáter
Dr. Mánya Eszter
Dr. Mánya Eszter
Csecsemő- és Gyermekgyógyász
Dr. Mikóczi Márió
Dr. Mikóczi Márió
Gyermeksebész
Dr. Pataki Margit
Dr. Pataki Margit
Infektológus, Csecsemő- és gyermekgyógyász
Dr. Putz Réka
Dr. Putz Réka
Gyermekgyógyász
Dr. Rácz Anikó
Dr. Rácz Anikó
Gyermekradiológia
Dr. Szőke Éva
Dr. Szőke Éva
Csecsemő ,- és gyermekgyógyászat
Dr. Szőllősi Anett
Dr. Szőllősi Anett
Germekgyógyász, gyermek pulmonológus
Dr. Zágonyi Kristóf
Dr. Zágonyi Kristóf
Gyermekgyógyász, gyermekneurológus
Prof. Dr. Arató András
Prof. Dr. Arató András
Gyermek-gasztroenterológus
Prof. Dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor
Gyermek fül-orr-gégész
Prof. Dr. Verebély Tibor
Prof. Dr. Verebély Tibor
Gyermeksebész
Prontvai Virág
Prontvai Virág
Gyermekpszichológus
Zentainé Dr. Patócs Barbara Hedvig PhD
Zentainé Dr. Patócs Barbara Hedvig PhD
Csecsemő- és gyermekgyógyász, Gyermekneurológus, klinikai genetikus
Dr. Bense Tamás
Dr. Bense Tamás
Gyermeknefrológus
Dr. Bökönyi Anna
Dr. Bökönyi Anna
Gyermekpszichiáter
Dr. Czelecz Judit
Dr. Czelecz Judit
Gyermek-gasztroenterológia
Dr. Daoud Salim
Dr. Daoud Salim
Radiológus
Dr. Gimesi Anna
Dr. Gimesi Anna
Gyermek-gasztroenterológus
Dr. Horváth Dávid
Dr. Horváth Dávid
Csecsemő-és gyermekgyógyászat, gyermek-gasztroenterológia
Dr. Horváth Erzsébet
Dr. Horváth Erzsébet
Csecsemő- és gyermekgyógyász, Gyermekkardiológus
Dr. Huang Wenjing
Dr. Huang Wenjing
Csecsemő és gyermekgyógyász
Dr. Kárász Hajnalka
Dr. Kárász Hajnalka
Germekgyógyász, gyermek pulmonológus
Dr. Kretzer András
Dr. Kretzer András
Gyermekradiológia
Dr. Majoros Tatjána
Dr. Majoros Tatjána
Fül-orr-gégész, Gyermek fül-orr-gégész, Allergológus, Foniáter
Dr. Mánya Eszter
Dr. Mánya Eszter
Csecsemő- és Gyermekgyógyász
Dr. Mikóczi Márió
Dr. Mikóczi Márió
Gyermeksebész
Dr. Pataki Margit
Dr. Pataki Margit
Infektológus, Csecsemő- és gyermekgyógyász
Dr. Putz Réka
Dr. Putz Réka
Gyermekgyógyász
Dr. Rácz Anikó
Dr. Rácz Anikó
Gyermekradiológia
Dr. Szőke Éva
Dr. Szőke Éva
Csecsemő ,- és gyermekgyógyászat
Dr. Szőllősi Anett
Dr. Szőllősi Anett
Germekgyógyász, gyermek pulmonológus
Dr. Zágonyi Kristóf
Dr. Zágonyi Kristóf
Gyermekgyógyász, gyermekneurológus
Prof. Dr. Arató András
Prof. Dr. Arató András
Gyermek-gasztroenterológus
Prof. Dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor
Gyermek fül-orr-gégész
Prof. Dr. Verebély Tibor
Prof. Dr. Verebély Tibor
Gyermeksebész
Prontvai Virág
Prontvai Virág
Gyermekpszichológus
Zentainé Dr. Patócs Barbara Hedvig PhD
Zentainé Dr. Patócs Barbara Hedvig PhD
Csecsemő- és gyermekgyógyász, Gyermekneurológus, klinikai genetikus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat és táplálkozási tanácsadás (0-2 éves gyermekek számára, Dr. Gimesi Anna)
  59 000 Ft
 • Gyerek gasztroenterológiai kontroll vizsgálat
  33 000 Ft
 • Gyerek gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
  39 000 Ft
 • Gyermek hasi és kismedencei ultrahang
  37 000 Ft
 • Gyermek kardiológiai szakorvosi vizsgálat + szív ultrahang
  57 000 Ft
 • Gyermekgyógyászati kontroll vizsgálat
  32 000 Ft
 • Gyermekgyógyászati professzori kontroll vizsgálat
  36 000 Ft
 • Gyermekgyógyászati professzori konzultáció
  43 000 Ft
 • Gyermekgyógyászati szakorvosi vizsgálat
  37 000 Ft
 • Gyermekpszichológiai kontroll konzultáció
  20 000 Ft
 • Gyermekpszichológiai konzultáció
  25 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek