Gyermekgyógyászat

Szakrendelések

Gyermekgyógyászat

Gyermekgyógyászat A gyermekgyógyászok a csecsemő- és gyerekkorban előforduló veleszületett és szerzett betegségeket vizsgálják és kezelik. A gyermekgyógyászat kiterjedt és fontos területét öleli fel az orvosi szakmának. Fontos jellemzője, hogy a gyermeki szervezet reakciói gyakran eltérnek a felnőtteknél megszokottól. Kiemelt szerepe van emellett a szülő észrevételeinek is a betegségek feltárásában, különösen fiatal korban. A gyermekkor egyes szakaszainak vannak sajátos betegségei, és talán nincs még egy olyan területe az orvostudománynak, ahol a megelőzésnek ilyen fontos szerepe lenne: erre szolgálnak például a védőoltások is.

Gyermekgyógyászati rendeléseinken az alábbi szakterületeken várjuk pácienseinket:

Gyermek gasztroenterológia

A csecsemőkori és a kisdedkori hasfájások, hányások, hasmenések olykor nehéz helyzet elé állítják a szülőket, a gyermekorvosokat. Ezek hátterében számos betegség is állhat, amelyek időben történő kezelésével megakadályozhatjuk a komolyabb problémák kialakulását.

Amivel a leggyakrabban fordulnak gyermek-gasztroenterológushoz ebben a korosztályban:

 • nem megfelelő fejlődés: nem megfelelő súlyfejlődés, étvágytalanság, csecsemőkori bukás

 • reflux (GERD): a gyomortartalom visszaáramlása irritálja és/vagy károsítja a nyelőcső nyálkahártyáját, ezáltal gyulladást és felmaródást okozhat. Gyermekkorban jellemző, hogy a tünetek nem tipikusan emésztőszerviek, hanem különböző formákban jelennek meg. Gyógyszeres vagy nem gyógyszeres kezeléssel a betegség jól kezelhető.

 • ételallergia: az első tünetek már csecsemőkorban is jelentkezhetnek, de később is kialakulhatnak. Tünetei lehetnek: hasmenés, hányás, haspuffadás, véres széklet, csalánkiütés, bőrszárazság, ekcéma, néha, orrfolyás, tüsszögés.

 • felszívódási zavar: a bélrendszer valamely szakaszának megbetegedése váltja ki, és megakadályozza a tápanyagok és a víz felszívódását. Ez válthatja ki a különböző táplálékok iránti intoleranciát és allergiát.

 • laktóz intolerancia: a laktáz enzim hiánya, vagy nem megfelelő működése miatt, a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. A laktózérzékenység legjellemzőbb tünetei a has puffadása, fokozott gáztermelés, illetve ürítés, hasmenés, hasi görcsök.

 • coeliakia (lisztérzékenység): olyan gyulladásos állapot, amelyet a szervezet gluténérzékenysége vált ki. A vékonybél bolyhaink különböző fokú károsodását és következményes felszívódási zavart okoz.

Nagyobb gyermekeknél előforduló gasztroenterológiai betegségek:

 • IBS (irritábilis bél szindróma): visszatérően fellépő hasfájások jellemzik, ezen kívül hasmenéssel, székrekedéssel, fokozott bélgáztermelődéssel jár. Kiváltó oka ismeretlen, de a stressz is szerepet játszhat a kialakulásában.

 • krónikus bélbetegségek: az IBS mellett ide tartozik többek között a colitis ulcerosa és a Crohn-betegség is, melyek gyulladásokkal járnak.

 • májbetegségek: az egyik leggyakoribb, amely gyermekkorban is kialakulhat. Tünetei hasonlóak lehetnek az influenzáéhoz: borzongás, fejfájás, étvágytalanság, néha hasmenés, hasi panaszok, sárgaság.

Sok esetben a különböző hasi panaszok, tünetek mellett bőr, légúti és egyéb szervre, szervekre is kiterjedő, sokszínű tünetegyüttessel találkozunk. A tünetek hátterében sokszor a helytelen táplálkozás és életmód áll, de előfordulhat, hogy a stressz a kiváltó ok.

Megfelelő odafigyeléssel, a szükséges vizsgálatok elvégzésével ezeket a betegségeket, kórképeket jól lehet diagnosztizálni, kezelni. Gyermek-gasztroenterológusaink, Dr. Gimesi Anna és Dr. Arató András sok szeretettel várják pácienseiket rendeléseiken!

Dr. Gimesi Anna az első alkalommal érkező, 0-2 év közötti gyermek és szülője számára táplálkozási tanácsadással kiegészített szakorvosi vizsgálatot tart, melynek időtartama 40 perc.


Gyermek bőrgyógyászat

A bőrgyógyászat a bőr, a haj, a körmök és a bőralatti kötőszövet betegségeinek felismerésével, kivizsgálásával és kezelésével foglalkozik. A bőr tünetei gyakran összefüggenek a szervezet más betegségeivel, ezért mindenképpen oda kell figyelnünk a jelzéseire. A bőrgyógyászat fontos területe a bőrrák szűrése is, illetve elkülönítése a bőr jóindulatú elváltozásaitól.

Bőrgyógyászati vizsgálat menete

A vizsgálat a beteg kórelőzményének felvételével kezdődik: az orvos részletesen kikérdezi a pácienst – illetve szüleit, nagykorú kísérőit - a tüneteiről és korábbi betegségeiről. A korábbi leletek, kezelési lapok hasznos információval szolgálhatnak a kezelőorvos számára, ezért fontos ezeket is magukkal hozni a konzultációra. Ezután következik az elváltozott bőrterület fizikális vizsgálata. A vizsgálat segédeszköze lehet a dermatoszkóp, ami egy nagyítóval és belső világítással ellátott speciális mikroszkóp. Az alapos vizsgálat után a bőrgyógyász javaslatot tesz a probléma kezelésére, vagy szükség esetén további vizsgálatokat is tanácsolhat a betegnek. Az is előfordulhat, hogy a bőrtüneteket valamilyen belső szervi eredetű problémára utalnak, ilyenkor a bőrgyógyász segít eldönteni, hogy milyen szakorvoshoz forduljon. 

Leggyakoribb bőrelváltozások gyerekeknél:

 • Szemölcs: a szemölcsök gyakori típusa a közönséges szemölcs. Ez a bőrelváltozás az ujjakon, talpon, végtagokon alakulhat ki. Másik típusa a futószemölcs, ami leggyakrabban az arcon vagy a végtagokon jelenik meg és rendkívül gyorsan képes terjedni. Az uszodaszemölcs vírus által terjedő elváltozás, ami viszketéssel járhat.

 • Anyajegy: megjelenésük, méretük és színük eltérő lehet. Az anyajegyek egy részéből melanoma (rosszindulatú daganat) alakulhat ki, ezért fontos a rendszeres ellenőrzésük. Ha anyajegyén bármilyen változást tapasztal, érdemes minél előbb orvoshoz fordulnia.

 • Kiütések: A bőrfelszínen megjelenő kiütéseknek különféle okai lehetnek: okozhatja vírus is, vagy ételallergia, ezért a pontos meghatározáshoz és hatékony kezeléséhez a bőrgyógyászati vizsgálat elengedhetetlen.

 • Ekcéma (dermatitisz): Az ekcéma a bőr gyulladással járó betegsége, amely száraz, piros, erősen viszkető érzéssel, majd apró hólyagok kialakulásával jár, majd a vakarás következtében apró sebek, pörkök, illetve hámlás jelenhet meg. A gyermekkori ekcéma kezelése kiemelten fontos, mert így akár a későbbiekben esetlegesen kialakuló légúti panaszok (asztma, szénanátha, hörghurut) is megelőzhetők.

 • Akne: Az akne egy serdülőkorban kialakuló bőrbetegség, melynek során a szőrtüszőket - a bőr pórusait - elhalt hámsejtek és faggyú tömíti el – általában az arcon. Ennek következtében először zárt mitesszerek jelentkeznek, amik idővel gennyes hólyagocskákká fejlődnek. Megfelelő kezelés nélkül akár hegeket is hagyhatnak, bőrgyógyász által gondozva azonban sikerrel megelőzhetők a maradandó bőrhibák.

 • Hajhullás: Az általánosan, vagy foltokban jelentkező hajhullásnak különböző okai lehetnek, okozhatja anyagcserezavar, gombás fertőzés, a szervezetben lévő bakteriális góc (például mandulagyulladás), vagy vashiányos vérszegénység is, de a gyermekkel minden esetben érdemes bőrgyógyász szakorvoshoz is fordulni.

Bőrgyógyászati kezelési lehetőségek:

A bőrgyógyászati elváltozások kezelése azok típusától és méretétől függően eltérő lehet.

 • Diatermia: az elektromos áram koncentrált hőhatásán alapuló szövetleválasztási eljárás és vérzéscsillapítás.

 • Bőrelváltozás eltávolítása Volkmann kanállal: bizonyos bőrelváltozások eltávolíthatóak egy speciális éles eszközzel is, Volkmann kanállal.

 • Kryo kezelés: a kryo terápia egy fagyasztásos eljárás, amely során az eltávolítani kívánt bőrszövetet annak fagyásáig hűtjük folyékony nitrogénnal, amitől elpusztul, így a helyén ép, új bőr képződhet.

Bizonyos bőrelváltozások, anyajegyek esetében indokolt lehet azok rendszeres ellenőrzése, illetve fotó-dokumentációja. A felvételek segítségével nyomon követhető az anyajegy változása, így időben felismerhető lehet, ha kóros elváltozásról van szó.


Gyermek kardiológia

A gyermekkardiológia az újszülött-, csecsemő- és gyermekkori veleszületett szívfejlődési rendellenességekkel és a szerzett szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozik. A szerzett betegségek közé tartoznak például a gyulladásos betegségek, a szívritmuszavarok és a szívizom betegségei. A leggyakrabban előforduló veleszületett szívbetegségek a sövényhiányok. Szinte minden kardiológiai betegség kezelhető műtéttel vagy gyógyszeresen, de mint bármilyen más kórképnél, itt is fontos a probléma korai felismerése.

Milyen tünetekre érdemes odafigyelni?

 • Ajkak, körömágy, bőr szürkés elszíneződése
 • Súlygyarapodás elmaradása, étvágytalanság
 • Fáradékonyság
 • Terhelésre jelentkező szívtáji panaszok
 • Szapora légzés, nehézlégzés

Kik veszélyeztetettek?

 • Akiknek a családjában többször előfordult szívbetegség
 • Kis súlyú koraszülöttek
 • Túlsúlyos gyermekek

Gyermekkardiológiai konzultáció

Gyermekkardiológia konzultáció során a szakorvos tájékozódik a gyermek panaszairól, korábbi betegségeiről és arra is rákérdez, hogy a családban előfordult-e már szívbetegség. Ezt követi a fizikális vizsgálat, ami után további vizsgálatokat is javasolhat az orvos a pontos diagnózis felállítása érdekében.

Gyermek kardiológiai komplex vizsgálat + szív ultrahang

Komplex vizsgálat során a fizikális vizsgálat kiegészül további műszeres eljárásokkal és szív ultrahang vizsgálattal is. A vizsgálatok nem járnak fájdalommal, csupán szokatlan helyzetet jelenthetnek a gyermek számára. A kardiológus felkeresése előtt a szülőnek érdemes a gyermek életkorának megfelelő szinten megbeszélni vele, hogy mire számíthat a vizsgálat során.


Gyermek nefrológia

A nefrológia a vesék működésével, illetve annak zavarával foglalkozó belgyógyászati szakterület. A gyermeknefrológus szakorvos a vese működésének eltéréseit vizsgálja és gyógyítja, ide tartoznak a húgyutak anatómiai rendellenességei, a húgyuti fertőzések és a vizelettartási zavarok (például szobatisztaság kialakulásának zavarai, egy koron túl is fellépő éjszakai ágybavizelés).


Gyermek fül-orr-gégészet
Gyermek sebészet
Gyermek tüdőgyógyászat és légúti allergológia (pulmonológia)

A légúti tünetek hátterében felmerülő okok tisztázása a gyermekek esetében is nagyon fontos, mert ennek megfelelően speciális kezeléssel segíteni tudunk a tünetek megszüntetésében.

Közösségbe járó gyermekeknél gyakoriak a vírus- és bakteriális infekciók okozta légúti betegségek, de ha egy éven belül a háziorvos már az 5 - 6. antibiotikus kúrát írja fel, akkor gondolni kell más betegségekre is. Ilyenkor érdemes felkeresni egy gyermektüdőgyógyászt, allergológust, immunológust. A gátolt orrlégzés, állandó köhögés, fulladás megviseli a gyermeket, mert nem tud aludni, fáradékony, csökken a koncentráló képessége. Megfelelő gyógyszeres kezeléssel, illetve a kiváltó okok ismeretében azok kiiktatásával sokat segíthetünk.

Az allergiás betegségek kora gyermekkortól egymást követően fellépő megjelenéseit hívjuk atópiás menetelésnek. Ennek első fázisa a csecsemőkorban fellépő ekcéma. Ezt követi óvodáskorban az asztma, majd iskolás korban a az allergiás nátha. Ha az allergiás nátha tünetei nyáron, jóidőben jelennek meg, akkor virágporok kiváltotta allergiára kell gondolni. Ha a nátha egész évben fennáll, az okok között szerepelhet a háziporatka, a penészgomba, vagy állatok szőre, nyála, ürüléke.

A gyermektüdőgyógyászati ambulancián lehetőség van bőrpróba elvégzésére a légúti és az ételallergiák azonosítására. A légzésfunkciós és képalkotó vizsgálatok elvégzésével felismerhetők a tüdőben lévő elváltozások. Laborvizsgálatokkal igazolható az immunhiányos állapot, ami szintén ismétlődő légúti tünetek okozója lehet.

A Duna Medical Centerben várjuk a legfiatalabb pácienseket is tűdőgyógyászati szakrendelésünkön, ahol kiemelten foglalkozunk az alábbi problémákkal: 

 • asztma, szénanátha
 • allergiás bőrelváltozások
 • rovarcsípés allergia
 • tüdőgyulladás
 • arcüreggyulladás
 • krupp
 • laringitis
 • bronchitis
 • csalánkiütés

Dr. Bense Tamás
Dr. Bense Tamás
Gyermeknefrológus
Dr. Gimesi Anna
Dr. Gimesi Anna
Gyermek-gasztroenterológus
Dr. Horváth Erzsébet
Dr. Horváth Erzsébet
Csecsemő- és gyermekgyógyász, Gyermekkardiológus
Dr. Majoros Tatjána
Dr. Majoros Tatjána
Fül-orr-gégész, Gyermek fül-orr-gégész, Allergeológus, Foniáter
Dr. Mikóczi Márió
Dr. Mikóczi Márió
Gyermeksebész
Dr. Papp Borbála
Dr. Papp Borbála
Radiológus
Dr. Pataki Margit
Dr. Pataki Margit
Infektológus, Csecsemő- és gyermekgyógyász
Prof. Dr. Arató András
Prof. Dr. Arató András
Gyermek-gasztroenterológus
Prof. Dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor
Gyermek fül-orr-gégész
Prof. Dr. Verebély Tibor
Prof. Dr. Verebély Tibor
Gyermeksebész
Dr. Bense Tamás
Dr. Bense Tamás
Gyermeknefrológus
Dr. Gimesi Anna
Dr. Gimesi Anna
Gyermek-gasztroenterológus
Dr. Horváth Erzsébet
Dr. Horváth Erzsébet
Csecsemő- és gyermekgyógyász, Gyermekkardiológus
Dr. Majoros Tatjána
Dr. Majoros Tatjána
Fül-orr-gégész, Gyermek fül-orr-gégész, Allergeológus, Foniáter
Dr. Mikóczi Márió
Dr. Mikóczi Márió
Gyermeksebész
Dr. Papp Borbála
Dr. Papp Borbála
Radiológus
Dr. Pataki Margit
Dr. Pataki Margit
Infektológus, Csecsemő- és gyermekgyógyász
Prof. Dr. Arató András
Prof. Dr. Arató András
Gyermek-gasztroenterológus
Prof. Dr. Katona Gábor
Prof. Dr. Katona Gábor
Gyermek fül-orr-gégész
Prof. Dr. Verebély Tibor
Prof. Dr. Verebély Tibor
Gyermeksebész
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Csecsemő 2-3 régiós ultrahang szűrés
  31 800 Ft
 • Gasztroenterológiai kontroll vizsgálat
  29 500 Ft
 • Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat
  35 000 Ft
 • Gasztroenterológiai szakorvosi vizsgálat és táplálkozási tanácsadás (0-2 éves gyermekek számára, Dr. Gimesi Anna)
  52 800 Ft
 • Gyermek hasi és kismedencei ultrahang
  31 800 Ft
 • Gyermek kardiológiai szakorvosi vizsgálat + szív ultrahang
  51 200 Ft
 • Gyermekgyógyászati kontroll vizsgálat
  29 000 Ft
 • Gyermekgyógyászati professzori kontroll vizsgálat
  32 500 Ft
 • Gyermekgyógyászati professzori konzultáció
  38 500 Ft
 • Gyermekgyógyászati szakorvosi vizsgálat
  33 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek