Kardiológia

Szakrendelések

Kardiológia

Kardiológia A kardiológia a szív működésével és a hozzá kapcsolható betegségekkel foglalkozó orvosi tudomány. Az orvostudomány fejlődésével a belgyógyászatból fejlődött ki és vált annak szakterületévé ez a szív mellett, az érrendszerrel is foglalkozó ágazat.

Mivel szívünk az egyik központi szervünk, amely naponta több mint 100.000 alkalommal húzódik össze, és gondoskodik arról, hogy testünk összes sejtje elegendő oxigénhez és tápanyaghoz jusson, nagyon fontos, hogy minden általa adott jelzésre odafigyeljünk. Az egyik leggyakoribb halálok a szívinfarktus, amely a szív- és érrendszeri betegségekhez köthető. Így amennyiben szívünkkel kapcsolatos problémát vagy fájdalmat észlelünk, minden esetben ajánlatos haladéktalanul kardiológus szakemberhez fordulni és kivizsgáláson részt venni, mert a korai probléma- és betegségfelismerés akár azonnali életet is menthet.

A kardiológia számos, gyakran életveszélyes állapot kezelését és megelőzését tűzte ki célul. Tárgykörébe tartoznak például az alábbi problémák:

 • Ritmuszavarok
 • Koszorúerek betegségei
 • Szívbillentyűk rendellenességei
 • Magasvérnyomás betegség
 • A szívizom és a szívburkok gyulladásos megbetegedései
 • A vérzsírok eltérései 

Számtalan nem invazív eljárás segíti a diagnózis felállítását, melyek segítségével kardiológus szakorvosaink átfogóbb, részletesebb képet kaphatnak a beteg konkrét problémájáról. A szakemberek közelebb kerülhetnek a probléma forrásához az EKG, a terheléses EKG vizsgálat, a szívultrahang, a 24 órás vérnyomás-, illetve EKG monitorozás segítségével. Természetesen minden orvosi géppel történő vizsgálatot és képalkotó eljárást a részletes kórelőzmény, a korábbi betegségek feltárása előzi meg.

A Duna Medical Centerben az alábbi kardiológiai szakellátásokat végezzük el:

Kardiológiai konzultáció

A kardiológiai konzultáción a felmerülő panaszokat szakorvos kollégáink meghallgatják, és megismerve a kórelőzményeket, illetve áttekintve az esetleges korábbi vizsgálatok eredményeit, ismertetik a beteggel a további teendőket, például javaslatot tesznek a fizikai vizsgálatokon való részvételre, és tanáccsal látják el a pácienst a továbbiakra vonatkozóan. A kardiológiai konzultáció magában foglalja a szív fonendoszópos vizsgálatát és az EKG készítését is, valamint kiegészülhet az alább részletezett ultrahangvizsgálattal.

Szívultrahang-vizsgálat

Ultrahangos képalkotó eljárás, amely során mozgóképet nyernek a szívről, így vizsgálhatóvá válnak a szívüregek, az azokat határoló falak, a billentyűk és a szívburok is. A szívultrahang-vizsgálattal kimutathatóak például, az infarktus utáni falmozgási zavarok, hegesedés, billentyűbetegségek, a szívüregek közti kóros irányú véráramlás, a szívburokban felgyülemlett folyadék vagy a szív üregeiben kialakult vérrög. A vizsgálat nem jár semmilyen káros hatással az emberi szervezetre vonatkozóan, és teljesen fájdalommentes.

ABPM (24 órás vérnyomásmérés) szakorvosi kiértékeléssel

A 24 órás vérnyomásmérés keretein belül a páciens kap egy készüléket, mely meghatározott időközönként automatikusan vérnyomásméréseket végez. A mérések alatt a páciens folytathatja mindennapos rutinját, nincs külön tevékenység, melyet el kellene végeznie a készülék üzemelése alatt.

A vérnyomásmérés során a betegnek eseménynaplót kell vezetnie tevékenységeiről, így fel kell jegyeznie, mikor érte esetleges stresszhatás, vagy végzett nagyobb fizikai jelenlétet megkövetelő tevékenységet, és le kell írnia azt is, van-e bármikor bármilyen panasza.

Az eredmények kiértékelése orvosi konzultáció alkalmával történik meg.

A vizsgálat segítségével kimutatható a tartós vérnyomás-emelkedés, alkalmas a vérnyomáscsökkentő terápia ellenőrzésére, képes monitorozni a néhány percig tartó vérnyomáskiugrásokat és az éjszakai vérnyomáscsökkenés hiányát vagy túlzott fokát is, és jelentős szerepe van a magasvérnyomás-betegség diagnózisának felállításban.

Az ABPM eljárással kiküszöbölhető a „fehér köpeny szindróma” is. Az orvosi vizsgálatok során ugyanis a páciens általában feszültebb, az orvosi jelenlét negatívan hat vérnyomására, ami olykor emelkedett szintűvé is válhat. A készülék napközbeni használatával azonban nem kell stresszelnie a vizsgálat miatt, így az eszköz a hétköznapi körülmények között mért adatokat tudja mérni és szolgáltatni.

Holter EKG vizsgálat

Egyes betegségekről a Holter EKG vizsgálat segítségével kaphatunk átfogóbb képet, melynek működése hasonló a sima EKG vizsgálat készülékéhez. Ezzel a vizsgálattal a szív elektromos tevékenységét monitorozzuk 24 órán keresztül. A készülék az elektromos jeleket rögzíti, melyek a szívből érkeznek. A mérések alatt a páciens a napi megszokott tevékenységeit folytathatja, azonban a szakorvos kérheti, hogy a készülék üzemideje alatti tevékenységeit saját maga is rögzítse naplózva. Mivel a páciens ilyenkor mellkasra helyezhető elektródákat kap, a vizsgálat egész ideje alatt nem érheti víz a kérdéses területen, így a Holter EKG vizsgálat alatt a fürdés tilos. A folyamatos monitorozás végett az eszközt végig viselni kell. Az eszközt az övre csatolva vagy nyakba akasztva lehet viselni, a mindennapi tevékenységeket nem gátolja. Az eljárás alkalmas különböző, csak időszakosan kialakuló szívritmuszavarok kimutatására, illetve szabálytalan szívműködés, szédülés, ájulás vagy mellkasi fájdalom kivizsgálására is.

Dr. Boskó Mónika
Dr. Boskó Mónika
Kardiológus, Belgyógyász
Dr. Czigány Anna
Dr. Czigány Anna
Kardiológus, Belgyógyász
Dr. Herendi Ildikó
Dr. Herendi Ildikó
Kardiológus
Dr. Kőhalmi Zoltán
Dr. Kőhalmi Zoltán
Kardiológus, belgyógyász
Dr. Kollár Ágnes
Dr. Kollár Ágnes
Kardiológus
Dr. Temesvári András
Dr. Temesvári András
Kardiológus
Dr. Boskó Mónika
Dr. Boskó Mónika
Kardiológus, Belgyógyász
Dr. Czigány Anna
Dr. Czigány Anna
Kardiológus, Belgyógyász
Dr. Herendi Ildikó
Dr. Herendi Ildikó
Kardiológus
Dr. Kőhalmi Zoltán
Dr. Kőhalmi Zoltán
Kardiológus, belgyógyász
Dr. Kollár Ágnes
Dr. Kollár Ágnes
Kardiológus
Dr. Temesvári András
Dr. Temesvári András
Kardiológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • ABPM (24 órás vérnyomásmérés) szakorvosi kiértékeléssel
  33 000 Ft
 • Holter EKG vizsgálat
  49 000 Ft
 • Kardiológiai kontroll vizsgálat
  32 000 Ft
 • Kardiológiai szakorvosi konzultáció (szív ultrahang nélkül)
  37 000 Ft
 • Kardiológiai szakorvosi vizsgálat + szív ultrahang
  57 000 Ft
 • Terheléses EKG (szakorvosi vizsgálat kiegészítéseként)
  49 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek