Onkológiai műtétek

Nőgyógyászati műtétek

Onkológiai műtétek

Onkológiai műtétek A nőgyógyászati daganatos betegségek nagy részére létezik ma már gyógymód, a felépülés esélye azonban jelentősen függ attól, milyen stádiumban ismerik fel a betegséget és kezdik meg a kezelést. A rosszindulatú elváltozás gyógyításának legtöbbször része a műtét is, és ma már a szakértelemmel megválasztott és kivitelezett beavatkozás jó eséllyel kínál gyógyulást.

Emlődaganat és sentinel nyirokcsomó műtét

Az emlő rosszindulatú daganatának kimetszése során megvizsgáljuk az úgynevezett „őrszem” – sentinel- nyirokcsomókat is. A mell esetében viszonylag nagy biztonsággal meghatározható, hogy az adott daganatos gócból melyik nyirokcsomók irányába terjedhet a daganat. A daganat utáni első, szakszóval őrszem (sentinel) nyirokcsomó(k) megkeresése és vizsgálata nagy jelentőséggel bír a rák előrehaladottságának megállapításában.

A műtét menete

A műtétet altatásban végezzük. A műtét során egy megfelelő méretű bemetszést ejtünk az emlőn az előzetes tervek alapján. Az emlődaganattal együtt az azt körülvevő ép szövetet is eltávolítjuk. Ha a daganat nem tapintható, a műtét előtt az eltávolítandó terület megjelölésével lokalizáljuk a daganat pontos helyzetét. Ez több módon is megtörténhet: ultrahang vagy mammográfia vezérléssel, egy vékony drót segítségével, vagy kis mennyiségű radioaktív jelölőanyag beadásával.

A T1, T2, T3 méretű emlőtumorok esetében, amikor nincs még igazolt áttét a hónalj területére, általában a mellben kialakult daganat eltávolításával együtt kerül sor az őrszem nyirokcsomó eltávolítására is. Ezeknek a nyirokcsomóknak a gyors mikroszkópos patológiai vizsgálata már az operáció alatt megtörténhet, vagy részletes szövettani vizsgálatra küldjük, melynek eredménye a betegség kimenetelének egyik legfontosabb mutatója. Ha a vizsgált nyirokcsomókban nem láthatók rákos sejtek, feltételezhetjük, hogy a továbbiakban sincs. Így nem szükséges a további nyirokcsomókat, vagy a teljes nyirokcsomóláncot eltávolítani, gyorsabb a felépülés, kevesebb a fájdalom és a kockázat.

Az emlődaganat teljes emlőeltávolító műtéttel (masztektómia) is kezelhető, és sor kerülhet az összes hónalji nyirokcsomó eltávolítására is, függően az állapot előrehaladottságától és a páciens egyéni adottságaitól.


Petefészek kétoldali eltávolítása

A bilaterális oophorectomia vagy ovariectomia egy sebészeti beavatkozás, mely során mindkét petefészek eltávolításra kerül. 

Petefészek eltávolítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalók

Igazolt petefészekrák esetén, vagy ha annak kialakulására nagy a rizikó, a beavatkozást a petevezetők eltávolítására is kiterjesztjük.

A műtét kockázatai

A petefészekeltávolítás egy viszonylag biztonságos eljárás, ami kis eséllyel okoz komplikációkat, melyek az alábbiak lehetnek:

 • vérzés
 • fertőzés
 • a környező szervek sérülése
 • a tumor szétesése és a kiszabadult daganatos sejtek szóródása
 • petefészeksejtek visszamaradása a műtétet követően, mely endometriózis esetén, menopauza előtt álló nőknél ismét tünetekkel járhat (pl. kismedencei, alhasi fájdalom)
 • bélelzáródás

Mindkét petefészek eltávolítása esetén – termékeny korú nők esetében – azonnal beáll a menopauza állapota. A női hormonok csökkent szintje okozza ilyenkor a tüneteket:

 • hőhullámok
 • hüvelyszárazság
 • depresszió
 • szívbetegségre való fokozott hajlam
 • memóriaromlás
 • csökkent libidó
 • csontritkulás, csonttörések

A fenti tünetek kezelésére hormonterápia jöhet szóba, melyet általában 50 éves korig folytatunk.

Hogyan készüljön fel a műtétre?

A műtét előtt orvosa az alábbi tanácsokat adhatja, melyek betartása elősegítheti annak sikerességét:

 • egy hashajtó oldat elfogyasztása a műtét előtti napon, mely segít a belek megtisztításában
 • a műtét napján (illetve a műtét előtti 8-12 órában) ne fogyasszon ételt, és a folyadékbevitelét is korlátozza
 • a rendszeresen szedett gyógyszerek elvételre, vagy más gyógyszerekre történő átállításra kerülhetnek a műtét előtt és azt követően
 • szükség lehet részletes ultrahang és/ vagy CT vizsgálatra a beavatkozás pontos megtervezése céljából

Hogyan tervezzen a kórházi benntartózkodásra?

Oophorectomiát követően néhány napos bentfekvés szükséges lehet. A benntartózkodás ideje függ a beavatkozás típusától (laparotómia, laparoszkópia), indikációjától és a páciens általános egészségi állapotától. Kezelőorvosa adhat személyre szabott információt a bennfekvés szükséges időtartamáról.

Hogyan készülhet fel már a műtét előtt az esetleges meddőségre?

Ha a műtétet követően is szeretne gyermeket vállalni, konzultáljon orvosával ennek lehetőségéről. Ha mindkét petefészek eltávolításra kerül, de a méhe bennmarad, Ön továbbra is teherbe eshet asszisztált reprodukciós módszerek segítségével. Egy fertilitási szakember segíthet a mikéntjében.

A műtét lehetséges módja:

A műtétet altatásban végezzük. A beavatkozásnak két módja van:

 • Hagyományos, nyílt hasi műtét (laparotómia): laparotómia során a hasfalon történt bemetszés által nyitunk utat a petefészkek felé. A sebész leválasztja a petefészket az ellátó erekről és a környező szövetekről, majd eltávolítja azt.
 • Laparoszkópia, kulcslyuksebészet: laparoszkópia során a hasüregi szerveket a hasfalon ejtett 3 vagy 4 kis méretű metszés útján, speciális eszközökkel érhetjük el. A sebész az első lyukon egy kamerát, a többin pedig a műtét elvégzéséhez szükséges eszközöket helyezi be. Ezek segítségével a petefészkek leválasztásra kerülnek az ellátó vérerekről, majd egy zacskóba helyezve eltávolításra kerülnek az egyik kis lyukon keresztül.

A műtét módjának kiválasztása a háttérben meghúzódó betegség jellegétől függ. A laparoszkópos módszer kevesebb műtétet követő fájdalommal és rövidebb felépülési idővel jár, ám daganatok esetében általában a laparotómia a biztonságosabb eljárás. Néha az is előfordulhat, hogy a laparoszkópia konvertálásra kerül a beavatkozás közben nyílt műtétté (pl. nagy kiterjedésű daganat vagy a műtét során fellépő súlyosabb vérzés esetén).

A műtétet követően a következőkre számíthat:

 • az altatószer hatásának megszűnéséig megfigyelés alatt fogjuk tartani
 • ezután a szobájában helyezzük el, ahol a műtét típusától függően 24 óráig-néhány napig kell bent maradnia
 • a lábadozás során a lehető leghamarabb igyekezzék mozogni, felkelni, hiszen ez elősegíti a gyorsabb gyógyulást
 • a lábadozás ideje a beavatkozás típusától, indikációjától és az Ön általános állapotától függ
 • a műtétet követően átlagosan 6 héttel a legtöbb páciens már visszatérhet a műtétet megelőző teendőihez, aktivitásához; sőt ez az idő két hétre is csökkenhet laparoszkópos beavatkozás esetén

Adnexectomia (salpingo-oophorectomia)

Az adnexectomia vagy salpingo-oophorectomia a petefészek és a petevezető egyidejű műtéti eltávolítását jelenti. A beavatkozást legtöbbször igazolt petefészekrák esetén végezzük.

A petefészek rosszindulatú daganata kezdeti stádiumban tünetszegény, így jelenlétére csak a hüvelyi ultrahang és a vérvizsgálattal mérhető tumormarkerek (CA-125 és HE-4) kimutatása által következtethetünk. Biztos diagnózishoz azonban az exploratív laparotómia (un. vizsgálódó hasmetszés) és a fagyasztásos módszerrel készített szövettani eredmény birtokában juthatunk, mely segítségével kirajzolódik a műtét pontos menete. A beavatkozást rosszindulatú tumor esetén szinte kizárólag laparotómiás behatolás útján végezhető. A tumor kiterjedésének mértékétől függően a méh, a kismedencei és hasi nyirokcsomók és a cseplesz (hashártya) egy része is eltávolításra kerülhet. Távoli áttét esetén kemoterápia és besugárzás is szóba jöhet, mint kezelési alternatíva, mely történhet a műtét előtt vagy után. 

A műtét egyéb lehetséges indikációiról, menetéről és a vele kapcsolatos tudnivalókról részletesen a petefészek eltávolításnál olvashat.

Para-aortic Block Dissection

Rosszindulatú nőgyógyászati daganatok (méhnyakrák, méhtestrák/endometriumkarcinóma, petefészekrák) előrehaladott stádiumban többek között az aorta, vagyis a fő verőér hasi szakaszán lévő nyirokcsomókba áttétet adhatnak. Ezen áttétek és a tumoros szerv eltávolítása lehet a gyógyulás alapja. A paraaortalis block dissectiot és a tumorindító szerv kivételét egy időben, tehát azonos műtét keretében végezzük. A műtét elvégzésének módjáról részletes tájékoztatást olvashat ide kattintva a méheltávolítás (hysterectomia) műtétnél, illetve itt, ezen az oldalon a petefészek eltávolításról szóló fejezetben.

Összetett nőgyógyászati műtétek

Összetett nőgyógyászati műtétek alatt azokat a – túlnyomórészt onkológiai okból szükségessé váló - műtéteket értjük, amelyek során egyszerre több szervet, esetleg több szakterületet is érintő beavatkozást végzünk. Daganatos megbetegedés esetén fennállhat több női nemi szerv érintettsége, így szükség lehet pl. a petefészek és petevezető, valamint a méh részleges, egyszerre történő eltávolítására. Ugyanakkor a nőgyógyászati alapbetegség mellett érintett lehet a pl. bélrendszer vagy a húgyhólyag, húgyvezeték is, az operáló sebésznek tehát ismernie kell a határterületek sebészetét is.

Összetett műtéteket végző nőgyógyász sebész szakorvosaink komoly szakmai felkészültséggel és tapasztalattal, a legfejlettebb eszközparkkal és kórházi háttérrel végzik el a legmélyebb szaktudást igénylő beavatkozásokat is.

Dr. Artner Attila
Dr. Artner Attila
Nőgyógyász
Dr. Bencsik András
Dr. Bencsik András
Szülész-nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Diker Binyamin
Dr. Diker Binyamin
Nőgyógyász
Dr. Gerő György
Dr. Gerő György
Nőgyógyász
Dr. Hartman Gábor
Dr. Hartman Gábor
Szülész-nőgyógyász
Dr. Krasznai István
Dr. Krasznai István
Szülész-nőgyógyász
Dr. Magyar Zoltán
Dr. Magyar Zoltán
Szülész-nőgyógyász - nem tart rendelést
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Nőgyógyász, Onkológus
Dr. Mészáros László
Dr. Mészáros László
Nőgyógyász
Dr. Molnár-G. Béla
Dr. Molnár-G. Béla
Nőgyógyász
Dr. Novák Zoltán
Dr. Novák Zoltán
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Orbán László György
Dr. Orbán László György
Nőgyógyász, Onkológus - Csak operáló orvos
Dr. Ruttner Zoltán
Dr. Ruttner Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Sobel Gábor Balázs
Dr. Sobel Gábor Balázs
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Szakács Zoltán
Dr. Szakács Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Tarnai László
Dr. Tarnai László
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Telek Tamás
Dr. Telek Tamás
Szülész-nőgyógyász
Dr. Tóth Károly Sándor
Dr. Tóth Károly Sándor
Nőgyógyász
Dr. Vermes Gábor
Dr. Vermes Gábor
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Prof. Dr. Ungár László
Prof. Dr. Ungár László
Nőgyógyász, Onkológus
Dr. Artner Attila
Dr. Artner Attila
Nőgyógyász
Dr. Bencsik András
Dr. Bencsik András
Szülész-nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Diker Binyamin
Dr. Diker Binyamin
Nőgyógyász
Dr. Gerő György
Dr. Gerő György
Nőgyógyász
Dr. Hartman Gábor
Dr. Hartman Gábor
Szülész-nőgyógyász
Dr. Krasznai István
Dr. Krasznai István
Szülész-nőgyógyász
Dr. Magyar Zoltán
Dr. Magyar Zoltán
Szülész-nőgyógyász - nem tart rendelést
Dr. Máté Szabolcs
Dr. Máté Szabolcs
Nőgyógyász, Onkológus
Dr. Mészáros László
Dr. Mészáros László
Nőgyógyász
Dr. Molnár-G. Béla
Dr. Molnár-G. Béla
Nőgyógyász
Dr. Novák Zoltán
Dr. Novák Zoltán
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Orbán László György
Dr. Orbán László György
Nőgyógyász, Onkológus - Csak operáló orvos
Dr. Ruttner Zoltán
Dr. Ruttner Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Sobel Gábor Balázs
Dr. Sobel Gábor Balázs
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Szakács Zoltán
Dr. Szakács Zoltán
Nőgyógyász
Dr. Tarnai László
Dr. Tarnai László
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Dr. Telek Tamás
Dr. Telek Tamás
Szülész-nőgyógyász
Dr. Tóth Károly Sándor
Dr. Tóth Károly Sándor
Nőgyógyász
Dr. Vermes Gábor
Dr. Vermes Gábor
Nőgyógyász - csak operáló orvos
Prof. Dr. Ungár László
Prof. Dr. Ungár László
Nőgyógyász, Onkológus
Szakorvosok böngészése

Árak
 • Melanoma/emlőgóc kimetszés + sentinel
  1 041 000 Ft
 • Paraaortalis block dissectio
  1 467 000 Ft
 • Petefészek kétoldali eltávolítása
  856 000 Ft
 • Salpingo-oophorectomia egyoldali
  720 000 Ft
Az árak tájékoztató jellegűek