Hírek

Hírek

4 hónappal a gyomorbypass műtét után…

2021-12-17
Sinkó Melindával készítettünk már korábban interjút, 6 héttel a testsúlycsökkentő gyomorbypass műtétje után. Azóta újabb hetek teltek el, és ismét megkérdeztük őt: hogy érzi magát most?
4 hónappal a gyomorbypass műtét után…

SM: Nagyon jól érzem magam, szépen fogyok, jelenleg 69-70 kg körül állok. Minden ruhám és cipőm nagy: a korábbi 48-50-es méret helyett 40-42-es méretet hordok, és a lábam mérete is egy számmal kisebb lett. A bőröm a karomon ugyan lóg, de nem bánom, a hasamon van még zsírréteg, azon dolgozom, a tokám viszont eltűnt.

DMC: A külső változás lenyűgöző, de szívesen mögé is néznénk…

SM: Reggel mérek vércukrot, az érték általában 5,9-6,9 között van, rosszullétem emiatt nincs. Ugyanígy nem jelentkezik se hányinger, se hányás. A székeléssel vannak még gondjaim, de próbálkozom, hogy beálljon a normális ütem.

Vitaminokat jelenleg csak általánosságban szedek (C, D, cink, szelén, B12). Megvárom a vérvizsgálat eredményét, az dönti majd el, kell-e egyéb pótlás.

DMC: Fontos, hogy a bypass műtéten átesettek (is) sok folyadékot fogyasszanak. Hogy áll Ön ezzel?

SM: Sajnos a vízfogyasztásom katasztrófa. Elfelejtek inni, nem érzek szomjúságot, de igyekszem, hogy legalább 1,5-2 liter meglegyen naponta. Ritkán, de sikerül a 2,5 liter. A cukros üdítőket és szénsavas vizet viszont teljesen elhagytam.

DMC: Mit tart fontosnak az étkezéséről elmondani az olvasóknak?

SM: Igyekszem minden étkezést azonos időben bonyolítani, erre megtanított a több éves cukorbetegség. Étkezést nem hagyok ki. Reggelire általában 25 g ketogén müzlit eszem 30 ml zabtejjel. Tízórait nem eszem. Ebédre mindig valamilyen húst eszem, salátával, párolt zöldséggel, szénhidrátcsökkentett tésztával. Az uzsonna kimarad, vagy nagy ritkán CH csökkentett/mentes palacsintát/waffelt csinálok, de ezt csak inkább hétvégén. Hozzáteszem, egynek a felét tudom csak megenni. Vacsorára szintén húst zöldséggel, nagyon ritkán egy teljes kiőrlésű 60 g körüli zsemlével. Salátaönteteket edzőtermi boltokban veszek, zéró kalóriásakat.

DMC: Változott-e jelentősen az ízlése, az étkezési szokásai a műtét óta?

SM: Szendvicset már egyáltalán nem tudok enni, és nem mennek a sonkák, a joghurtok, a pudingok sem (pedig az első két hónapban csak ezt ettem). Nem tudom megenni a tonhalat, azonnal dumpingolok (puffadás, hányás az étkezést követően – a szerk), két falat után. Nem nagyon tudom megenni a marhahúst sem.

Lazac, csirke, sertés, csirkemáj (imádom), nyúlhús, pulyka jöhet. Legszívesebben most mindenhez húst ennék :)

Igyekeztem elhagyni a fehérlisztet, (nagyon ritkán), rizst (soha), krumplit (nagyon ritkán, inkább csak kóstolva), tésztát (soha nem eszem). Változás az is, hogy ettem már főzeléket és nem kellett hozzá kenyér! Amit lehet, mandulaliszttel vagy kókuszliszttel készítek, esetleg CH csökkentett liszttel (de ebben sok az adalékanyag).

Kedvelem az erős ízeket. Curry, csípős lehet, és a káposzta sem bántja a gyomrom. De a tojás......... azt szinte már semmiben nem tudom megenni...

DMC: Mi a helyzet a kávéval, édességekkel?

SM: A kávézáshoz visszatértem, bár talán kevesebb mennyiségben. Egy szem édesítőt teszek a presszókávéba és zabtejet vagy mandulatejet, de csak egy kávéskanállal. Gyakrabban porkávét iszom inkább.

Sütit csinálok, ha megkívánom, amerikai oldalakról mentett ketogén receptekből. De nem jellemző, inkább csak mint alternatíva jut eszembe, ritkán.

DMC: Többször említette a ketogén diétát. Mondhatjuk, hogy ez a fő diéta-vonal, amit követ?

SM: Nagyrész igyekszem ketogén diéta szerint étkezni, és inkább a bevitt szénhidrát mennyiségre ügyelek, mint a kalóriára. De arra is figyelek, hogy 150-200 g-nál többet egyszerre ne egyek, bár nem is igen tudok. A szemem enné, talán ki is szedem a tányérra, de végül aztán nem tudom megenni.

DMC: Belefér a sport is az életébe, energiájába?

SM: Egy kollégám személyi edző is, jövő héttől elkezdjük a közös munkát: izomépítés következik. Most egy kicsit ugyan ritkábban sikerül, de korábban esténként 4-5 km-t gyorsgyalogoltam/kocogtam, majdnem minden nap. Ez egy kicsit most kimaradt, sok lett az otthoni munkám, meg persze az időjárás, meg ez, meg az...De ezen próbálok változtatni.

DMC: Kérem, a beszélgetés végén összegezze, mit érez ennyi idővel a műtét után?

SM: Nagyon boldoggá tesz, hogy 25 évvel ezelőtti ruháim, amiket nem tudom miért, de nem dobtam ki, már nagyok rám. Nagyon jó érzés. Az is, hogy sokan észreveszik, mennyit változtam, többet mosolygok, jobban érzem magam a bőrömben. Szeretem, hogy megdicsérnek. Negatívumot pedig nem tapasztaltam.

Nagyon örülök, hogy időben megtaláltam Vasas doktor urat (Dr. Vasas Péter, a Duna Medical Center bariátriai sebésze), és annak is, hogy a covid fertőzésem után elvégezték a műtétet. Boldog vagyok, hogy nem kell inzulint használnom, büszkén hirdetem mindenhol, hogy "elmúlt" a cukorbajom. Négy hónap, -31 kg. Kedvenc kérdésem: "Emlékszel, mikor voltál ilyen vékony?"

 A Sinkó Melindával készült korábbi interjú ide kattintva olvasható.