Hírek

Hírek

A dietetikus válaszol

2024-01-07
Az téli időszakban kevesebb időt töltünk a friss levegőn a rövidülő nappalok és a hűvös napok beköszöntével. Ebben az időszakban gyakoribb a különféle légúti betegségek terjedése, így különösen fontos nagyobb hangsúlyt fektetni egészségünk megőrzésére. A változatos, kiegyensúlyozott étkezés az erős immunrendszer elengedhetetlen része. Kovács-Nagy Vivien Kitti, a Duna Medical Center dietetikusa a következőkben foglalta össze, miként lehetséges az téli időszakban is kirobbanó formában tartani immunrendszerünket.
A dietetikus válaszol

Az téli időszakban kevesebb időt töltünk a friss levegőn a rövidülő nappalok és a hűvös napok beköszöntével. Ebben az időszakban gyakoribb a különféle légúti betegségek terjedése, így különösen fontos nagyobb hangsúlyt fektetni egészségünk megőrzésére.

Az immunrendszer egy igen komplex rendszer, amely a szerveztünk védőpajzsa. Feladata különbséget tenni a saját és az idegen anyagok között, a „betolakodókat” elpusztítva megvédeni a szervezetünket. Azonban feladatát csak akkor tudja hatékonyan ellátni, ha elég erős hozzá. Legyengült immunrendszer esetén sokkal fogékonyabb a szervezet a különböző betegségekre. Kovács-Nagy Vivien Kitti, a Duna Medical Center dietetikusa a következőkben foglalta össze, miként lehetséges az téli időszakban is kirobbanó formában tartani immunrendszerünket:

A változatos, kiegyensúlyozott étkezés az erős immunrendszer elengedhetetlen része. Ismereteink szerint a bélflóra diverzitása meghatározó szerepet játszik az egészségünk fenntartásában. Az emésztőrendszerünk baktériumai amíg egyensúlyban vannak, a hasznos és káros baktériumok aránya 85:15, addig az immunrendszer erősen működik.

A rendszertelen, rostszegény és feldolgozott élelmiszerekben gazdag táplálkozás, a mozgáshiány, a stressz vagy éppen antibiotikum szedése rombolja a bélflóra egyensúlyát, így az immunrendszerünk egészségét is.

Az alábbi tippeket szem előtt tartva könnyen támogathatja immunrendszerének megfelelő működését a hétköznapokban:

 1. Megfelelő vitamin és ásványianyagbevitel.
  • Immunrendszerünk működését elsősorban C-, D-vitaminban, B-vitaminokban ( főleg B6-, és B12-vitamin), vasban és cinkben gazdag élelmiszerekkel támogathatjuk.
  • Ezek a vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez, segítik a műtét utáni sebek gyógyulását, a vörösvérsejtek képződését is.
  • Kiváló forrásai az olajos magvak, halak, teljes kiőrlésű gabonák, tejtermékek, tojás, citrusfélék, paprika, csipkebogyó, spenót, savanyúkáposzta, avokádó, banán stb.

 2. Rost, rost, rost!
  • A rostban gazdag táplálkozás segíti a bélműködést, az emésztést és táplálják a bélbaktériumokat. Felveszik a vízben oldott káros anyagokat, így a bélben rövidebb ideig és kisebb arányban maradnak a mérgező és rákkeltő anyagok.
  • A rostok növényi élelmiszereinkben találhatóak. Napi 25-40 gramm rostbevitel lenne az ideális, míg hazánkban ez 15-20 gramm között mozog. Minden étkezés tartalmazzon minél több színű gyümölcsöt/zöldséget/olajos magvakat / teljes értékű gabonákat. Kerüljenek előtérbe a magasabb rost és fehérjetartalmú köretek, mint például a bulgur, hajdina, köles, quinoa, zab.
  • A rostbevitel mellett a megfelelő folyadékfogyasztás mennyiségét is biztosítani kell. Ajánlott a napi minimum 2-2,5 liter fogyasztása, lehetőség szerint tiszta vízből. 
 1. Probiotikumok
  • A probiotikumok élő mikroorganizmusok, amelyek ellenállnak a gyomorsavnak és eljutnak a vastagbélbe, ahol számos jótékony tulajdonsággal segítik a bélrendszert, így az immunrendszer megfelelő működését is.
  • Válassza az élőflórás, probiotikumban gazdag tejtermékeket, fermentált élelmiszereket. Hetente több alkalommal fogyasszon az alábbiakból: élőflórás kefir és joghurt, savanyúkáposzta, egyéb savanyított zöldségek, kovászos péktermék de akár étkezését kiegészítheti kimcsivel is. 
 1. Mozgásra fel!
  • A fizikai aktivitásnak és testmozgásnak kiemelt jelentősége van az egészség fenntartásában és számos megbetegedés kockázatának csökkentésében. A rendszeresen végzett közepes intenzitású edzés serkenti az emésztőrendszer működését, javítja a szervezet vérellátását és az immunológiai működését, ezáltal csökkentheti a fertőzésekre való hajlamot.
  • Lehetőség szerint hetente minimum 2 alkalommal iktasson be 60 perces pulzusemelő mozgást. 
 1. Nyugalom
  • A krónikus stressz számos krónikus betegség kialakulásához vezethet. Ha stresszes életmódot él vagy éppen stresszes időszakon megy keresztül, próbálja megtalálni annak forrását. Csökkentse a stresszt és annak Önre gyakorolt hatását.
  • Iktasson be stresszoldó foglalkozásokat, ami akár lehet mozgás, tánc, masszázs vagy relaxáció. Testmozgás hatására csökken az adrenalin és kortizol szintje, míg növekszik a hangulatjavító endorfin hormon szintje.

Amennyiben személyre szabott dietetikai szaktanácsadásra jelentkezne, kérjük kattintson a Dietetikai szakterületünkre.