Hírek

Hírek

A mozgás fontossága a terhesség időszakában

2023-03-27
Az édesanya testi frissességének fenntartása, és a megfelelő, kíméletes, ám mozgásban gazdag életmód a terhesség hónapjai alatt is.
A mozgás fontossága a terhesség időszakában

Ha a terhesség előtt nem mozgott a várandós semmit, tény, hogy ne ebben az időszakban kezdjen neki a megerőltető mozdulatsoroknak, de amennyiben már korábban is sportolt, ne hagyja abba, bátran lehet folytatni a tevékenységeket. A mozgás nagyon fontos a terhesség alatt is. Különösen jó hatású a kismama torna, melyet speciálisan az édesanyáknak fejlesztettek ki, és a jóga is.

A kisebb intenzitású, lassabb futás, vagy a séta és egyéb kiránduló tevékenységek szintén pozitív hatásúak, sőt, amennyiben az egészségi állapot lehetővé teszi, a mindennapos séta kifejezetten ajánlott várandósan.
Természetesen minden mozgásforma megkezdése előtt szakorvosi és nőgyógyász konzultáció szükséges, hiszen bizonyos élethelyzetek, vagy egészségügyi állapotok (pl. veszélyeztetett terhesség) nem teszik lehetővé a sportot várandósan.

A Duna Medicalban a várandós torna és a kismama jóga egyaránt elérhető. Szakavatatott kismama torna oktatóink a mozgás élményével és a testi-lelki feltöltődés biztosításával támogatják az édesanyákat, a harmonikus szülés elérése érdekében.

A várandós tornával tudatosan lehet felkészülni a szülésre, és jó hír, hogy már a második trimeszter elejétől, tehát a 12.héttől el lehet kezdeni. Számos jótékony hatása ismert, például javítja a testtartást, és segít felkészülni a testnek a növekvő has okozta gerincproblémákra, javítja az oxigénellátást és a vérkeringésre is pozitívan hat.

A kismama jógával a várandós teste minden rezdülésére adott pillanatban összpontosítani tud, és elméje felszabadításával pozitív energiák járják át testét. A jóga segít, hogy a feszült, kérdésekkel teli, izgalmas hónapokban kicsit ellazuljon az édesanya, és kizárjon minden külső zavaró tényezőt körülötte. A várandós jóga célja, hogy a kismama fókuszálni tudjon önmagára és a magzatára, elősegítve ezzel a szülés alatti biztonságérzetet. Segít ráhangolódni a természetes, békés szülésre, mely minden nő alapvető joga.