Hírek

Hírek

A nagy dilemma: mikor forduljunk urológushoz?

2016-01-15
Legyünk őszinték: gyakran nem vagyunk biztosak abban, hogy panaszainkkal melyik szakorvost szükséges felkeresnünk, így ahhoz fordulunk, akit ismerünk. De vajon jól tesszük-e? A Duna Medical Center urológus szakorvosát, Dr. Kovács Bélát kérdeztük arról, hogy a nőknek mikor szükséges urológushoz (és nem nőgyógyászhoz) fordulni.
A nagy dilemma: mikor forduljunk urológushoz?

Visszatérő hólyaghurut esetén válasszuk az urológust!

Gyakran előfordul, hogy a hölgy páciensek hólyaghurut (cystitis) problémával is nőgyógyászhoz fordulnak, mert hüvelytájékon is éreznek kellemetlenséget. Azonban ha az égő, csípő, szúró érzés mindig vizeléshez kötődik, azaz közben vagy utána jelentkezik, vagy alhasi fájdalmaink vannak, urológushoz kell fordulnunk. Akkor sem a hüvelyből ered a probléma, ha a fájdalmat a szeméremdombnál vagy mögötte érezzük: ilyenkor gyakran a húgyhólyag jelenti a forrást, és húgyúti fertőzés esete állhat fenn. Dr. Kovács Béla arra figyelmeztet: fontos, hogy az antibiotikumos kezelés megkezdése előtt kérdezzünk rá az orvosnál, hogy az általa felírt gyógyszer milyen hatással van a hüvelyflórára. Amennyiben felborítja azt, érdemes már a kezelés kezdetekor gondoskodni annak védelméről, visszapótlásáról. A hüvelyflóra megváltozásával húgyúti gyulladást okozó baktériumok is elszaporodhatnak, amelyek ezek után nagyobb valószínűséggel juthatnak fel a hüvelybemenetbe nyíló húgycsövön keresztül a hólyagba, ezzel fertőzést okozva.

 

Mit tegyünk, ha valami furcsa kidomborodást érzünk, tapintunk a hüvelybemenetben?

Mindenképpen érdemes azonnal szakorvosihoz fordulni, hiszen ezt az érzetet a méh vagy a hólyag süllyedése, esetleg a végbél kitüremkedése is okozhatja.

Inkontinencia

A nők vizelettartási problémák esetén gyakran először a nőgyógyászhoz fordulnak. Egy urológus azonban biztosabban meg tudja állapítani, hogy pontosan mi okozza a tüneteket, és az esetek nagy részében van lehetőség ennek gyógyítására, kezelésére.

 

Hogyan zajlik egy vizsgálat?

A szükséges gyógykezelést illetően a páciens által elmondott tünetek, panaszok alapján néha elégséges egy szóbeli egyeztetés, tanácsadás. Az esetek többségében az urológus elvégzi a vesék és a hólyag ultrahangos vizsgálatát is. Ezért fontos, hogy telt hólyaggal érkezzünk a vizsgálatra, mert csak így kaphatunk pontos képet annak faláról. A vizelet laboratóriumi vizsgálata is fontos információkkal szolgál. Dr. Kovács Béla szerint fontos, hogy mindig a helyszínen adjunk friss vizeletmintát, hiszen ezzel elkerülhető, hogy a vizelet összetétele megváltozzon, és a szennyeződésnek is kisebb az esélye.

Ha további segítségre lenne szüksége, forduljon bizalommal urológusainkhoz: