Hírek

Hírek

A nők valóban törékenyebbek

2015-10-19
A csontritkulás alattomos betegség: sokáig nem okoz tüneteket, gyakran csak egy kisebb baleset miatti csonttörés világít rá a problémára. Napjainkban a csontritkulás az egyik vezető halálok a 60 év felettiek körében: négyszer gyakrabban érinti a nőket, mint férfiakat és a várható élettartam növekedésével ezek a számok csak növekedni fognak.
A nők valóban törékenyebbek

„Néma halál”

Időskorban a halálesetek egyik fő okozója a „néma halálnak” is nevezett csontritkulás. Valójában nem maga a betegség halálos, hanem annak káros következményei, a különböző súlyosságú csonttörések. A betegség jellemzője az alacsony csonttömeg és a vele járó csonttörések, leggyakrabban az alkaron, a csigolyákon és a csípőcsontokon. A betegek körében gyakori panasz a hátfájás, az izomgyengeség és a görnyedt testtartás.

 

Mi történik a csontjainkkal?

Az oszteoporózis során a csontállomány fokozatosan csökken, ezért a csont szerkezetét alkotó csontgerendák elvékonyodnak, felszívódnak, és átszakadoznak. Ennek eredményeképpen a csont állománya olyan mértékben meggyengül, hogy minimális fizikai behatásra is eltörhet. Akár egy ártatlan tüsszentésnek is lehet bordatörés a vége.

 

Női sors

Leggyakrabban az 50 év feletti, fehér és ázsiai, alacsony, könnyebb csontozatú nőket érinti a betegség. A menopauza tájékán az addig első számú védelemnek számító női hormonok mennyisége jelentősen lecsökken, ezáltal hatványozottan felgyorsul a csontvesztés.

 

Szomorú tények

  • Három nőből egynek, illetve öt férfiból egynek lesz 80 éves koráig csípőtörése.
  • 50 éves korig 40% esély van arra, hogy valaki csontritkulás miatt szenvedjen el csonttörést (nőknél ez az arány még magasabb)
  • A csípőcsont törést elszenvedett idősek halálozási aránya magasabb az operációt követő komplikációk és kísérőbetegségek következtében. Sokan a műtétet követően elveszítik önállóságukat, akár életük végéig ápolásra szorulhatnak, ez depresszióhoz is vezethet.
  • Az első csigolyatörést követően 5-12-szeres az esély egy újabb csigolya törésére.
  • A csontritkulás ténye jól ismert, mégis csak a betegek 10%-át kezelik.

 

Nem csak „természetes” folyamat

A csontritkulás kialakulásában jelentős az örökletes tényezők szerepe, 70-80%-ban a hajlam felelős kialakulásáért. De maguk a csontritkulásra hajlamosak is nagy befolyással lehetnek saját állapotukra: a fizikai aktivitás hiánya, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás, a kalcium és vitaminszegény étrend és az alacsony D-vitamin bevitel mind hozzájárulnak az állapot súlyosbodásához. Egyes betegségek és bizonyos gyógyszerek is csontritkuláshoz vezethetnek.

 

 

Forduljunk orvoshoz!

A folyamat nem visszafordítható, de nagyon jól karbantartható. Ezért fontos minél korábban, már a csontritkulás gyanújának felmerülésekor orvoshoz fordulni. A diagnosztizálására többféle megbízható módszer létezik. A szűrés alkalmas a csonttörés valószínűségét megjósolni, megerősíteni az oszteoporózis tényét és követni a kezelésre adott választ is.

 

Mozgás és vitamin

A csontritkulás kezelése a megelőzéssel kezdődik. A csontok fejlődéséhez már születéstől kezdve biztosítani kell a megfelelő mozgást, az optimális kalcium és D-vitamin bevitelt. Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a D-vitamin előállításához napfényre is szüksége van szervezetünknek. Indokolt esetben gyógyszeres kezelés is alkalmazható, például hormonpótló készítményekkel.