Hírek

Hírek

A szem balesetei: mit kell tenni?

2017-05-31
A szem balesetei: mit kell tenni?

Könnyen előfordulhat, hogy véletlenül felsértjük szemünk szaruhártyáját. Ezt okozhatja egy szemünkbe csapódó ág, papírlap, növények levelei, egy kisgyermek körme által okozott véletlen sérülés, de akár a kezünk is megcsúszhat a szemceruza használata közben. Sérülés esetén mindenképpen forduljunk orvoshoz, hiszen ha a szaruhártya horzsolás bekövetkezett, elengedhetetlen az antibiotikumos kezelés a fertőzés elkerülése céljából, valamint a szaruhártya gyógyulását elősegítő műkönny zselé vagy műkönny cseppek használata.

A szemhéjak sérülései abban az esetben igényelnek sebészi ellátást, ha a felszínes horzsolásnál mélyebbek. Ez érintheti csak a szemhéj vagy szemöldök bőrét, de terjedhet mélyebbre, az izomrétegbe vagy akár csontig hatoló is lehet. Ilyenkor rétegesen kell zárni a sebet megfelelő sebtisztítás után. Ha a szemhéjnak azt a részét éri a sérülés, amely részt vesz a szemgolyó borításában, akkor összetettebb a helyreállítási feladat. A szemhéjak a szemgolyót védő részen egy bőrből és izomrétegből álló elülső, valamint egy pillavázból és az azt belülről borító kötőhártyából álló hátsó lemezből állnak. Minden réteg pontos egyesítésére van szükség ahhoz, hogy a helyreállítás után a szemhéj megfelelően működjön, védje a szemgolyót, ne sértse fel a szem felszínét és ne alakuljon ki könnyezés.

a szem balesetei

Ha a belső szemzugban az alsó könnycsatornát is éri sérülés (gyakran kutyaharapáskor fordul elő), akkor törekedni kell a könnycsatorna szétszakadt részeinek egyeztetésére, különben a sérülés következménye az állandó könnyezés lesz. Ezt a beavatkozást lehetőség szerint 48 órán belül el kell végezni, ha van rá mód, szilikon csövecske beültetésével, mely eltávolítására 3 hónap múlva kerül sor. A felső könnycsatorna a könny kevesebb, mint egy harmadát vezeti el, ezért annak helyreállítását nem végezzük rutinszerűen. A szakma szabályai szerint elvégzett rekonstrukció után is maradhat vissza hegesedés, mely könnyezést okozhat.

 

Ha Ön is észlelt hasonló elváltozásokat, foglaljon időpontot és keresse fel szemész szakorvosainkat!