Hírek

Hírek

A szemhéjat érintő tumorok

2017-05-31
A szemhéjakon a napfénynek való kitettség, egyéb környezeti hatások és genetikai hajlam miatt tumorok is kialakulhatnak, amelyeknek szintén műtéti eltávolítása válhat szükségessé.
A szemhéjat érintő tumorok

Jóindulatú daganatokból rengeteg van. A leggyakoribb elváltozás a szemhéj papillóma, a módosult verejték- és faggyúmirigyekből kialakult kisszemhéjszéliciszták (Moll és Zeis ciszták) vagy a többszörös szemkörnyéki fehéres kis dudorok (sziringóma), mely utóbbiak fiatalokon is gyakran előfordulnak. Vírusok is okozhatnak különféle szemhéjszemölcsöket (verruca vugarist Human Papillomavirus, molluscum contagiosumot Poxvirus). A szeborreás keratózis, a kornu kutáneum és a faggyúmirigy ciszták inkább az idősebb korosztály betegségei. Anyajegyek is előfordulnak a szemhéjakon, lehetnek veleszületettek vagy szerzettek. Bizonyos fajtáik hajlamosak rosszindulatú elfajulásra. Az anyajegyek rendszeres bőrgyógyászati és szemészeti ellenőrzése szükséges, bizonyos esetekben műtéti eltávolításuk elengedhetetlen.

A négy leggyakoribb rosszindulatú szemhéjtumor a bazalióma, a laphámrák, a faggyúmirigy karcinóma és a melanóma malignum.

A bazalióma a leggyakrabban előforduló rosszindulatú szemhéj daganat. Az idősebb korosztályt érinti, világos bőrűeken gyakoribb és kialakulásában fontos szerepet játszik a napfénynek való kitettség. Ritkán ad áttétet, akkor is leginkább a környéki nyirokcsomókba. Elsődleges megoldása a sebészi eltávolítás (lehetőleg szemhéjplasztikai sebész végezze) és helyreállítás plasztikai sebészeti módszerek alkalmazásával. A szakszerű szemhéj rekonstrukció azért fontos, mert a szemhéjak feladata a szemgolyó védelme. A bazalióma hajlamos az eredeti tumor helyén kiújulásra és akár a szemüregbe is beterjedhet, mely a látás és a szemgolyó elvesztésével is járhat. Besugárzás, fagyasztásos beavatkozás vagy helyi kemoterápia (imiquimod=Aldara) is szóba jöhet bizonyos esetekben. Gyógyszeres kezelése (vismodegib=Erivedge) a helyileg nagymértékben előrehaladott, nem operálható, áttétes bazalióma esetén jön szóba.

szemhéjat érintő tumorok

A laphámrák sokkal ritkább, mint a bazalióma. Szintén az idősebbeket, a világos bőrűeket érinti és a napfénynek való kitettség is fontos szerepet játszik a kialakulásában. Agresszívebb a bazaliómánál, gyakran ad áttéteket a helyi nyirokcsomókba, de a távoli áttét sem ritka. Terápiája szintén a sebészi kimetszés.

A szemhéj faggyúmirigyeiből kiinduló karcinóma ritka, agresszív, rosszindulatú daganat. Sokszor krónikus szemhéjgyulladásnak, jégárpának (chalazion) gondolják, és későn diagnosztizálják. Nagyon rossz a prognózisa, a helyi nyirokcsomókba és távoli szervekbe gyakran ad áttétet, nem ritkán halálos kimenetelű. Terápiája szintén a megfelelő széles, ép határokkal történő sebészi kimetszés.

A melanóma malignum szintén ritka, nagyon rosszindulatú, áttéteket adó tumor. A daganatok 40%-a nem pigmentált. Megoldása műtéti. A daganat halálozási aránya magas.

 

Ha Ön is észlelt hasonló elváltozásokat, foglaljon időpontot és keresse fel szemész szakorvosainkat!