Hírek

Hírek

A változás kora

2015-11-27
A változókor természetes része minden nő életének, egy új élethelyzet, amire érdemes tudatosan felkészülni, hiszen számos tünete és szövődménye egy kis odafigyeléssel enyhíthető vagy akár meg is előzhető.
A változás kora

Tisztázzuk!

Gyakran gondban vagyunk a következő fogalmakkal, főleg a megkülönböztetésükkel: változókor, menopauza, klimax. A változókor, a klimaktérium hosszabb időszakot jelöl, a petefészek hormontermelésének csökkenésével majd megszűnésével járó, több éven át tartó életszakasz, ami lezárja a fogamzóképes kort. A menopauza ennek a folyamatnak egy lényeges állomása: az utolsó menstruáció, de tágabb értelemben az utolsó vérzést követő életperiódust is jelentheti.

 

Korai tünetek

A hormonális változásokat több tünet is kísérheti: jelentkezhetnek vérzészavarok, hőhullámok, éjszakai izzadás, szapora szívdobogásérzés, keringési labilitás, de gyakori tünet a memóriazavar és a nemi vágy csökkenése is. Számos idegrendszeri és érzelmi változás is előfordulhat és a mozgásszervi, ízületi panaszok sem ritkák.

 

A menstruáció befejeződése után

A menstruáció végleges elmaradását követően felléphetnek középtávú, tartós tünetek is. Az ösztrogénhiány miatt a hüvely és a húgycső fala szárazzá, sérülékenyebbé és a fertőzésekkel szemben kevéssé ellenállóvá válhat. Emiatt jelentkezhet égető, viszkető érzés a hüvelyben, vizelettartási panaszok és a szexuális élet során akár fájdalom is felléphet. A kötőszöveti rendszert is érintik a változások, emiatt a bőr és a haj szárazabbá, a körmök törékenyebbé válhatnak. Sokan szenvednek az anyagcsere működésében beálló változások miatt, az ennek következtében kialakuló súlygyarapodás megviselheti a nőket.

 

Késői szövődmények

Az ösztrogénhiányos állapot következtében a változókorba lépő nőknél gyakoribbá válnak a szív- és érrendszeri megbetegedések, ez az érintett korosztály halálozásában is jelentős tényező lehet. Az ösztrogénszint csökkenése hozzájárulhat a csontvesztés felgyorsulásához, a csontok törékenyebbé válásához, tehát a csontritkulás kialakulásához is.

 

Kockázati tényezők: életmód és életkor

A menopauza alatt kialakuló szövődmények nagy része szoros összefüggést mutat életmódbeli kockázati tényezőkkel, az ösztrogényhiány pedig általában csak növeli a szővődmények kialakulásának veszélyét. Rizikófaktort jelent az életkor is. A nőket érintő daganatos betegségek kb. 80%-a késői menopauza korban alakul ki, gyakori megbetegedés például az emlőrák. Ehhez hasonlóan a mélyvénás trombózis kockázata is nő az életkor előrehaladtával.

 

Tünetek és szövődmények kivédése

Ha a változókor tüneteit észleli magán, akkor érdemes lehet felkeresnie egy, a területen jártas orvost. Egy szakember széleskörű tájékoztatást adhat a menopauzával járó változásokól, a kezelési lehetőségekről, azok hatásairól, előnyeiről és kockázatairól. Hatékony kezelési mód lehet a menopauzális hormonterápia. Ennek során azokat a természetes női hormonokat pótolják, amelyeket a petefészek már nem termel. A hormonterápia hatékonyan alkalmazható a korábban említett ösztrogénhiány következtében kialakuló vegetatív és szervi tünetek kezelésében. A hormonkezelés több betegség előfordulási esélyét is csökkentheti: pl. a vastag- és végbéldaganatok kezelésében is jótékony hatású lehet, de természetesen kockázatai is lehetnek. Igen erősen különbözik egyénenként, hogy mikor és mennyi hormont érdemes adni vagy, hogy érdemes-e. Ezt szakorvossal történő személyre szabott konzultáció során lehet meghatározni. Megfelelő egészségügyi gondozással, rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétellel, egészséges és aktív életmóddal jelentősen csökkenhetnek a változókor kellemetlen tünetei és a későbbi szövődmények kialakulása is megelőzhető lehet.

 

Nőgyógyászati problémáival forduljon szakembereinkhez:

Dr. Artner Attila

Dr. Diker Binyamin

Dr. Gerő György

Dr. Hagymásy László

Dr. Hartman Gábor

Dr. Máté Szabolcs

Dr. Mészáros László

Dr. Molnár-G. Béla

Dr. Orbán László György

Dr. Pálfalvi László

Dr. Ruttner Zoltán

Dr. Singh Margit

Dr. Szakács Zoltán

Dr. Sztakó Péter

Dr. Tarnai László

Dr. Tóth Károly Sándor

Prof. Dr. Ungár László