Hírek

Hírek

Aranyóra és 24 órás rooming-in

2023-03-31
A Duna Medical Center Szülészete különös figyelmet fordít arra, hogy a szakmai irányelveket naprakészen kövesse, ezek feltételeit biztosítsa, és azokat egyénre szabottan megvalósítsa. Éppen ezért célkitűzésünk, hogy minden édesanya és babája születés után közvetlenül, és azután a nálunk töltött napok során családbarát ellátásban részesüljön.
Aranyóra és 24 órás rooming-in

Egy újszülött világrajövetele komoly feladat, és nehéz fizikai megterhelést jelent mind a baba, mind az anya számára. A Duna Medical Center a zavartalan és folyamatos baba-mama kontakt megteremtését kiemelt feladatának tekinti, így nálunk természetes az aranyóra biztosítása, a 24 órás rooming-in rendszere és a zero szeparáció lehetősége is.

A szülés és a születés élményének lezárásaként mindent megteszünk, hogy a család azonnali kontaktusban részesüljön, tehát megkezdődjön az aranyóra.
Az aranyóra egy zavartalan időszak az anya és a baba életében, mely során a kismama újszülöttjét először mellre tudja tenni, és amikor igazán egymásra tudnak hangolódni. A baba ekkor édesanyja mellkasán vagy hasán, magzatmázzal beborítva pihen, és alkalmazkodik az új környezethez, mely olykor ijesztő is lehet számára, hiszen teljesen más fény-, hang-, és hőhatások érhetik őt a szobában, mint ahogy azt az eddigiek során a méhben megszokta.
Fontosnak tartjuk az újszülött felé irányuló gyengéd gondoskodást, mely a sikeres és békés szülést követően az édesanya mellkasán folytatódik. Az aranyóra alatt magára hagyjuk a picit az anyával, de természetesen – amennyiben felmerül –, minden kérést igyekszünk teljesíteni, és minden kérdést szakszerűen megválaszolni.

Szülészetünk lehetővé teszi, hogy a szülés utáni aranyórát követően is együtt maradjon az édesanya és a baba. Ebben a rendszerben nem különítjük el az újszülöttet édesanyjától, hanem a kismama ágya mellé helyezett baba ággyal biztosítjuk a folyamatos kapcsolatot közöttük, mely mindkét félre pozitívan hat.
A 24 órás rooming-in lehetővé teszi, hogy az édesanya hamarabb megismerje babája jelzéseit, az újszülöttet minél többször meg tudja szoptatni ezáltal hamarabb beinduljon a tejtermelés. Ez azért nagyon fontos, mert a folyamatos – igény szerinti szoptatás – segíti a tejbelövellést, tehát a tejtermelés megindulását és folyamatos biztosítását. Az újszülött ekkor – a válaszkész szoptatásnak köszönhetően – kevésbé sárgulhat be, és hamarabb visszaszerzi születési súlyát is.

Az aranyóra során megkezdett bőrkontaktust a család a rooming-in alatt tovább tudja folytatni, s az édesanya akár az egész nap folyamán is magára tudja tenni kisbabáját, fokozva ezzel a közelség biztosítását, elkerülve a korai szeparációs problémákat.