Hírek

Hírek

Árthat-e, ha keresztbe tett lábakkal ül?

2015-10-22
Gyakran ülünk keresztbe tett lábakkal. Ha körbenézünk a buszon, a parkban vagy egy kávézóban a legtöbb embert ebben a pózban látjuk ücsörögni, nem is beszélve a szoknyát viselő nőkről. De vajon milyen veszélyeket rejt magában ez a testhelyzet egészségünkre nézve?
Árthat-e, ha keresztbe tett lábakkal ül?

Káros hatások...

A lehetséges káros következmények listáján több tétel is szerepel: a vérnyomás megemelkedése, visszértágulat, idegkárosodás, rossz testtartás és az ebből következő hát-, csípő- és medencefájdalom.

 

A tyúk vagy a tojás?

A legtöbb káros hatással kapcsolatban nehéz eldönteni, hogy a testhelyzet okozza azt vagy csak rávilágít egy már meglévő probléma jelenlétére. Vizsgáljuk meg ezeket kicsit közelebbről!

 

  • Zsibbadás: Ha sokáig ülünk keresztbe tett lábakkal, felálláskor azt tapasztalhatjuk, hogy elzsibbadt a végtagunk. Ennek oka, hogy az egyik lábunk nyomja a másik térd alatt húzódó ideget, ami a láb alsó részének beidegzéséért felel. Ez az állapot azonban gyorsan elmúlik és semmiféle tartós károsodást nem okoz.
  • Megemelkedett vérnyomás: Valóban igaz, hogy lábaink keresztezésével nyomást gyakorlunk az erekre, így átmenetileg megemelkedhet a vérnyomásunk, de arra nincsen bizonyíték, hogy ennek hosszú távú hatása is lenne. A legnagyobb emelkedés azoknál fordul elő, akiknél már korábban diagnosztizálták a magasvérnyomás-betegséget.
  • Visszerek: A visszértágulat kialakulásában számos rizikófaktor mellett a genetiakai hajlamnak tulajdonítanak nagy jelentőséget. A lábak keresztezése azonban nem a vezető kiváltó tényezők között szerepel, inkább arról lehet szó, hogy ebben a pózban jobban láthatóvá válnak a kitágult visszerek.
  • Rossz testtartás, ízületek: A rossz testtartásból következő hát-, csípő- és medencefájdalom kialakulásban valószínűleg a hosszas ülésnek van szerepe és kevésbé számít, hogyan tartjuk közben a lábunkat.
  • Meddőség: A férfiakat kevesebbet látjuk keresztbe tett lábbal ülni, mégis érdemes figyelembe venni, hogy ebben a pózban hamar felmelegszik a lágyékrész és ez káros hatással lehet a spermákra. Ehhez viszont órákig kellene így ülni, ami nem gyakran fordul elő.

 

 

Kinek nem tanácsos?

Senkinek sem ajánlott addig ülni keresztbe tett lábakkal, amíg elzsibbad a lába, de ha erre ügyelünk, valószínűleg nem okozunk kárt magunknak. Mégis vannak akik jobban teszik, ha kerülik ezt a testtartást: akinél magas trombózis kialakulásának kockázata, valamint súlyos visszérbetegség és magas vérnyomás esetén sem javasolt sokáig így ülni. A keresztbe tett lábak egészségügyi kockázatai miatt viszont továbbra sem szükséges lemondania a hölgyeknek a (rövid) szoknya viseléséről.

 

Látott már hercegnőt keresztbe tett lábbal?

Valószínűleg csak nagyon ritkán: az igazán profik pedig egyik lábukat a másik mögé teszik, combjukat összeszorítják és a kezüket a térdükre helyezik. Ez több mint tíz percig tartva nemcsak a kíváncsiskodó tekintetektől óvja magát a rövid szoknyát viselő, hanem belső combizmait is alaposan trenírozza.