Hírek

Hírek

Az allergia kezeléséről

2021-03-31
Dr. Kovács Ilona, a Duna Medical Center gyermektüdőgyógyásza, allergológusa az alábbiakban bemutatja az allergia megelőzésével és kezelésével kapcsolatos legfontosabb szempontokat.
Az allergia kezeléséről

Miért fontos az allergia kezelése?

Az allergiás tünetek, a hirtelen kezdődő orrfolyás, a rohamokban jelentkező tüsszögés rendkívül kellemetlen. Az éjszakai orrdugulás alvászavart okoz, az ember nem tudja kipihenni magát, fáradtan ébred, sőt egész nap fáradékony. Ha az allergiás náthát nem kezeljük, akkor a folyamat halad az alsó légutak, a hörgők, a tüdő felé, köhögést, légzési nehezítettséget kiváltva. A kezelés hatására a beteg életminősége javul, a zavaró tünetek csökkennek, vagy akár el is múlhatnak.

 

Milyen megelőzési, elkerülési lehetőségek léteznek?

Az allergiás betegek kezelésének az első lépcsője, a tüneteket kiváltó allergizáló növények lehetőség szerinti elkerülése a kritikus időszakban. Az alábbiakban sorra vesszük, hogy milyen módok vannak erre?

  • Száraz, meleg, szeles napokon minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Ilyen időben kerüljék a szabadtéri sportolást, kerékpározást, kirándulást.
  • Általában célszerű a fűnyírást, gyomlálást a nem allergiás társukra bízni.
  • A lakásban való szellőztetést ajánlott este 10 óra és hajnali 4 óra között megtenni, mivel olyankor a legkevesebb a levegőben a pollen.
  • Használjanak légkondicionálót, pollenszűrőt a lakásban, az autóban.
  • A ruhákat ne szárítsák a szabadban.
  • Gyakran mossanak hajat, mert napközben a hajba került pollenek éjszaka okozhatnak panaszokat.
  • Egy kiadós eső után csökken a levegőben a pollenszám, ilyenkor bátrabban tartózkodhatnak a szabadban.
  • A nyaralást célszerű olyan helyre tervezni, ahol kevés az allergizáló pollen a levegőben (tengerpart, magas hegyvidék).
  • A virágpor allergiásoknál panaszokat okozhatnak bizonyos gyümölcsök, zöldségfélék fogyasztása, a pollenek és az ételek szerkezete közötti hasonló részecskék miatt (az alábbiakban erről részletesen írunk).

 

Az allergia tüneteinek kezelési lehetőségei

Megfelelő gyógyszeres kezeléssel a tünetek csökkenthetők. Az allergia elleni gyógyszerek (antihisztamin készítmények) tabletta, szirup, és oldat formában léteznek. A gyógyszerek mellet javasolt az orrnyálkahártya naponta történő átmosása fiziológiás sóoldattal, ez segít az allergének eltávolításában. Az orrnyálkahártya gyulladását csökkentő orrspray-k használatával csökkenthető az orrfolyás és az orrdugulás.

Ha a gyógyszeres kezeléssel nem tudunk tünetmentességet elérni, akkor jön szóba az immunterápia, ami az egyetlen oki kezelés.

  • Az immunterápia során az allergiás egyén szervezetébe a tüneteket okozó allergének tisztított kivonatát juttatjuk be először kicsi, majd emelkedő dózisban. Az immunrendszer a kis dózis esetén elkezdi kialakítani az ellenanyag-termelést, majd fokozatosan egyre nagyobb mennyiségben előállítva azt, a szervezet képessé válik közömbösíteni az adott allergén hatását. Ezáltal csökkennek, vagy akár meg is szűnnek az allergiás tünetek. A kezelés általában 3 éven keresztül tart, mely időszak alatt fokozatosan gyengülnek a tünetek, javul az életminőség és csökken a gyógyszerfogyasztás, sőt egy idő után fölöslegessé válnak az anti-allergiás gyógyszerek.
  • A terápia első évében általában 20-30%, második évben 50-60%, harmadik évben pedig 70-80% javulás várható, de akár teljesen panasz és tünetmentesség is kialakulhat.
  • Az immunterápia injekció, nyelvalatti (subligualis) csepp, vagy tabletta formájában adható. Az injekciót csak kórházi körülmények között lehet adni, a nyelvalatti készítmények otthon alkalmazhatók.
  • Pollen allergiásoknál a következő növények ellen adható immunterápia: parlagfű, gyomok, fűkeverékek, gabonafélék, fák és cserjék.

 

Milyen kockázatai, potenciális káros hatásai vannak a kezelés elmulasztásának?

A kezelés hiányában jelentkező, hirtelen kezdődő vízszerű orrfolyás (jajj, csöpög az orrom!), a rohamokban jelentkező tüsszögés kellemetlen, és nagyon zavaró a mindennapi életben.

Az éjszakai orrdugulás alvászavart okoz, az ember nem tudja kipihenni magát, fáradtan ébred, és csökken a napközbeni koncentráló képessége, fáradékony, levert lesz.

Ha nem kezeljük a felső légúti tüneteket, a folyamat tovább halad az alsó légutak felé, asztmára jellemző tüneteket kiváltva, köhögést, légzési nehezítettséget okozva.

A hosszantartó tünetek maradandó elváltozásokat hoznak létre, az elhúzódó köhögés, fulladás hatására oxigén hiány lép fel, a rugalmas simaizom rostok átalakulnak rugalmatlan rostokká, megvastagodnak, a tüdő tágulása csökken, s ezáltal csökken a fizikai terhelhetőség is.

A krónikus nyálkahártya gyulladás akár orrpolip kialakulásához is vezethet, ami károsíthatja a szaglást, illetve nehezítheti az orrlégzést, és hosszabb távon műtéti megoldást igényelhet. A nem kezelt allergiás fogékonyabbá válik a vírusos és bakteriális eredetű légúti fertőzésekre is.

 

Ha időpontot szeretne foglalni tüdőgyógyászati szakorvosi vizsgálatra megteheti telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online!

Ismerje meg gyermek tüdőgyógyászunkat:

DR. KOVÁCS ILONA