Hírek

Hírek

Az angol WC átka

2015-10-28
Mi a probléma az angol WC-vel, és milyen gondokat okozhat a nem megfelelő testtartás a toaletten? Dr. Sipos Péter, a Duna Medical Center sebésze segítségével utánajártunk annak, hogy mit tehetünk annak érdekében, hogy segítsük szervezetünket a gond nélküli, a természeteshez lehető legjobban hasonlító megkönnyebbülésben.
Az angol WC átka

Mi a baj az angol WC-vel?

Az 1591-ben megalkotott vízöblítéses WC nem teljesen egészséges. Az alapvető probléma, hogy testünk nem éppen ehhez a testtartáshoz lett ”megalkotva”. Ha állunk, akkor a végbelet körülölelő szalag az úgynevezett anorektális szöget megtöri, így lezárja a végbelet, tehát minél inkább a mellkasunkhoz közelítjük a combunkat, annál könnyebb a megkönnyebbülés. Ezek szerint az ideális testhelyzet a guggolás lenne. Jogosan merül fel a kérdés: hogyan kivitelezzük ezt a csésze tetején? Erre is létezik megoldás: kissé előredőlve, lábainkat egy sámlira helyezve, máris elértük az ideális testtartást.


Csak semmi erőlködés

Mindegy, hogy vizelet- vagy székletürítésről van szó, alapvető szabály, hogy ne erőlködjünk. A helyes vizeletürítésnél hagyjuk magától távozni a vizeletet és ne akarjuk felgyorsítani hasi préssel, mert ezzel gyengíthetjük a húgycső körüli izmokat és tartószalagokat. Ez igaz a székletürítéssel kapcsolatban is.


Nagy dolog, vegyük komolyan!

A folyamatos terhelés az alhasi szervek süllyedéséhez és számos problémához vezethet. Az erőlködés következtében akár végbélsérv is kialakulhat. Ez nőknél különösen veszélyes, mert náluk a végbél betüremkedhet a hüvelybe és úgynevezett rektocelet okozhat. Az aranyér kockázata is jelentős, mivel az emelkedett nyomás csökkenti az erekben a keringést. Ha pedig nem csak a bél, hanem a medencefenék is megsüllyed az rongálhatja az itt futó idegeket és akár tartós végbél, gátfájdalmat idézhet elő. Gondot okozhat a tartós székrekedés is, ez a vastagbél kitágulását, esetleges megnyúlását idézheti elő és ilyenkor a bél dugóként zárhatja el a kismedence kimenetét, megnehezítve a kiürítést.


Immunrendszerünk bástyája

A bélrendszer majdnem 8 méter hosszával a legnagyobb szervünk, állapota nagyban befolyásolja az egészségünket. Közel 80%-ban felel immunrendszerünk működéséért, ezért bármennyire vonakodunk is tőle, fontos gondolni rá. Helyes táplálkozással, elegendő gabona, zöldség és gyümölcs fogyasztásával sokat tehetünk állapotának megőrzéséért. A szükséges folyadékbevitelről sem szabad megfeledkezni: legalább napi 2-2,5 liter folyadékra van szükség a szervezet sejtjeinek helyes működéséhez. Ha tehát egészségesek akarunk maradni, törődnünk kell a táplálkozás egész folyamatával.


“Gazdag életet nyer a salak”

Mi sem természetesebb a kiválasztásnál, mégis sokan tabunak tekintik a témát. József Attila még versszakot is szentelt a témának Ódájában, a következő sorok formájában:

 

“Az örök anyag boldogan halad

benned a belek alagútjain

és gazdag életet nyer a salak

a buzgó vesék forró kútjain!”