Hírek

Hírek

Az ellenünk forduló barát

2016-03-01
Az autoimmun betegség nem csupán egy hangzatos kifejezés a különböző kórházsorozatok szakzsargonjában: egy olyan betegségcsoport, ami ellenünk fordítja a saját immunrendszerünket.
Az ellenünk forduló barát

Az autoimmun betegségek fajtái

Az autoimmun betegségek legfőbb ismertetői, hogy az immunrendszer idegenként észleli a fehérjéket, ezért immunválaszt indít, ami számos tüntetet és akár súlyos problémákat, szervelégtelenséget okozhat. Számos típusa létezik, ezek két csoportba oszthatók: lokalizált (pl.: 1-es típusú cukorbetegség, lisztérzékenység, Crohn-betegség, Addison-kór) és szisztémás (pl.: lupus, scleroderma, óriássejtes arteritis, Sjörgen-szindróma). Előbbi esetben a kór egyetlen szervre koncentrálódik, míg az utóbbinál az egész szervezetre kihatással van. A legtöbb esetben, ha időben felfedezik, az életminőség nagymértékben javítható és a várható élettartam is megnövelhető.

 

Mikor kell gondolni szisztémás autoimmun betegség fennállására?

Bár az autoimmun betegségek kiváltó oka máig nem ismert, az orvostudomány és a diagnosztika fejlődésének köszönhetően ma már lehetőség van arra, hogy igen korán felfedezzzük ezeket a betegségeket, melyek sajátos tünet-együttesekkel rendelkeznek. Ezek közül néhány, amelyek a leggyakrabban előfordulhatnak:

  • Gyakori hőemelkedés, láz, a lázat magyarázó egyértelmű ok nélkül
  • Izületi fájdalom
  • Étvágytalanság, fogyás
  • Bőrtünetek kialakulása, különösen napfény hatására
  • Nagyfokú fáradékonyság, gyengeség
  • Ismétlődő fertőzéses megbetegedések

A betegségek kiszűrhetőek laboratóriumi vizsgálatokkal, vagy képalkotó eljárásokkal – ez lehet CT vagy MRI is - típustól függően.

Családtervezés körültekintéssel

Az autoimmun betegségek bármelyik életkorban megtámadhatják a szervezetet, ám gyermekkorban nagyon ritkán fordul elő. Az agresszívebb típusokra jellemző, hogy inkább fiatal korban derül rájuk fény, vannak azonban, amelyek évekig lappanganak. Mivel autoimmun betegségben háromszor gyakrabban szenvednek nők mint férfiak, esetükben fontos, hogy tisztában legyenek a gyermekvállalás lehetőségével. Néhány betegség esetében, mint pl. a lupus, megfelelő kezelés nélkül a terhességek harmada vetéléssel végződhet. Másoknál a terhesség átmenetileg javíthat a tünetek súlyosságán, de a szülés után ezek felerősödve újra visszatérnek.

Ezen betegségek esetében fontos az állandó konzultáció a háziorvossal, vagy a megfelelő szakorvossal. Szisztémás autoimmun betegségek esetében a lefolyás nagyon rapszodikus, a tünetek súlyossága, megjelenése változhat. Ezt befolyásolhatják a felírt gyógyszerek, de egyéb a szervezetben lezajló folyamatok is.

Ha kérdése van az autoimmun betegségekkel kapcsolatban, foglaljon időpontot szakorvosainkhoz:

Dr. Gadó Klára