Hírek

Hírek

Az emberek 95 százaléka rosszul mos kezet

2015-10-14
Évente több száz millió ember esik az egészségügyi ellátással kapcsolatos fertőzések áldozatául. Az UNICEF adatai szerint a fejlődő országokban évente közel 3 millió gyerek halálát okozzák érintés útján terjedő megbetegedések, de a legmodernebb kórházak kórtermeiből sem sikerül mindenhol kiszorítani őket. Bármilyen megdöbbentő, de a legtöbb hasonló fertőzés nagyon egyszerűen megelőzhető lenne: megfelelő kézmosással.
Az emberek 95 százaléka rosszul mos kezet

Ragadós kórokozók

Ha végiggondoljuk, mihez értünk hozzá, mióta legutóbb kezet mostunk, rögtön kedvet kapunk egy újabb kézmosáshoz. A metró kapaszkodója, az ajtókilincs, a számítógép billentyűzete, az okostelefon érintőképernyője, vagy a pénztárcánk tartalma kórokozók millióit hordozzák. Kevesen gondolnak bele, hogy ezek a baktériumok milyen könnyen kerülnek át a kezünkre, és hogy ugyanilyen egyszerű azokat továbbadni is.

 

Születésnap kétszer

Az ideális kézmosás annyi ideig tart, mint elénekelni a “Happy Birthday” kezdetű születésnapi köszöntőt kétszer egymás után, vagyis nagyjából 20-30 másodpercig. A helyes technikát Dr. Hegedűs Zsolt, ortopéd sebész mutatja be videónkban:

 

 

Már Semmelweis is megmondta

Megfelelő kézhigiéniával olyan fertőző betegségeket előzhetünk meg mint nátha, az influenza, a hasmenés, a tüdőgyulladás vagy a fertőző májgyulladás. Semmelweis Ignác felismerése a kézfertőtlenítés fontosságáról napjainkban éppolyan fontos, mint saját korában. A helyes, alapos és rendszeres kézmosás napi rutinjaink közé emelve kiváló szolgálatot tesz egészségünk megőrzésében.

 

Nem gyerekjáték

A kézmosás fontosságát érdemes egészen kicsi korban megtanítani a gyerekeknek, hiszen az ő közösségeikben gyakoribbak a fertőző megbetegedések, mint a felnőtteknél. Ráadásul ismerjük a kicsiket, ha játékról van szó: hajtja őket a kíváncsiság és mindent megérintenek, amit csak elérnek.