Hírek

Hírek

Az igazi férfi törődik az egészségével

2020-11-03
A november a férfiakat érintő rákos megbetegedések elleni küzdelelem hónapja. Ennek támogatására jött létre a Movember mozgalom, aminek célja, hogy felhívja a férfiak figyelmét az egészségmegőrző magatartás és a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel fontosságára. A kezdeményezés fókuszában a prosztatarák áll, nem véletlenül, hiszen a férfiak körében ez az egyik leggyakoribb tumoros megbetegedés.
Az igazi férfi törődik az egészségével

Figyelemfelkeltő bajusz

A Movember mozgalom Ausztráliából indult és ma már világszerte bárki csatlakozhat hozzá. A kezdeményezés lényege, hogy a férfiak egy teljes hónapra félreteszik a borotvát és bajuszt növesztenek, mégpedig azért, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a férfiaknak is fontos törődniük az egészségükkel. Az elnevezés az angol bajusz (moustache) és november szavak összevonásával jött létre, így vált a bajusz a prosztatarák elleni küzdelem szimbólumává, hasonlóan a mellrák kampány rózsaszín szalagjához.

 

Lappangó veszély

A prosztata daganatos elváltozása előfordulhat, hogy egyáltalán nem okoz panaszokat, és sokszor nehezen különböztethető meg annak jóindulató megnagyobbodásától. Minél korábbi stádiumban fedezik fel a prosztatarákot, annál nagyobb biztonsággal gyógyítható, ezért az életkor előrehaladtával érdemes a rendszeres szűrővizsgálatra gondot fordítani: 50 éves kor felett évente javasolt, különösen családi érintettség esetén, hiszen a genetikai hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában.

A prosztatarák lehetséges tünetei

A prosztata a férfi vizeletelvezető és nemi szervrendszer része, daganatos elváltozása esetén az anatómiai elhelyezkedése miatt összenyomhatja a húgycsövet, ezáltal vizelési panaszokat, előrehaladott állapotban, akár vérvizelést, vizeletpangást vagy vizeletelakadást is okozhat. A daganat tovább terjedve gáti, deréktáji, keresztcsonti fájdalmakat okozhat, majd általános daganattünetek is jelentkezhetnek: ilyen a gyengeség, a fogyás és a vérszegénység.

 

Az “igazi férfi” törődik az egészségével

Egyes felmérések szerint a nők közel másfélszer gyakrabban mennek orvoshoz, mint a férfiak, akik gyakran csak akkor fordulnak szakemberhez, amikor már komoly indokuk van rá. Ez azért jelent problémát, mert számos betegség, ami időben felfedezve hatékonyan kezelhető, korai stádiumban még nem okoz tüneteket. Emiatt kiemelten fontos a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel. Ez a prosztatarák esetében is igaz, hiszen a prosztata elváltozásai nem minden esetben okoznak panaszokat, így észrevételének módja a rendszeres urológiai szűrővizsgálat lehet. A Duna Medical Centerben is elérhető prosztata vizsgálat közel sem olyan kellemetlen, mint a betegség lehetséges tünetei és a szűrés során akár más fennálló betegségre is időben fény derülhet.

 

Urológiai szakorvosi vizsgálatra telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül, a +36 1 790 7070-es telefonszámon foglalhat időpontot!

 

Ismerje meg urológus szakorvosainkat:

Dr. Buzogány István

Dr. Kovács Béla

Dr. Kovács Gábor

Dr. Nallbani Marsel

Dr. Porath Sharon

Dr. Sebestyén László Géza

Prof. Dr. Tenke Péter