Hírek

Hírek

Csípőprotézis műtét: a siker titka...

2017-04-11
A csípőprotézisek kapcsán sokat lehet hallani különböző műtéti feltárások előnyeiről és hátrányairól, legutóbb pedig a Magyar Ortopéd Társaság és Szakmai Kollégium adott ki szakmai állásfoglalást. Sok csípőprotézis műtétre várakozó beteg próbál eligazodni az interneten található és ismerősöktől hallott, sokszor ellentmondásos információk alapján. Cikkünkben az elülső, hátulsó és oldalsó csípőízületi feltárást hasonlítjuk össze, szakmai alapon.
Csípőprotézis műtét: a siker titka...

A legfőbb cél egy csípőízületi műtétnél, hogy hosszú távú eredményt érjünk el és az, hogy legalább 10-15 évre biztosítsuk a csípőízület fájdalommentes, jó funkcióját, mellyel a beteg életminősége jelentősen javul.

 

Pro és kontra

 

Az elülső feltárás mellett érvelők szerint a korai műtét utáni felépülés gyorsabb, így a beteg hamarabb távozik a kórházból az otthonába, és hamarabb el tudja látni mindennapi teendőit. Az elülső feltárásnál a láthatóság nem annyira jó: egy izmosabb, túlsúlyosabb beteget technikailag sokkal nehezebb megoperálni és nagyobb a műtét alatti csonttörés veszélye is, csontritkulásos betegek esetében. Gyakran speciális műtéti asztal szükséges az elülső feltárás korrekt kivitelezéséhez, és a végtag megfelelő pozíciójának biztosításához. Számos tanulmány szerint elülső feltárás során nagyobb a műtét során észlelt vérzés, így nagyobb a veszélye annak, hogy a beteg vérátömlesztést kapjon a műtét után. Egy bőrideg sérülése is gyakrabban fordulhat elő ennél a feltárásnál, mely a comb oldalsó-elülső területét látja el.

 

A hátsó feltárás leginkább a nyugati országokban terjedt el, mivel így könnyebben és jobban feltárható a csípőízület, ezáltal minden anatómiailag fontos részlet jobban látható még az asszisztáló orvos számára is. Ezen kívül ezzel a módszerrel nem sértik meg a főbb mozgató izmokat sem, és a gyors rehabilitáció itt is ugyanúgy elérhető, biztosított. Hátsó feltárásból szinte bárkit meg lehet operálni, attól függetlenül, hogy a beteg izmosabb, túlsúlyosabb, vagy ha éppen a csontminősége gyengébb, esetleg csontritkulása van. Ez a feltárási mód már több évtizede kiemelkedő betegbiztonsági mutatókkal jeleskedik.

 

Magyarországon a legtöbb csípőprotézis műtétet oldalsó feltárással végzik. Ennek során a medence járás közbeni stabilitásában legfontosabb szerepet játszó, a csípő oldalán elhelyezkedő izomcsoportot (gluteusokat) választják le az izületről. Ennél a műtéti típusnál lehet a leghosszabb az átlagos felépülési időszak.

Fontos tudni, hogy a műtétet követő hatodik héttől már eltűnnek az egyes feltárásból eredő különbségek!

 

Milyen feltárásból végzik a legtöbb műtétet?

 

Néhány évvel ezelőtt felmérést készítettek, melyben 57 országban vizsgálták a sebészi feltárások típusát. Az eredmények szerint az ortopéd sebészek 45%-a hátsó (posterior) feltárásból operálja a csípőprotézist, míg 42%-a az oldalsó (laterális) feltárást részesíti előnyben. Elülső (anterior) feltárásból 10% operál, 3% pedig más feltárásból. Észak- Amerikában (USA, Kanada) a sebészek a hátsó feltárást preferálják, Európában elsősorban Angliában és a Skandináv országokban használják ezt előszeretettel. Közép- és Kelet-Európában (ahogy Magyarországon is) az oldalsó feltárás a legelterjedtebb.

Mindegyik feltárásnak megvannak az előnyei és hátrányai. A jelenlegi bizonyítékokon alapuló orvoslás és kutatások szerint, mindegyik feltárás alkalmas a biztonságos és kiemelkedő hosszú távú eredményekhez vezető csípőprotézis beültetésre. Számos rangos cikk és szerzői munkacsoport egybehangzó véleménye, hogy nem a feltárás fajtája, hanem az operáló sebész technikája, gyakorlata, illetve az úgynevezett gyorsított rehabilitációs protokollok használata a kulcs ahhoz, hogy a betegek minél előbb elérjék a jól funkcionáló, fájdalmatlan csípőízületet a protézis beültetést követően.

Ha többet szeretne megtudni az általunk végzett műtéti technikákról, vagy konzultálni szeretne, foglaljon időpontot ortopéd szakorvosainkhoz!