Hírek

Hírek

Csőgyomor műtét a Duna Medical Centerben

2016-04-29
Az elhízás kezelésére korábban gyakran alkalmazott gyomorgyűrűt a szövődmények és a visszahízás miatt már nagyon ritkán alkalmazzák. Ismerje meg egyik legújabb műtéti technikákat, melynek során "csőgyomrot" alakítanak ki!
Csőgyomor műtét a Duna Medical Centerben

Az elhízás sebészi kezelése - a bariátriai sebészet - gyorsan terjedő sebészeti ág. Ennek egyik oka az, hogy az elhízás a fejlett világban szinte járványos méreteket ölt, másik az, hogy a hagyományos kezelések, így a fogyókúra, a gyógyszeres terápia sikertelensége esetén a műtéti megoldás hatásos megoldást jelenthet.

A műtétet elsődleges célja nem esztétikai: a műtétet követő testsúlycsökkenés mellett számos, a túlsúlyos betegek körében gyakori betegség állapota is javul, illetve sok esetben gyógyul. Ilyen például a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, a magas vérzsírszint, az alvási apnoe, a nemzőképtelenség vagy az izületi kopás. A fogyással meghatározóan csökken számos daganat kialakulásának valószínűsége és javul az önbecsülés, magabiztosság is. Összességében a műtéten átesett betegek hosszabb ideig, és egészségesebben élnek.

A két leggyakrabban alkalmazott műtéttípus a sleeve gastrectomia, a csőgyomor képzés és a gastric bypass, a gyomor áthidalás. Ezeket a műtéteket laparoszkóposan, apró bemetszéseken keresztül a hasüregbe vezetett eszközökkel végezzük. A korábban gyakran alkalmazott gyomorgyűrű ma már a perifériára szorult a magas visszahízási arány és gyakori szövődmények miatt.

 

A megvilágított gyomor

A gyomor átvágásának pillanata

 

A Duna Medical Centerben nemrég végeztük az első laparoszkópos sleeve gastrectomiát (csőgyomor képzést). Az USA-ban, Kanadában és Ázsiában ez a leggyakrabban alkalmazott műtéti megoldás, és a világ többi részén is gyors ütemben veszi át egyéb megoldások helyét. Népszerűségének és orvosaink választásának is az volt az oka, hogy hatásossága megközelíti a gyomor áthidalásét, viszonyt lényegesen kisebb a szövődmények, mint például a varratelégtelenség, a belső sérv, a hajhullás, a csontritkulás, a vashiány, a vérszegénység,valamint a vitaminhiány kialakulásának kockázata.

Sikeres volt a műtét: a sebész kezében a gyomor kivágott része

 

A csőgyomorképzés lényege, hogy a gyomor körülbelül 85%-át eltávolítjuk, és csak egy szűk "cső" marad vissza. A páciens így csak kisebb mennyiségű ételt képes megenni, mert az hamar és hosszabb ideig okoz teltségérzetet, ugyanakkor nem érez éhséget, mert az eltávolított gyomorrészlettel az "éhséghormon" (ghrelin) termelő sejtek is eltávolításra kerülnek.

Páciensünk esetében az elhízás mellett enyhe cukorbetegség is fennállt, és korábban daganatos betegségen is átesett. A műtétet egy 2,5 cm-es, egy 1,5 cm-es és kettő 5 mm-es hasfali metszésen keresztül végeztük el. A Duna Medical Center innovatív szellemiségével összhangban, az országban elsőként, egy Gastrisail nevű speciális méretező szondát használtunk, ami precízebb kialakítást és biztonságosabb műtétet tett lehetővé. A sikeres műtétet követően páciensünknél a túlsúly 60%-ának leadása várható, enyhe fokú cukorbetegségének megszűnése és daganatkockázatának csökkenése mellett.

 

Ismerje meg az operációt végző orvosunkat:

Dr. Káposztás Zsolt