Hírek

Hírek

Csontsűrűség vizsgálat DEXA

2016-04-04
Csontsűrűség vizsgálat DEXA

Miért alakul ki a csontritkulás?

 • Örökletes tényezők (70-80%-ban)
 • Fizikai aktivitás hiánya, dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás, kalcium és vitaminszegény étrend, alacsony D vitamin bevitel
 • Betegségek illetve gyógyszerek (a teljesség igénye nélkül): szteroidok, hormonális betegségek, a bélrendszer betegségei és felszívódási zavarok, immunrendszert gyengítő gyógyszerek, kóros soványság, anorexia, krónikus vese és májelégtelenség, pajzsmirigy hormon túltermelés, asztma és epilepszia gyógyszerek tartós szedése, stb.

 

Kinek és mikor ajánlott a csontritkulás szűrés?

A Nemzetközi Csontdenzitometriai Szövetség (ISCD) ajánlása alapján csont denzitomertriai vizsgálat csak bizonyos csoportokban végzendő annak jegyében, hogy a vizsgálat befolyással lesz a páciens kezelésére, illetve alátámasztja azt. Ezek a csoportok a következők:

 • Nők 50 éves kortól és utána, főleg anyai ágon előforduló csontritkulás és törések esetén
 • 50 évnél fiatalabb nők, akiknél a menopauza utáni tünetei jelentkeznek
 • Nők, akiknek családjában magas arányban fordult elő a három fő töréstípus (alkar, csigolya, csípő)
 • Minden korosztály, akiknél magas rizikójú alapbetegség van jelen (kóros máj, vese betegség, I. típusú diabetes, felszívódási zavarok, anyagcsere eredetű csontbetegség, pajzsmirigy betegség, stb.)
 • Férfiak 70 éves kortól és utána, valamint magas rizikójú alapbetegség illetve csontritkulást okozó gyógyszerek szedése esetén
 • Felnőtt nők patológiás törésekkel, vagy olyan klinikai háttérrel ami csonttömeg csökkenéssel jár
 • Hosszabb idejű ágyhoz kötöttség után vagy szteroid kezelést követően
 • Terhes nőknél nem végezhető DEXA vizsgálat

 

Milyen időközönként kell a vizsgálatot megismételni?

Panaszmentes, átlagos kockázatú esetben 3 évente javasolt csontritkulás szűrés. A páciens részére a klinikus a DEXA vizsgálat megismétlését írhatja elő követés céljából, például csontritkulás ellenes gyógyszerek hatékonyságának mérése esetén. Ez általában 12-18 hónap vagy 2 év is lehet attól függően, hogy milyen gyógyszereket szed a páciens, illetve hogy mennyire csökkent a csonttömeg. Ajánlott, hogy a páciens oda menjen vissza, ahol az előző (baseline) vizsgálat megtörtént, ugyanis így lehet az akkor mért adatokat és a frisset összehasonlítani kiértékelni a változást, esetleg kezelés típust váltani vagy leállítani.

 

Mi történik a vizsgálat alatt?

A vizsgálat során az ágyéki gerinc, mindkét oldali csípő valamint a teljes test vizsgálatára kerül sor háton fekvő helyzetben, a vizsgálat alatt elfordulni nem kell. A mérések időtartama kb 15-20 perc.

A vizsgálat megkezdése előtt célszerű az órát, ékszereket, piercinget eltávolítani, hölgyek esetében a melltartót is (póló vagy hosszú újjú ruházat marad). A páciens ezután egy egyszer használatos öltözéket kap, súlyát és testmagasságát megmérik és egy részletes kérdőívet is kitölt (korábbi csonttörések, fizikai aktivitás, dohányzás, alkoholfogyasztás, gyógyszerek, stb).

A páciens részéről fontos, hogy mozdulatlanul feküdjön és egyenletesen lélegezzen.

 

Teljes testszöveti összetétel vizsgálat

Fontos tudni, hogy teljes test vizsgálat esetén nem a csontok sűrűségéről kapunk információt, hanem a zsírszövet és a kötőszövet %-os megoszlásáról.

A teljes test összetétel mérés speciális javallatai a következők: HIV pozitív betegek esetében, túlsúlyos pácienseknél akiknél a zsírszövet műtéti eltávolítását tervezik, izomgyengeségben szenvedők és gyenge fizikai funkciókkal rendelkező betegeknél klinikailag ajánlott a teljes testszöveti összetétel mérése.

 

Hogyan lehet vizsgálatot kérni?

Klinikánkon a DEXA vizsgálathoz beutalót nem kérünk, de célszerű, hogy a beküldő orvos leírja azokat az előzményeket, klinikai kérdéseit, amik miatt a csontsűrűség mérési vizsgálatot kezdeményezte.

 

Mikor kapok leletet?

Az írásos leletet a felvételt követően 2-3 munkanapon belül emailben juttatjuk el pácienseinknek.

 

Milyen kockázattal, mellékhatással jár?

A vizsgálat alacsony dózisú röntgensugárzással jár. Ez a dózis körülbelül megfelel a szabad térben található úgynevezett természetes háttérsugárzásnak. Mindazonáltal a terhesség abszolút kizáró ok.

 

Néhány fontos tudnivaló DEXA vizsgálat előtt:

 • Fém tárgyak eltávolítása, kivéve fém protézisek, implantátumok
 • Ha a vizsgálat előtt pár nappal valakinek kontrasztanyagos röntgen/nyelés vagy CT vizsgálata volt, a vizsgálat során alkalmazott orális kontrasztanyag (nem a vénás) potenciálisan még a belekben panghat. Ez a mérés alkalmával súlyos műterméket okozhat és lehetetlenné teszi a vizsgálatot. Ezért célszerű a DEXA-t ilyen esetben elnapolni. Idősebb páciensek esetében ez az anyag akár hosszabb ideig is jelen van a bélrendszerben, így ajánlatos legalább két hetet várni.
 • Előző intézményből hozott DEXA lelet összehasonlítása nem lehetséges, mivel a vizsgálat nem ugyanazon a gépen és intézményben készült. Így nem is várható el, hogy a páciensnek egy összehasonlított értékelést adjunk.