Hírek

Hírek

Csúcstechnológia a Duna Medical Centerben

2015-07-15
A Duna Medical Centerben csúcstechnológiát képviselő eszközökkel dolgozunk. Több berendezésünk csak nálunk elérhető az országban. Mit is tudnak a radiológiánkon alkalmazott gépek?
Csúcstechnológia a Duna Medical Centerben

A legújabb gépekkel felszerelt radiológiánkon az alacsony dózissal működő röntgengépünk mellett különlegesen felszerelt 3 dimenziós tomoszintézises, sztereotaxiás szöveti mintavételre is alkalmas Hologic digitális mammogáf készülékünk, teljes test csontdenzitométerünk is a pontos diagnózist segíti.

 

3 dimenziós, tomoszintézis-vezérelt sztereotaxiás emlőbiopszia: a mikromeszesedések kivizsgálásának speciális eszköze, amellyel az emlőműtétek nagy része elkerülhető

 

A stereotaxiás vákuum-asszisztált emlőbiopszia – az egész világon elfogadottan – az egyetlen tökéletesen korrekt eljárás az emlő mikromeszesedések műtét nélküli tisztázására illetve a megfelelő műtéti tervezésre. A szűrő- és klinikai mammográfiás vizsgálatok során talált, ultrahanggal nem látható, nem tapintható elváltozások kivizsgálásának legkorszerűbb módszere a tomoszintézis-vezérelt stereotaxiás mintavétel, ami hazánkban egyedülállóan csak a Duna Medical Centerben érhető el.

Hatalmas előnye, hogy 99,3% pontosságú, tehát alkalmazásának eredményeként emlőműtétre gyakorlatilag csak rosszindulatú elváltozás esetén kerül sor. Ez azért is fontos, mert pontos diagnózis felállítása nélkül, „vakon” megoperált mikromeszesedések kétharmada jóindulatúnak bizonyul, tehát az ilyen mintavétellel a mikromeszesedéssel járó esetek döntő többségében az emlőműtét elkerülhető.

 

Digitális mammográf 3 dimenziós tomoszintézissel: 41 százalékkal több emlőrák szűrhető ki

 

A Duna Medical Centerben működő különleges, tomoszintézissel ellátott direkt digitális mammográf az emlő körül ívben elfordul, és így körülbelül 50 darab, egyenként 1 milliméteres vékony rétegre választja szét a bonyolult mammográfiás képet. (A legtöbb helyen használt hagyományos – akár digitális – mammográfok egy irányból csak egyetlen felvételt készítenek.) Készülékünk különlegesen érzékeny, új feljesztésű detektora következtében nagyon alacsony dózissal működik és nagyon nagy felbontású képet ad - a legkisebb képpont midössze 0,07 milliméter.

A tomoszintézis eredményeként, a szakirodalomban leírtan, tudományosan bizonyított, hogy:

  • 29-41 százalékkal több invazív emlőrák szűrhető ki, mint a hagyományos digitális mammográfiával
  • több emlőrák található meg korábban és kisebb méretben, emiatt a kezelés is korábban kezdhető el,
  • 40 százalékkal kevesebb kiegészítő felvételt kell készíteni,


Központunkban működő Hologic berendezésnek a világon egyedülálló tulajdonsága, hogy a tomoszintézis rétegfelvételekből egy szoftver segítségével röntgensugár nélkül képes előállítani az összegzett – úgynevezett szintetikus – 2 dimenziós mammográfiás képet, amelyet az amerikai hivatal, az FDA is elfogadott.

Az ilyen komplex képalkotó vizsgálatok eredményeinek elemzéséhez és a különleges biopsziás beavatkozások elvégzéséhez magasan képzett szakemberekre van szükség: a Duna Medical Centerben speciálisan képzett, nemzetközi gyakorlattal és emlő licencvizsgával rendelkező radiológus szakemberek dolgoznak.

 

Automatikus röntgenkép fúzió ortopédiai elváltozások, gerincferdülés kivizsgálására

 

Különleges eszközünkkel, melynek szoftvere egy hosszú területről (például a teljes gerinc összes szakaszáról) készült több sorozat-röntgenképet automatikusan összeilleszti, egyetlen digitális panoráma felvételen ábrázolható a gerincoszlop. Így jól vizsgálható a gerinc statikája, a pontosan lemérhető a gerincferdülés mértéke, precízen kiszámolhatók az ívek, szögek, és távolságok. Mindez jelentős segítséget nyújt az ortopédiai eltérések kezelési módjának meghatározásában.