Hírek

Hírek

D-vitamin, az immunfegyver

2020-09-09
Tízből kilenc magyar D-vitamin hiányos, pedig ennek a vitaminnak jelentős szerepe van egészségünk megőrzésében. Nemcsak a csontok fejlődésében nélkülözhetetlen, hanem számos betegség megelőzéséhez és kezeléséhez is szükség van a D-vitaminra.
D-vitamin, az immunfegyver

Miért van szükségünk D-vitaminra?

A D-vitamin megnevezés több zsírban oldódó vitamin gyűjtőneve. Legfontosabb szerepe a kalciumháztartás szabályozásában és a csontanyagcserében van: segít beépíteni a kalciumsókat a csontokba és a fogakba. Az utóbbi évek kutatásai azonban arra mutattak rá, hogy más fontos feladattal is rendelkezik: részt vesz a szervezet immunfolyamataiban, ezáltal a szervezet működésének egészére befolyással van. Gondoskodik az idegrendszer megfelelő működéséről és hatással van közérzetünkre is, segítségével nyugodtabbak, optimistábbak vagyunk. Ezek mellett a szív-, az érrendszer-, és az anyagcsere működését is jótékonyan befolyásolja.

 

Mennyit szedjünk?

Az egészség megőrzéséhez szükséges D-vitamin mennyisége szervezetenként eltérő. Ezt D-vitamin szint vizsgálattal lehet meghatározni. A vizsgálat eredményének függvényében, szakorvosi tanácsra ajánlott megkezdeni a vitamin megfelelő mennyiségű pótlását. Mivel zsírban oldódó vitamin, túlzott bevitel esetén felhalmozódik a szervezetben, komoly mellékhatásokat, akár veseelégtelenséget is okozhat. A D-vitamin szint ellenőrzésére és az Önnek szükséges D-vitamin-bevitel meghatározására a>Duna Medical Centernél is lehetősége van. Szakorvosaink segítségével egy egyszerű mintavétel után nem okozhat problémát a vitaminbevitel optimális szinten tartása.

 

Kinek ajánlott a D-vitamin szint vizsgálata?

A D-vitamin szerepet játszik a testtömeg szabályozásában, alacsony szintje állhat az elhízás hátterében is. Várandósság és szoptatás idején gyermekünk allergiás és asztmás megbetegedéseit előzhetjük meg a megfelelő szintjének fenntartásával. Ezek mellet a csontritkulás, a cukorbetegség és a daganatos megbetegedések megelőzésében és kezelésében is szerepe lehet.

 

Forrása

A D-vitamin egy részét az elfogyasztott ételekkel vihetjük be: a halak, a kakaóbab, a tejtermékek, a tojás, a máj és a belsőségek kiváló forrásai. Másik részét szervezetünk állítja elő napfény hatására.

 

Ön is szeretné tudni, hogy D-vitamin szintje megfelelő-e? Foglaljon időpontot telefonos ügyfélszolgálatunkon keresztül a +36 1 790 7070-es telefonszámon, vagy online!