Hírek

Hírek

Dohányzik? Erre figyeljen oda!

2016-10-27
Magyarország vezető helyen van a világ országaiban a tüdőrák gyakoriságát tekintve. Éppen ezért kiemelten fontos, hogy a dohányosok rendszeresen részt vegyenek tüdőgyógyászati vizsgálaton, amely nem csak a rák, de a dohányosok körében igen gyakori COPD kialakulásának megelőzésében is hatékony lehet. Az alábbiakban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat arról, mikor érdemes tüdőgyógyászhoz fordulni.
Dohányzik? Erre figyeljen oda!

Mikor kell tüdőgyógyászhoz fordulni?

Mindenekelőtt akkor, ha régóta dohányzik. Szakértők szerint 10, úgynevezett „csomagév” számít olyan mennyiségnek, amely már indokolja, hogy rendszeresen alávessük magunkat orvosi vizsgálatnak. Ez annyi szál cigarettát jelent, amennyit 10 év alatt szívnánk el, ha a napi adag 1 csomag. Tehát ha például napi 2 csomaggal szív valaki, akkor már 5 év után is indokolt szakorvoshoz fordulni. Főképpen két veszély fenyegeti a dohányzókat: a tüdőrák, és a COPD néven emlegetett krónikus betegség, mely hurutos köhögéssel és terheléskor jelentkező nehézlégzéssel jár.

Miért is kell e két betegséget szűrni?

A kezdeti stádiumban egyik sem okoz panaszokat. A COPD rendkívül lassan, alattomosan kialakuló állapot, a dohányzók sokszor életkorukkal, vagy hízással magyarázzák az idő előtti kifulladást. Ez akár el is képzelhető, de a pontos okot csak objektív vizsgálatokkal lehet felfedni. Fontos mielőbb orvoshoz fordulni, mert ha hagyjuk, hogy kifejlődjön ez a súlyos, folyamatosan előrehaladó kórkép, visszafordítani már nem lehet! Ha azonban időben felismerjük, tehetünk ellene, megelőzhetjük, hogy a betegség súlyos légzésrokkantságig fokozódjon.

A másik gyakori fenyegetettség, a tüdőrák csak abban az esetben ad jelt magáról, ha például eléri a mellhártyát, és már fájdalmat okoz. Ilyenkor azonban a végleges gyógyulást jelentő műtét elvégzésére legtöbbször már nincs esély. Ha a daganat egy hörgő közelében növekszik, és betör a hörgőbe, akkor okozhat makacs köhögést, vérköpést. A betegek általában csak ekkor fordulnak orvoshoz, de az is előfordulhat, hogy panaszmentes marad egy egészen előrehaladott tüdőrák is.

Régi tapasztalat, hogy a panaszmentes betegekben felismert tüdőrák sokkal nagyobb számban operálható! Ma már elérhető olyan röntgen-technikai módszer, mely nagy biztonsággal kimutatja a kezdődő, s így operálható rákot. Azt is érdemes megszívlelni, hogy ha le is szokik valaki a dohányzásról, a tüdőrák kockázata nem szűnik meg, legfeljebb csökken! 

Ezen kívűl más élettani hatásai is lehetnek a dohányzásnak: nem szabad elfeledkeznünk a szív- és érrendszeri károsodásról sem, amely szintén súlyos következményekkel járhat.

Amennyiben szeretné kivizsgáltatni magát, forduljon bizalommal tüdőgyógyászainkhoz:

Dr. Fülöp Andrea

Dr. Pető László

Dr. Szűcs Mária

Dr. Ungár Anna

Dr. Várdi Katalin Borbála