Hírek

Hírek

Egy tálban az ellenséggel

2016-02-16
Előfordult már Önnel, hogy étkezés után kiütések jelentkeztek a bőrén? Esetleg olykor hasmenést, hasfájást, émelygést, légzési nehézségeket tapasztal? Ez csak néhány jel az ételallergia számos tünete közül.
Egy tálban az ellenséggel

Allergia vagy intolerancia?

Gyakran hajlamosak vagyunk egy kalap alá venni az ételallergiát és az intoleranciát, holott két különböző dologról van szó. A legfontosabb különbség, hogy az allergia túlérzékenység, tehát immunreakció, ami ellenanyag termeléssel jár, az intolerancia pedig valamely élelmiszer emésztésének, felszívódásának zavara, ami akár súlyos panaszokkal járhat. Az intolerancia leggyakoribb formája a laktózérzékenység, amikor a szervezet enzimhiány miatt nem képes lebontani a tejcukrot, így az változatlan formában a bélben marad és az ott levő baktériumok erjesztik. Az allergiás reakció gyakran azonnal jelentkezik, de a kiváltó októl és előzményektől függően órákkal később is előfordulhat. Az intolerancia jeleit rendszerint csak később, akár napok múltán érzékeljük. Ez függ a kiváltó tényező minőségétől és mennyiségétől is. Emiatt sokszor nem is tudjuk, mi okozza a tüneteket.

 

Az allergia tünetei és kiváltói

Az ételallergiák döntő többségét nagy molekulák (pl. fehérjék) váltják ki. Az allergiát leggyakrabban okozó élelmiszerek a következők: tojás, hal, rákfélék, olajos magvak (például a dió, a földimogyoró és a törökmogyoró), szója, eper, tejfehérje, málna, búza, szójabab.

Mivel az allergiás reakció különböző biológiailag aktív anyagok (antitestek, hisztamin, stb.) termelésével jár, az észlelt reakció is sokféle lehet. Előfordulhat csalánkiütés, szájzsibbadás, viszketés, a száj; arc; nyelv és torok megduzzadása, légzési nehézségek, haspuffadás, hasfájás, hasmenés, émelygés, hányinger, szédülés, ájulás, ekcéma. A legsúlyosabb esetben ún. anafilaxiás sokk is kialakulhat, amelyet ha nem kezelnek időben, akár halálos kimenetelű is lehet.


Amiről gyakran hallunk:

  • lisztérzékenység (gluténérzékenység, coeliakia): provokált autoimmun betegség, ami a genetikailag hajlamos egyénekben a gabonafélék fehérjéje, a glutén hatására alakul ki. A vékonybél bolyhaink különböző fokú károsodását és következményes felszívódási zavart okoz. Klasszikus formában kisgyermekkorban kezdődik, amikor a vegyes táplálást elkezdjük. Több formája van, ezért sokszor csak felnőtt korban derül ki, vagy felismeretlenül marad. Újabban vált ismertté, hogy a lisztérzékenységnek van olyan formája is, ami ételintolerancia, nem jár boholykárosodással, viszont a gabonaféle elfogyasztása után azonnal panaszt okoz. Ez a nem coelikaiás lisztérzékenység. Jó hír, hogy megfelelő diétával a beteg mindkét formában panaszmentessé válik, legtöbbször a klasszikus formában kialakult boholykárosodás is megszűnik.
  • laktózérzékenység: ebben az esetben a laktáz enzim hiánya, vagy nem megfelelő működése miatt, a szervezet nem tudja feldolgozni a tejcukrot. Hazánkban az emberek kb. 30%-a laktázhiányos, ami nem feltétlenül jelenti, hogy nem tud tejcukrot fogyasztani. A tünetek ugyanis nagyban függnek a bevitt mennyiségtől. Megemlítendő, hogy a laktáz igen érzékeny enzim, tehát különböző károsító tényező hatására átmeneti hiány alakul ki. Különböző fertőzések esetén kialakulhat laktózérzékenység, ami átmeneti, néhány hét alatt újratermeli a szervezet az enzimet. A laktózérzékenység legjellemzőbb tünetei a has puffadása, fokozott gáztermelés, illetve ürítés, hasmenés, hasi görcsök.
  • hisztamin intolerancia: a hisztamint szervezetünk termeli. Vannak olyan ételek, melyek bevitele fokozott hisztaminfelszabadítással jár. Ilyenek a csokoládé, olajos magvak, kagyló, tojásfehérje, alkohol, olajos hal, banán, ananász, eper, paradicsom, stb. Vannak hisztaminra fokozottan érzékeny egyének, akiknél az anyag lebontása nem tökéletes. Náluk változatos tünetek fordulhatnak elő: csalánkiütés, fejfájás, viszketés, hányás, hasi fájdalmak.

 

Érdemes a kellemetlenségeket is komolyan venni!

Sok ember hajlamos arra, hogy problémáit ne vegye komolyan. Érdemes törődni magunkkal, hiszen a kis kellemetlenség hátterében is lehet olyan baj, amit tudni, esetleg kezelni kell. Egy alapos beszélgetés, esetleg néhány vizsgálat javíthat az életminőségén. Törődjön önmagával is!