Hírek

Hírek

Emlőrák utáni rekonstrukció

2017-11-15
Világszerte nők tízezrei szembesülnek az emlődaganat diagnózisával. A betegség során nem csupán az egészségük forog veszélyben, hanem a nőiességük is, hiszen a gyógyulási folyamat során szükség lehet a mell egészének vagy csak egy részének eltávolítására, amely újabb pszichés terhet róhat a páciensre. Dr. Debreczeni Bélával, a Duna Medical Center plasztikai sebészével beszélgettünk az emlőrák utáni rekonstrukció lehetőségeiről.
Emlőrák utáni rekonstrukció

Rekonstrukció a daganat eltávolításával egyidőben

A műtétet megelőzően az onkoteam,- melynek tagja a plasztikai sebész is -, dönti el, hogy a páciens esetében egy vagy két lépésben fog megtörténni a rekonstrukció. A daganat fajtája, biológiai viselkedése, kiterjedése határozzák meg, hogy emlőmegtartó vagy emlőeltávolító műtétre kerül-e sor. Ha előbbire kerül sor, akkor lehetőség van azonnali helyreállításra, ami azt jelenti, hogy a daganat eltávolító műtéttel egy időben az emlő rekonstrukciójára is sor kerül. Erre több féle technikát is alkalmazhatnak: sor kerülhet szövetpótlásra, vagy akár implantátum beültetésére is. Nagyobb mellméret esetén szükséges lehet két lépésben elvégezni a rekonstrukciót, az első lépésben szövettágító eszközök kerülnek beültetésre, majd az implantátum.

 

Rekonstrukció az emlőeltávolító műtét után

Halasztott rekonstrukcióra akkor is sor kerülhet, ha a páciens állapota nem teszi lehetővé az azonnali rekonstrukciót, arra csak a gyógyulási folyamat után kerülhet sor, leghamarabb 1 év múlva. Ebben az esetben is többféle módszer áll a plasztikai sebészek rendelkezésére, melynek segítségével pótolhatják az eltávolított szöveteket, mielőtt implantátum beültetésére kerülne sor.

Az egyik ilyen, amikor a hasi lebennyel történik a pótlás. Ekkor a has szöveteinek egy részét távolítják el és forgatják be az emlőhiányba. A szövet helyén pedig hasplasztikát végeznek. Ha háti lebenyt használnak a pótlásra, akkor a melltartópánt vonalában egy babérlevél alakú zsírszigetet távolítanak el és helyeznek el az emlőben. A háton ez után egy vízszintes heg marad, amely azonban rejtve marad. Előfordul, hogy a daganat központi elhelyezkedése miatt a mellbimbó bimbóudvara is eltávolításra kerül. A rekonstrukció során szövetpótlással és kozmetikai színezéssel lehet korrigálni az esztétikus végeredmény érdekében. 

Mammográfia, emlő rekonstrukció implantátummal rendelkező nők esetén

Az emlő daganatos betegségei nem válogatnak, így a mellimplantátummal rendelkező nőknél is előfordulhatnak. Az ő esetükben is fontos, hogy részt vegyenek a szűréseken, ám esetükben egy különleges technikával kell elvégezni a vizsgálatot.

A Duna Medical Centerben használt mammográf készülék alkalmas arra, hogy implantátumot viselő hölgyeken is eredményes és kíméletes rákszűrést végezzenek. Ezen kívül a korszerű műtéti technikáknak köszönhetően lehetőség van akár az implantátum megtartásával eltávolítani a daganatot és azonnal helyre állítani az emlőt.

 

Ha további kérdése van, vagy konzultálni szeretne plasztikai sebészünkkel, foglaljon időpontot!

Dr. Debreczeni Béla Zoltán