Hírek

Hírek

Epilepszia, az „Istenek ajándéka”?

2016-02-10
Az epilepszia nem ritka betegség, Magyaroroszágon több mint százezer embert érint, a fejfájás után a második leggyakoribb neurológiai betegség. Neurológusaink az epilepsziás roham, az epilepszia betegség különbségeire és az epilepszia változatos tüneteire hívta fel a figyelmünket.
Epilepszia, az „Istenek ajándéka”?

Az “istenek ajándéka”

Az epilepszia egy krónikus betegség, mely különböző gyakorisággal jelentkezik. Ennek oka, hogy az agyi idegsejtekben rendellenesen fokozódnak az elektromos kisülések. Az epilepszia gyermekkorban gyakoribb, előfordulása a lakosság kb. 1.5%-át érinti, míg felnőttek körében 0.5-1%. Ma az epilepszia kezelésében az elsődleges cél a tünetek enyhítése, a rohamok gyakoriságának és súlyosságának csökkentése, illetve a rohammentesség elérése, a beteg életminőségének javítása. Ez azonban nem mindig volt így. Az epilepsziát az ókorban az istenek ajándékának tekintették, az érintetteket nagy tisztelet övezte, közéjük tartozott Julius Ceasar és Nagy Sándor is.

 

Változatos tünetek

Általában az a kép él bennünk, hogy egy epilepsziás roham rángógörccsel és eszméletvesztéssel jár, ez azonban egyáltalán nem mindig van így. Vannak olyan típusai, amik sokkal nehezebben felismerhető tünetekkel járnak. Előfordul, hogy nem az egész test, hanem csak egy-egy izomcsoport, pl. arc ráng, hasonlóan, ahogy a tikk zavar esetében. Ez jelentkezhet a vállövben vagy akár csak a szemhéj remegésében is. Az epilepsziás roham egy másik típusa, amikor a beteg „csak” elréved, üresen néz pár másodpercre. Ez a típusú rosszullét nem jár izomrángással. Rohamok jelentkezhetnek az éjszakai alvás alatt, nappal vagy reggel, ébredés után is.

 

Epilepszia vagy provokált roham?

Számos provokáló tényező válthat ki epilepsziás rosszullétet, de ez még nem epilepszia betegség. A nemzetközi és hazai ajánlásnak megfelelően epilepszia betegség akkor diagnosztizálható, ha legalább két, nem provokált roham volt, amik között több, mint 24 óra telik el, vagy akkor, ha epilepszia szindrómát állapítottak meg (www.ilae.org, Fisher és mtsai, Epilepsia 2014.). Leggyakoribb provokáló tényezők: alvásmegvonás, fejsérülés, túlzott alkohol fogyasztás vagy annak hirtelen felfüggesztése, kábítószer használat, fényvillanások.

 

Örökletes vagy szerzett epilepszia

Főleg gyermek- és fiatal felnőttkorban döntően az örökletes tényezőkhöz köthető epilepszia betegségek fordulnak elő. Gyerekkortól időskorig előfordulnak szerzett epilepszia betegségek, melyeket minden olyan kórfolyamat okozhat, ami az agyállományt károsítja pl. agyi infarktus, daganat, gyulladásos betegség, traumás sérülés.

 

Az epilepszia kezelése

Az epilepszia diagnosztizálása EEG vizsgálattal történik. Ez az eljárás alkalmas a megfelelő gyógyszer kiválasztására. Azt viszont fontos tudni, hogy a betegek egyharmada nem reagál az epilepszia elleni gyógyszerekre, ún. „gyógyszer-rezisztens” epilepsziájuk van. Ez azt takarja, hogy a megfelelő, maximálisan tolerálható adagban nem hat az állapotukra a gyógyszer. Ilyen esetekben szóba jöhetnek speciális diéták, mint a ketogén diéta, illetve műtéti beavatkozások. A koponyafeltáró és az epilepsziát okozó gócot eltávolító műtéteken kívül ma már más eljárással, a vagus ideg elektromos stimulációjával és mélyagyi stimulátorral is lehet javítani a hagyományos kezelésre nem reagáló betegek életminőségén.

Kérdése van? Forduljon neurológusainkhoz: