Hírek

Hírek

Fogyás gyomorballonnal - EZ A SZOLGÁLTATÁS JELENLEG NEM ELÉRHETŐ!

2020-02-12
Szeretne megszabadulni túlsúlyától, de sehogy sem sikerül? A gyomorballon beültetés Önnek is megoldást jelenthet. Ismerje meg cikkünkből a legfontosabb tudnivalókat, és éljen akciónkkal!
Fogyás gyomorballonnal - EZ A SZOLGÁLTATÁS JELENLEG NEM ELÉRHETŐ!

Lépjen most és fogyjon akár 15-50 kilogrammot!

A Duna Medical Centerben 2020. február 17.-május 17. között végzett 1 éves gyomorballon beültetések kedvezményes ára 890.000 Ft.

Mi történik az eljárás során?

Az eljárás lényege, hogy a gyomorba egy ballont juttatnak, ami a gyomor kapacitásának csökkentésével megakadályozza a nagyobb mennyiségű táplálékfelvételt úgy, hogy teltségérzetet biztosít. A páciens ennek köszönhetően könnyebben képes betartani a szakorvosok által számára előírt diétát és elérni a kívánt fogyást. A diéta betartása mellett rendszeres fizikai aktivitással, "életmódváltással" lehet fokozni a várható fogyás mértékét.

 

Milyen mértékű fogyás érhető el?

12 hónap alatt átlagosan 15-50 kg-os fogyás érhető el. A fogyás mértéke egyénileg változik. 

 

Kinek ajánlott a gyomorballon beültetése?

Azok a 18-65 év közötti felnőttek alkalmasak az eljárásra, akik számos súlycsökkentő alternatívát alkalmaztak már sikertelenül, és akiknek a BMI-indexe (testtömeg-index) 30 és 40 kg/m2 között mozog, vagyis I. vagy II. fokú elhízásban szenvednek. Kivételt képezhet az, akinek a testtömeg-indexe ugyan 27 kg/m2, de olyan társbetegségei vannak, mint a 2-es típusú diabétesz vagy a magasvérnyomás-betegség. 

A beavatkozásra nem alkalmasok azok, akik a következő betegségekben szenvednek:

  • Chron betegség,
  • Colitis,
  • Májelégtelenség
  • Egyes hematológiai megbetegedések

valamint akik

  • terhesek vagy akik egy éven belül terhességet terveznek,
  • drog- illetve alkoholfüggők,
  • gyógyszeres kezelésre szoruló pszichiátriai betegek.

Illetve egyes gyógyszeres kezelések esetén sem javasolt ez a módszer – erről szakorvosunk részletes tájékoztatást ad Önnek.

Felkészülés a ballonterápiára - lépésről lépésre

 

Mielőtt a beavatkozás elvégzésére kerülne sor, számos vizsgálaton kell átesnie a páciensnek.

 

Első lépésként jelentkezzen be egy obezitológiai (elhízás elleni) szakorvosi konzultációra. Erre amiatt van szükség, hogy kövérség egyéb okait kizárjuk, illetve megtaláljuk a fogyáshoz leginkább megfelelő módszert. Amennyiben a diéta és életmódváltás nem eredményes, akkor kerülhet sor a ballonterápiára, életmódváltás mellett. Ha ez sem hozza a várt eredményeket és a páciens állapota lehetővé teszi, sor kerülhet valamilyen testsúlycsökkentő műtétre, de az életmódváltás itt is elengedhetetlen!

Az obezitológiai konzultáció után dietetikus foglalkozik pácienseinkkel. Megtanítja a diétát, a kalóriaszámolás módjt és azt is, hogyan kell étkeznie a ballon felhelyezése után. 

Ha a páciens számára a ballonterápia megfelelő lehet, következő lépésként gasztroenterológiai konzultációra kerül sor. 

A beavatkozás előtti utolsó lépésként az altaláshoz szükséges aneszteziológiai konzultációra, valamint laborviszgálatok elvégzésére kerül sor.

 

Hogyan történik a beavatkozás?

A beavatkozást altatásban végezzük. Első lépésként egy standard gasztroszkópos vizsgálatot végzünk, amely fényt deríthet korábban nem észlelt problémákra, mint a nyelőcső varix (nyelőcső visszér), vagy nagy hiatus hernia (rekeszsév), amelyek nem teszik lehetővé a ballonterápiát. Ha nincs kizáró ok, a ballon behelyezésre kerül. A vizsgálat általában 30 percet vesz igénybe és a páciens rövid, általában 2 órás megfigyelés után otthonába távozhat.

Amennyiben minden rendben van, a ballon 12 hónapig marad a páciens gyomrában (szükség esetén ennél korábban is el tudjuk távolítani a ballont). 

 

Lehetséges szövődmények

Mint minden orvosi beavatkozás esetében, a gyomorballon beültetés során is számolhatunk szövődményekkel. Mivel egy idegentest kerül a szervezetbe, ez okozhat olyan kellemetlenségeket, mint fájdalom, hányinger. Súlyos esetben előfordulhat, hogy a ballont idő előtt kell eltávolítani a gyomorból. A ballon feltöltéséhez használt folyadék színezett, így ha véletlenül szivárogna, a vizeletet kékre festi. Ha ezt tapasztalja, sürgősen orvoshoz kell fordulnia. Ha a ballon az optimálisnál hosszabb ideig marad a gyomorban, a gyomorsav elkezdheti kimarni azt.